Green Dragonsi so se morali vrniti nazaj v Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO
Green Dragonsi so se morali vrniti nazaj v Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO
Okrepljene policijske enote so vlak ustavile nekaj kilometrov pred Mariborom. Foto: MMC RTV SLO
Razgreti navijači niso videli tekme

Sobotni derbi med nogometaši Maribora in Olimpije je imel "predigro", ki v javnosti še vedno dviguje mnogo prahu. Na poti v Maribor so policisti v Teznem prestregli vlak z ljubljanskimi navijači in v akciji zaradi kršenja javnega reda in miru priprli 14 ljudi. Vlak so poslali nazaj v Ljubljano, tako da navijaške skupine Green Dragons v Ljudskem vrtu ni bilo. Med priprtimi je bil tudi predstavnik navijačev Olimpije Danijel Komič, ki je za MMC povedal svojo plat zgodbe.

"Nismo potegnili zasilne zavore"
"Na Trgu generala Meistra v Ljubljani se nas je zbralo od 250 do 300. Na vlaku nas je spremljala policijska enota iz Ljubljane, za katero lahko rečem, da je bila zelo korektna. Pot je bila na začetku mirna, le eden izmed navijačev se je porezal na steklu in so ga v Celju odpeljali v bolnišnico. Ne vem, kako se je porezal, saj se je to zgodilo v drugem vagonu. V Celju je bil predviden postanek petih minut. Ni res, da smo potegnili zasilno zavoro, kot namigujejo nekateri mediji," je svojo pripoved začel Komič.

"Policisti pretepali vse, kar se je premikalo"
"Že 15 let hodim na tekme in lahko zatrdim, da na vlaku ni bilo nič posebnega. Vlak se je nato nenapovedano ustavil v Teznu. Samo pogledal sem skozi okno, pa se je začelo. Policisti PU-ja Maribor so vdrli na vlak in začeli pretepati vse, kar se je premikalo. Res ne vem, zakaj so nas ustavili. Mene je eden izmed policistov pljunil v obraz, mi preklel družino in mesto, iz katerega prihajam. Sneli so mi očala in me po udarcih in 'lekciji' odpeljali v pripor, kjer sem bil do enih zjutraj. Tam so bili zelo korektni," je povedal Komič.

V videoposnetku spodaj si oglejte, v kakšnem stanju je bil vlak po prihodu v Ljubljano. Posnetek so naredili Olimpijini navijači.


Komič sumi na sistemsko obračunavanje z navijači
"Ne vem, zakaj, ampak zdi se mi, da gre za sistemsko obračunavanje z navijači in da se je razvil lokalpatriotizem tudi pri policiji. Res jim nismo dali nobenega povoda za tako izživljanje. Vse, kar je bilo narobe, je bila počena šipa. Po prihodu v Ljubljano so naši navijači posneli vlak. S tega posnetka je vidno, da ni bilo nobene škode. Od pirotehnike smo prižgali le dve bakli v Ljubljani in eno petardo. Pozneje sem slišal, da je v Teznem, potem ko so me odpeljali, počila še ena petarda. Seveda smo na policijski postaji napisali pritožbe. Odločeni smo, da gremo do konca," je končal Komič.

Navijači so potegnili več zavor
Za pojasnilo smo prosili tudi Policijsko upravo Maribor. "Policisti so naloge opravljali v skladu s trenutno situacijo na vlaku in operativnimi potrebami, vsekakor pa v skladu z izdelanim načrtom varovanja celotne prireditve," meni vodja službe direktorja Policijske uprave Maribor Bojan Kitel. Na vprašanje, ali so navijači v Celju potegnili zasilno zavoro, Kitel odgovarja: "Navijači na vlaku so potegnili zavoro, zaradi česar je imel vlak daljši postanek od predvidenega. Potegnili so več zavor v krajšem časovnem presledku, zaradi česar je vlak obstal."

Komisija bo raziskala okoliščine dogodka
Zanimalo nas je še, če se nasilju ni dalo izogniti. Kdo je prvi začel groziti? "Med postajama Zidani most in Celje je v manjša skupina kršila javni red. Ko so policisti hoteli posredovati so jim to poskušali preprečiti preostali navijači. Zaradi tega so policisti proti njim uperili večje plinske razpršilce in jim ukazali, da ne smejo ovirati policijskih postopkov." Direktor policijske uprave Maribor bo po Kitlovih besedah na podlagi pravilnika o policijskih poblastilih ustanovil komisijo, ki bo raziskala okoliščine uporabe prisilnih sredstev.

Slovenske železnice: Škodo še ocenjujemo
Za oceno škode na vlaku smo poklicali tudi Slovenske železnice. Predstavnica za stike z javnostjo Tanja Rotovnik je povedala: "Vrednostna ocena škode še poteka. Neka škoda je bila, ne vemo pa točno, kakšna je."

Razgreti navijači niso videli tekme