Kaj turisti prinašajo iz Južne Afrike? Vuvuzele, seveda. Foto: Reuters
Kaj turisti prinašajo iz Južne Afrike? Vuvuzele, seveda. Foto: Reuters
Kevin-Prince Boateng
Se bosta brata Boateng v dresih različnih reprezentanc v sredo srečala na igrišču? Foto: Reuters

Eden največjih mobilnih operaterjev si je izmislil jumbo plakat, na katerem v vseh jezikih držav udeleženk pozdravlja navijače. Tudi slovenske, ki pa mu lahko malce očitajo. "Lepe pozdrave v Južne Afrike", se ponaša napis v malce polomljeni slovenščini.

Prišlo več kot pol milijona tujcev
Prireditelji letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu so izjemno zadovoljni z obiskom. Od začetka junija je v Južno Afriko vstopilo 682.317 tujih državljanov, največ iz sosednjih držav (Lesoto, Zimbabve, Mozambik, Svazi in Bocvana), iz čezmorskih držav pa iz ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Avstralije, Mehike in Brazilije. V prvih dveh tednih junija je v državo vstopilo 456.423 oseb, v naslednjem pa 226.084.

Povpraševanje prehiteva proizvodnjo
Kitajska tovarna, ki izdeluje vuvuzele, je povečala proizvodnjo, da bi zadovoljila veliko povpraševanje, nastalo med svetovnim prvenstvom v Južnoafriški republiki.

Na Kitajskem naredijo skoraj 90 odstotkov vuvuzel, ki se uporabljajo v Južnoafriški republiki. Direktor tovarne v Ningboju Vu Džihun si seveda mane roke: "Od januarja do aprila smo vsak dan izdelali 250.000 vuvuzel na dan, da bi napolnili zabojnike za izvoz. Aprila smo se ustavili, ker nismo vedeli, kakšno bo povpraševanje. V prejšnji dneh smo jih naredili po 10.000 na dan, vendar vseh naročil nismo mogli izpolniti. Zdaj jih izdelujemo 25.000 na dan." Vuvuzela v JAR-u stane od 4 do 15 evrov.

Bratje v različnih reprezentancah
Na tekmi Gane in Nemčije bi si lahko nasproti stala brata Boateng, Kevin Prince (Gana) in Jerome (Nemčija). To seveda ni osamljen primer. Spodaj je seznam bratov, ki so igrali za različne reprezentance:
- Michele Andreolo (Italija) in Raymundo Andreolo (Urugvaj)
- Gerry Baker (ZDA) in Joe Baker (Anglija)
- Jim Brown (Škotska) in John Brown (ZDA)
- Chris Cahill (Samoa) in Tim Cahill (Avstralija)
- Archie Goodall (Irska) in John Goodall (Anglija)
- Dave Hollins (Wales) in John Hollins (Anglija)
- Parfait Mandanda (Kongo) in Steve Mandanda (Francija)
- Christian Vieri (Italija) in Max Vieri (Avstralija)
- Jose Luis Vidigal (Portugalska) in Lito Vidigal (Angola)
- Manfred Kizito (Ruanda) in Nestory Kizito (Uganda)