V Franciji bodo naslov branili Španci, ki so bili najboljši lani v Ukrajini in na Poljskem ter tudi pred petimi leti v Avstriji in Švici. Foto: EPA
V Franciji bodo naslov branili Španci, ki so bili najboljši lani v Ukrajini in na Poljskem ter tudi pred petimi leti v Avstriji in Švici. Foto: EPA

V kvalifikacijah se bo za vstopnico za veliko tekmovanje stare celine merilo 53 izbranih vrst, ki bodo razdeljene v devet skupin. Prvič bodo pod svojo zastavo nastopili tudi nogometaši Gibraltarja. V osmih skupinah bo po šest reprezentanc, v eni pa le pet. Najboljši dve iz vsake skupine bosta na prvenstvo uvrščeni neposredno, prav tako si bo neposredno uvrstitev priigrala tudi najboljša tretjeuvrščena izbrana vrsta. Preostale, ki bodo v skupinah zasedle tretje mesto, bodo igrale dodatne kvalifikacije. Francija, ki gosti prvenstvo, je že uvrščena na turnir.

Novost predstavljajo tudi termini tekem, ki bodo raztegnili kvalifikacijske cikluse. Ciklus bo tako vseboval tekme v četrtek in nedeljo, petek in ponedeljek ali soboto in torek. "To smo storili za boljšo preglednost samega tekmovanja," je dejal generalni sekretar Uefe Gianni Infantino. Žreb kvalifikacijskih skupin bo 23. februarja 2014 v Nici, žreb za glavni turnir pa bo 12. decembra 2015 v Parizu. Uvodna tekma prvenstva bo 10. junija.

Na SP-ju tudi posebno pršilo za označevanje
Posebno pršilo, ki ga nogometni sodniki lahko uporabijo za označevanje mesta, kjer lahko moštvo postavi živi zid ob izvajanju prostih strelov, je za krovno nogometno zvezo Fifa prava rešitev in ga bo uporabila tudi na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji, je sporočil predsednik zveze Sepp Blatter. Namen je označevanje mesta, do koder lahko stopijo nogometaši v živem zidu pri obrambi prostega strela, ta točka mora biti od mesta prekrška oddaljena 9,15 metra. "Letos smo začeli uporabljati pršilo v več tekmovanjih pod našim okriljem. Naslednje leto bomo bomo tej smeri nadaljevali in tudi na SP bo zanesljivo v uporabi," je dejal prvi mož Fife. Dodal je, da je bil sam sprva sicer nekoliko skeptičen, a so sodniki, ki so novost preizkusili v praksi, z njo zelo zadovoljni.