Portugalcem se je odvalil velik kamen od srca. Foto: Reuters
Portugalcem se je odvalil velik kamen od srca. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je na začetku tekme dosegel 32. reprezentančni zadetek. Foto: Reuters
Zvjezdan Misimović
Zvjezdan Misimović je pri 11-metrovki vratarja poslal v napačno stran. Foto: Reuters
Hrvaška reprezentanca
Hrvaški nogometni reprezentanci se je v petem poskusu še četrtič uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo. Brez tega so ostali le leta 2000, takrat je Slovenija igrala na edinem EP-ju do zdaj. Foto: Reuters
Čehi
Veselili so se tudi Čehi, ki so se kot samostojna reprezentanca vselej uvrstili na Euro. V svojih lihih nastopih so vedno prišli vsaj v polfinale (leta 1996 so bili drugi, leta 2004 pa so izgubili v polfinalu), v sodih nastopih (2000, 2008) pa so obstali v skupinskem delu. Foto: Reuters
Stephen Ward
Stephen Ward je v svojem osmem nastopu dosegel drugi reprezentančni zadetek. Foto: Reuters

.

Na evropsko prvenstvo 2012 so se pričakovano uvrstili še Hrvati, Čehi in Irci, ki so ubranili visoke prednosti s prvih tekem. Turki in Estonci so sicer iztržili remi, a so vse možnosti zapravili na domačih tekmah, ko so visoko izgubili. Črna gora je dobro parirala Čehom, a kljub premoči ni znala zatresti mreže.

Ronaldo in Nani zadela od daleč
Obračun v Lizboni je bil povsem drugačen kot na prvi tekmi, ko sta mreži na slabi zelenici mirovali. V odprti in napadalni tekmi so Portugalci začeli zelo napadalno, pogumna igra pa se jim je obrestovala v osmi minuti, ko je s prostega strela zadel Cristiano Ronaldo. Tehtnico je na domačo stran še bolj nagnil Nani, ki je v 24. minuti s skoraj 30 metrov raztrgal gostujočo mrežo.

Coentrao z roko BiH-u ponudil priložnost
V trenutkih, ko so gostitelji lovili tretji zadetek, se je BiH vrnil v igro. Zvjezdan Misimović je najprej v 39. minuti nevarno streljal s strani, a je Rui Patricio žogo odbil. Minuto pozneje je Fabio Coentrao z roko igral v kazenskem prostoru, Misimović pa je kazenski strel suvereno pretvoril v zadetek.

Šah - mat v režiji Moutinha
Na začetku drugega polčasa je Joao Moutinho v hitrem protinapadu lepo zaposlil Ronalda, ki je preigral vratarja Asmirja Begovića in zadel za 3:1. Gostujoči igralec Senad Lulić je od sodnikov zahteval, da dosodijo prepovedani položaj, a je bil sam kaznovan z drugim rumenim kartonom, zaradi česar je moral predčasno pod prho. A to gostov ni zmotilo, saj so deset minut pozneje izid znižali, s treh metrov je po podaji rezervista Darka Maletića nebranjen del mreže zadel Emir Spahić.

V desetih minutah dosegli tri gole
A upanje na preobrat je hitro splahnelo, Portugalci so z igralcem več nizali številne protinapade, med 72. in 82. minuto so tako dali še tri zadetke. Najlepšega je dosegel Miguel Veloso, ki je v 80. minuti s prostega strela mojstrsko zadel za 5:2.

Hrvati boljši tudi na drugi tekmi
Vsi preostali dvoboji so bili tako rekoč odločeni na prvih tekmah, na povratnih pričakovano ni bilo preobratov. Hrvati so se v Zagrebu brez golov razšli s Turki in dvoboj dobili s skupnim izidom 3:0. Boljši so bili tudi na drugi tekmi (razmerje v strelih 17:7), a premoči jim tokrat ni uspelo kronati z zadetkom.

En strel v okvir vrat zadoščal
Čehi so Črno goro premagali tudi v gosteh, edini gol je v 81. minuti dosegel Petr Jiraček. Črnogorci so imeli sicer bistveno več priložnosti, a so bili pri zaključnih strelih sila nezbrani. Čehi pa so dosegli zadetek s sploh edinega strela v okvir vrat.

Po golu Warda vse odločeno
Irci so doma z Estonijo remizirali 1:1, a so si pot na Euro na široko odprli že na prvi tekmi, ko v gosteh zmagali s 4:0. Na povratni tekmi so prvi zadetek dosegli po pol ure igre. Po kotu je najprej streljal Kevin Doyle, odbitek pa je v žogo spravil Stephen Ward. Izid tekme je v drugem polčasu postavil znanec slovenskih nogometnih igrišč Konstantin Vassiljev, ki je streljal s 25 metrov, žoga pa je Shayu Givnu ušla med rokami.

Rooney še upa na nastop na Euru
Uefa bo 9. decembra zaslišala Wayna Rooneyja. Angleški nogometni reprezentant se je namreč pritožil na kazen treh tekem neigranja na evropskem prvenstvu. Kaznovan je bil zaradi nespametnega rdečega kartona, ki ga je dobil na tekmi v Črni gori. Angleški selektor Fabio Capello je že napovedal, da napadalca Manchester Uniteda na Euro v primeru kazni treh tekem neigranja ne bo popeljal.

Dodatne kvalifikacije, povratne tekme:
HRVAŠKA - Turčija 0:0 3:0
Hrvaška: Pletikosa, Šimunić, Schildefeld, Vida , Pranjić, Rakitić, Vukojević ( Eduardo 88.), Modrić, Srna, Mandžukić ( Jelavić 77.), Olić ( Perišić 62.).
Turčija: Bolat, Toprak, Korkmaz , Inan , Köybasi, Balci , Altintop ( Bulut 71.), Erkin ( Töre 36.), Kazim, Sahin, Bulut.


Črna gora - ČEŠKA 0:1 (0:0) 0:2
Jiraček 81.

Črna gora: M. Božović, Pavičević , Zverotić, Džudović, Savić , Drinčić , Božović ( Djalović 79.), Jovetić, Vučinić , Beqiraj ( Delibašić 58.), Damjanović ( Vukčević 76.).

Češka: Čech, Gebreselassie, M. Kadlec, Hubnik, Sivok , Rosicky, Plašil, Pilar ( Kolar 65.), Jiraček, Pekhart ( Baroš 84. ), Rezek ( Pospech 60.).


IRSKA - Estonija 1:1 (1:0) 4:0
Ward 31.; Vassiljev 57.
Irska: Given, St. Ledger, O'Shea, Dunne, Ward, Whelan, Hunt ( McGeady 59.), Andrews, Duff ( Fahey 79.), Doyle, Keane ( Cox 67.).
Estonija: Londak, Rähn , Kruglov ( Puri 18.), Jääger, Lindpere ( Kink 54.), Vunk , Vassiljev, Klavan, Teniste, Voskobojnikov ( Purje 73.), Saag.


PORTUGALSKA - BiH 6:2 (2:1) 0:0
Ronaldo 8., 53., Nani 24., Postiga 72., 82., Veloso 80.; Misimović 41./11-m. Spahić 65.
RK: Lulić 54./BiH
Portugalska: Patricio, Alves, Pepe, Coentrao , Joao Pereira, Veloso, Moutinho, Meireles ( Micael 64.), Nani ( Quaresma 82.), Ronaldo, Postiga ( Martins 84.).
BiH: Begović, Papac , Spahić , Jahić, Rahimić ( Maletić 56.), Pjanić ( Bešić 65.), Misimović, Lulić , Medunjanin , Zahirović, Džeko .
V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.