Napadalni trojec Barce je v letošnjem koledarskem letu dal 134 golov, kar 76 odstotkov vseh, ki jih je dal zdajšnji svetovni in evropski klubski prvak. Foto: EPA
Napadalni trojec Barce je v letošnjem koledarskem letu dal 134 golov, kar 76 odstotkov vseh, ki jih je dal zdajšnji svetovni in evropski klubski prvak. Foto: EPA

Leto 2015 je bilo v znamenju Barcelone, ki je najprej kot prva ekipa drugič osvojila zgodovinski trojček. Španskemu naslovu, kraljevemu pokalu in velikemu slavju v Ligi prvakov so Katalonci dodali še evropski superpokal in naslov svetovnega klubskega prvaka. Razumljivo je tako na seznamu kar 12 Barcinih igralcev, na prvem mestu pa ključni mož vseh uspehov Messi. Argentinec je tudi glavni favorit za novo – že peto – zlato žogo. Najboljši trije po Guardianu so tudi finalisti izbora za zlato žogo.

Drugo mesto je zasedel Ronaldo, ki ima za sabo statistično individualno izjemno uspešno leto, a je z Realom ostal brez lovorike. Tretji je Barcin brazilski napadalec Neymar, četrti pa še tretji član atomskega napada Barcelone, Urugvajec Luis Saurez. Sledita Bayernova napadalca Poljak Robert Lewandowski in Thomas Müller. Švedski zvezdnik PSG-ja Zlatan Ibrahimović je sedmi. Osmo mesto zaseda najboljši vratar, Bayernov Manuel Neuer. Deseterico zaokrožujeta najboljša iz Anglije, Argentinec Manchester Cityja Sergio Agüero in Arsenalov Čilenec Alexis Sanchez. Sledita sijajni Paul Pogba iz Juventusa in Barcin čarodej v vezni vrsti Andres Iniesta.

Slovencev na seznamu ni. Z območja nekdanje Jugoslavije je najvišje uvrščen Ivan Rakitić. Hrvaški vezist, ki je bil pomemben člen pri uspehih Barce, je 20. Njegov rojak in član Reala Luka Modrić je 31. 55. mesto zaseda Miralem Pjanić, reprezentant Bosne in Hercegovine in član Rome, srbski vezist Chelseaja Nemanja Matić pa je 99.

V žiriji izbora je bilo 123 sodnikov iz 49 držav. Med njimi so bili novinarji, trenerji in nekdanji vrhunski igralci, med katerimi so bili tudi Zico, Javier Zanetti in Gheorghe Hagi.