Nogometaši Luke Koper so pred odhodom v Črno goro pozirali na
Nogometaši Luke Koper so pred odhodom v Črno goro pozirali na "gasilski" fotografiji. Foto: Ervin Čurlič
FC Luka Koper
Koper osmič igra v evropskih tekmovanjih, zmagovali pa so le v Intertotu v sezoni 2003, ko so prišli do polfinala. Od takrat so v zadnjih petih evropskih poskusih izpadli že v 1. predkrogu Evropske lige/Pokala Uefe. Foto: Ervin Čurlič
Rodolfo Vanoli
Italijanski trener Kopra Rodolfo Vanoli je lahko zadovoljen, saj ima na voljo vse adute, kot so Pučko, Galešić, Čovilo, Črnigo, Lotrič ... Foto: Ervin Čurlič
Rudar Velenje
Rudar petič sodeluje v evropskih tekmovanjih in je edini slovenski klub, ki je vedno preskočil prvo oviro, resda pa je nato obtičal na drugi. Se bo vsaj prvi del tradicije nadaljeval? Foto: Aleš Fevžer
Mate Eterović in Marko Nunić
Mate Eterović je v ponedeljek na žrebu tekmovanj NZS-ja prejel priznanje za najstrelca pretekle sezone Prve lige TS. Foto: Aleš Fevžer
Rudar mora preskočiti albanski Laći
Nogometaši Kopra pred obračunom s Ćelikom

Koprčane in Velenjčane čaka 1. predkrog Evropske lige. Luka Koper v četrtek ob 17.30 gostuje pri Čeliku iz Nikšića v Črni gori, Rudar iz Velenja pa ob 20.00 v Celju gosti Laci iz severozahoda Albanije. Cilj drugo- in tretjeuvrščenega kluba Prve lige Telekom Slovenije je jasen - preboj v 2. predkrog.

Zmagovalca čaka pot v Baku
Slovenski podprvaki iz Kopra bodo igrali proti tretjeuvrščeni ekipi Črne gore. "Želja in cilj sta, da napredujemo v 2. predkrog. Zato smo tudi zadržali ekipo, ničesar nismo menjavali. Vse to zato, da bo ekipa čim bolj uigrana, ker je med koncem prvenstva in 1. predkrogom malo časa. Za tekmeca smo dobili Čelik iz Nikšića. Mislim, da je ta ekipa podobna naši, s tem da smo mi nekoliko boljši. Igrišče bo pa pokazalo, ali je to res. Kot sem rekel, cilj je 2. predkrog, kjer bi igrali z Nefčijem iz Azerbajdžana," pravi športni direktor Kopra Andrej Poljšak.

Na generalki poraz z Rijeko
Koper ima za seboj tri tedne priprav, med katerimi so odigrali tri pripravljalne tekme s polovičnim izkupičkom. Najprej so z 1:0 (Čovilo v 80.) premagali Qabalo iz Azerbajdžana (nekdanje moštvo Dejana Kelharja), sledil je remi z albanskim pokalnim prvakom Flamurtarijem (1:1; Žibert 75.). Za konec so v Kranjski Gori izgubili z Rijeko Matjaža Keka s kar 2:4 (Štromajer 9. in Štulac 75.).

Prvo evropsko slavje po 12 letih?
"Odigrali smo vse načrtovane tekme. Nimamo nobenih poškodb, tako da gremo v evropski dvoboj v popolni postavi," dodaja Poljšak. Čelik je izkušeno moštvo, ki je več kot dve leti v povprečju starejše od Koprčanov. Črnogorci tretjič zapored igrajo v evropskih tekmovanjih, doslej pa so izločili le Borac Banjaluko. Koprčani kljub neugodni evropski zgodovini uživajo vlogo favorita za napredovanje in dvoboj z Nefči Bakujem iz Azerbajdžana. Bodo kanarčki po 12 letih in 12 tekmah brez zmage le dočakali uspeh v Evropi?

Velenjčani izgubili reprezentanta Rotmana
Rudar Velenje, ki je številne navdušil z igro v slovenskem prvenstvu in na koncu osvojil tretje mesto, je nared za dvoboj z Albanci, a so pred novo sezono izgubili dva pomembna knapa. V Turčijo k BB Istanbulu je odšel novopečeni reprezentant Rajko Rotman, napadalec Matej Podlogar pa je okrepil Domžale. Vseeno v Velenju pričakujejo, da bodo kos Laciju, tretji ekipi albanskega prvenstva, in se v 2. predkrogu merili z ukrajinsko Zorjo Lugansk.

"Mi že vadimo resno, resno se pripravljamo na prvi evropski izziv. Kot vsaki nogometni ekipi je prioriteta zmagati, iti v naslednji krog. Stanje v ekipi je solidno, izmed vseh iz prve ekipe je odšel le Rajko Rotman v Turčijo. Pričakujemo dobro tekmo, verjetno še ne bomo v vrhunski formi, saj smo komaj začeli. Kar zadeva poškodbe, pa za zdaj ni nič hujšega," je dejal tehnični vodja Rudarjeve članske ekipe Miran Jalušič.

Eterović prvi adut Rudarja
Kar precej pozornosti je v pretekli sezoni vzbudil Mate Eterović, ki je bil z 19 goli najboljši strelec Prve lige TS. Ali ostaja v ekipi? "Trenutno ostaja, vsaj v tem evropskem delu. Nekaj zanimanja tujih klubov je, vendar ima najboljši strelec lige svojo vrednost. Klubi, ki se zanimajo, se bodo morali potruditi, da ga dobijo," je še pojasnil Jalušič.

Klub iz Šaleške doline je odigral štiri pripravljalne tekme, kjer so dvakrat zmagali na srečanjih s slovenskimi nižjeligaši (5:1 z Radljami in 12:0 proti Slivnici) in dvakrat remizirali s tujimi klubi: 2:2 z avstrijskim prvoligašem WAC-em (Črnčič 57., Jahić 86.) in 0:0 ruskim drugoligašem Volgo Novgorod.

Če zaradi svetovnega prvenstva trpite za nogometno odvisnostjo, je tukaj rešitev - četrtkova tekma Rudarja z Lacijem, ki se bo ob 20. uri začela na Areni Petrol v Celju.

Prvi tekmi, četrtek ob 17.30:
ČELIK (ČRNA GORA) - LUKA KOPER

Ob 20.00 (v Celju):
RUDAR VELENJE - LACI (ALB)

Povratni tekmi bosta 10. julija.

Drugi predkrog, prve tekme, četrtek, 17. julija, ob 20.30:
MOLDE - GORICA

RUDAR VELENJE/ LACI - ZORJA LUGANSK/UKR

NEFTČI (AZR) - LUKA KOPER/ ČELIK

Povratne tekme bodo 24. julija.

Rudar mora preskočiti albanski Laći
Nogometaši Kopra pred obračunom s Ćelikom