Nogomet je v največ državah šport številka ena. Foto: EPA
Nogomet je v največ državah šport številka ena. Foto: EPA
navijač Bayerna
Navijači so pripravljeni za svojo ljubezen storiti marsikaj. Foto: EPA
Športni artikli
Koliko ste pripravljeni zapraviti za svojo športno ekipo? Foto: EPA
Razočarana navijača
Čustva so sestavni del navijačev. Foto: EPA

Bill Shankly, ki je kar 15 let vodil nogometni klub Liverpool, je znan po enem najbolj odmevnih citatov o moči kralja športa. "Nekateri ljudje verjamejo, da sta v nogometu v igri življenje in smrt. Zelo sem razočaran s tem odnosom. Lahko vam zatrdim, da je nogomet veliko pomembnejši," je misel slovitega trenerja.

Zmaga in poraz lahko vodi marsikam
Ljudje so pripravljeni zaradi športa storiti marsikaj. Ob uspehih gredo sredi noči na sprejem športnikov, ob zmagi si tetovirajo telo s podobo, ki spominja na športni dogodek (to delajo tudi nogometaši), ob jezi oskrunijo stavbo, javna prevozna sredstva, tujo lastnino in še kaj ...

(Ljubezenski) odnos do športne ekipe
Čustva so tako izrazita, da lahko govorimo celo o ljubezenskem odnosu med navijačem in njegovim klubom. O tem govori celo znanost. Eric Simons v svoji knjigi Skrivnostne laži športnih navijačev tako piše: "Možgani navijača imajo v (romantični) zvezi pogosto težavo ločevati med seboj in njegovim partnerjem. V primeru športa lahko uporabljamo enako primerjavo, saj navijačevi možgani to interpretirajo kot pravi odnos. Športna ekipa tako resnično postane del njega. Navijač lahko uspeh športne ekipe razume kot svoj osebni uspeh, vsak poraz pa kot svoj poraz. Ne more prenehati navijati za ekipo, ne da bi pri tem izgubil del sebe. Četudi njegova ekipa izgublja, je toliko povezan z njo, da ne more kar odkorakati. Če bi odšel, bi izgubil del sebe, kar velja tudi za (romantične) zveze."

Manjša stopnja osamljenosti
Identifikacija ima lahko pozitivne učinke. Psihologa Daniel L. Wann in Joshua Polk sta v svoji raziskavi pokazala, da identifikacija s športno ekipo lahko vodi k manjši stopnji osamljenosti in odtujenosti, hkrati pa veča mnenje o sebi. Podobni občutki veljajo tudi v (romantičnih) zvezah.

Ob zmagi višje ravni izločanja testosterona
A to še ni vse. Raziskave so pokazale, da pri navijačih pri zmagovanju športnih ekip občutno poraste izločanje testosterona. Ta hormon je med drugim povezan z dominantnim in agresivnim vedenjem. Pri porazih pa se slika obrne, saj raven testosterona precej pade. In to ne velja le za šport, znan je primer ameriških predsedniških volitev iz leta 2008, kjer so pri pristaših poraženega kandidata Johna McCaina opazili izrazit padec tega hormona. Raziskave še kažejo, da se med gledanjem športa izločajo tudi adrenalin, kortizol in oksitocin.

Navijači pripravljeni odpreti denarnico
"Ljubezenski" odnos in identifikacija sta vzrok, da so navijači pripravljeni za svoj klub odšteti precej svojega denarja in ne le v podobi kupovanja vstopnic. Američani tako za uradne izdelke športnih klubov namenijo več kot osem milijard dolarjev. Vsako leto.

In od kod ima nogomet tako moč?

Nogomet je univerzalen
Eden izmed vzrokov je prav gotovo njegova univerzalnost. Za igranje nogometa je potrebna le žoga (ali nekaj dovolj okroglega, da deluje v funkciji žoge). Navdušenci se lahko za žogo podijo na travniku, parku, igrišču, pesku, sredi afriških planjav in gorskih območjih. Potrebna ni nobena znanstvena razlaga pravil (čeprav ima človek včasih občutek, da sodniki ne poznajo osnovnih zakonitosti). Vse to sestavlja njegovo magično moč.

Pa vi? Ste zaljubljeni v šport? Športni klub?