Miroslav Cvijanovič (desno) je bil edini strelec na derbiju v Spodnji Šiški. Foto: NK Interblock/Aleš Fevžer
Miroslav Cvijanovič (desno) je bil edini strelec na derbiju v Spodnji Šiški. Foto: NK Interblock/Aleš Fevžer
Marcos Tavares
Marcos Tavares je zadel prvič v letošnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Ermin Rakovič
Olimpija je vrnila Interblocku za poraz v 1. krogu. Prva tekma med obema tekmecema se je sredi julija končala z zmago Šiškarjev s 3:1. Ermin Rakovič tokrat zaradi poškodbe ni igral. Foto: MMC RTV SLO
Koper v Celju potrdil vodstvo
Maribor le dočakal tri točke
Petarda Nafte v mreži Rudarja
Dvoboj začelja Ptujčanom
Cvijanovič zadel za novo zmago Olimpije

V derbiju 10. kroga Prve lige si je Olimpija z 1:0 premagala Interblock. Maribor je z zmago v Novi Gorici s 3:2 končal črni niz, gostitelje pa potisnil v še globljo krizo.
Luka Koper še naprej ne popušča, saj je z 1:0 slavila v Celju. Z osmo zmago je prednost pred zasledovalci na lestvici povečala na štiri točke. Drugouvrščeni Rudar je namreč nepričakovano visoko klonil na gostovanju pri Nafti (2:5). Drava je bila z 2:1 boljša od Domžal.

Gledalci niso najbolj uživali
Prvi polčas na mestnem obračunu v Spodnji Šiški ni navdušil. Interblock je bil dvakrat nevaren v uvodnih minutah (Theophile Ntame in Vladimir Milenković), edino pravo priložnost "gostov" pa je imel v 40. minuti Senad Tiganj, ki je po podaji Agima Ibraimija streljal iz bližine, a so Interblockovi branilci njegov strel blokirali. V 55. minuti je Olimpijo popeljal v vodstvo Miroslav Cvijanovič. S prostega strela z desne strani je podal Ibraimi, na drugi vratnici pa jo je z glavo v mrežo potisnil branilec zmajev.

Takoj po zadetku sta si ekipi hitro priigrali še nekaj strelov (Milenković in Josip Iličič pri Interblocku ter Tiganj pri Olimpiji), a je ostalo pri minimalnem vodstvu Olimpije, ki je slavila tretjič zapored. V zadnje pol ure se je na zelenico spet prikradla igra, ki si je ni želel nihče: brez pravih akcij.

Gledalce je poleg slabe igre motil tudi smrad po gnoju. Gnojnico po VIP-tribuni naj bi ponoči polili navijači Olimpije Green Dragonsi.

Tavares končno v polno
Novogoričani so z novim trenerjem Vladanom Mladenovičem (na tribuni je pustil Milana Osterca in Enesa Demiroviča) izgubili že sedmič zapored, Maribor pa se je popolnega izkupička veselil prvič po 5. krogu oziroma po več kot enem mesecu, ko je s 3:1 slavil v Domžalah. Po petih minutah so gledalci v Športnem parku že videli dva gola. Vijoličasti so povedli z izjemnim strelom Dejana Školnika od daleč, odgovoril pa mu je Admir Kršič z 11-metrovke po prekršku Marka Lundra nad Etienom Velikonjo.

Ob koncu prvega polčasa je novo vodstvo Mariboru zagotovil Dragan Jelič, ki je z bele točke zadel po prekršku Gorazda Gorinška nad Dejanom Mezgo. Na 3:1 je v 78. minuti povišal Marcos Tavares, ki je po podaji Mezge natančno meril med Vasjo Simčičem in vratnico. Več kot znižanje izida prek Ivana Brečevića gostiteljem ni uspelo, Kršič je v sodnikovem podaljšku s prostega strela le za nekaj centimetrov zgrešil točko.

Junak Kopra tokrat Rajčevič
Na Areni Petrol je edini zadetek padel že v 16. minuti. Miran Pavlin je na desnem robu kazenskega prostora žogo takoj oddal Daliborju Radujku, ta pa je podal pred vrata Celjanov, kjer je bil povsem sam Aleksander Rajčevič, ki mu ni bilo težko zatresti prazne mreže.

Po golu so pobudo na zelenici prevzeli domači nogometaši, a jim razpoloženega Igorja Neneziča ni uspelo ukaniti. V 56. minuti je po zmedi pred koprskimi vrati Milan Andjelković iz bližine zatresel prečko. Koprčani so v zadnjem delu tekme umirili gostitelje in tudi sami še nekajkrat nevarno poskušali, a se izid ni več spremenil.

Velenjska obramba na prepihu
Rudar je v Lendavi doživel šele drugi poraz letos, pet zadetkov v njegovi mreži pa je skoraj toliko, kot jih je prejel v prvih devetih krogih skupaj (6). Oslabljena Nafta (manjkali so Siniša Janković, Bela Koplarovics in kapetan Damjan Ošlaj) je do treh točk prišla v zadnjih 20 minutah, ko je zadela trikrat.

Začetek ni obetal zmage gostiteljev, saj so se že v 7. minuti znašli v zaostanku, ko je s prostega strela z 18 metrov v levi zgornji kot mojstrsko zadel Nik Omladič. Tudi gol Velenjčanov za 2:2 v 34. minuti je bil izjemno lep, saj je s 30 metrov natančno meril Nikola Tolimir.

Novo vodstvo je Nafti v 70. minuti po hitrem protinapadu zagotovil Dalibor Volaš, zmago pa sta potrdila Emil Miljković, s svojim drugim zadetkom na tekmi, in Borut Gerenčer, v zadnji minuti z roba kazenskega prostora.

Drava do tretje letošnje zmage
Na Ptuju prvi polčas ni ponudil pravih priložnosti, na začetku drugega pa je domžalsko mrežo zatresel Gorazd Zajc, ki je izkoristil neodločnost gostujoče obrambe. Igra se je nato razživela, Domžalčani pa so imeli žogo več v nogah. V 78. minuti je bil po strelu iz kota najvišji Mitja Zatkovič, njegov udarec z glavo pa je oplazil prečko. Drava je vse upe gostov pokopala v 90. minuti, ko je po hitrem protinapadu in podaji Zajca zadel Andrej Prejac. Poraz Domžal je ublažil Zatkovič z roba kazenskega prostora.

10. krog

NAFTA - RUDAR 5:2 (2:2)
1.100; Mujakovič 11./11-m, Miljković 34., 82., Volaš 70., B. Gerenčer 90.; Omladič 7., Tolimir 36.

INTERBLOCK - OLIMPIJA 0:1 (0:0)
1.000; Cvijanovič 55.

Interblock: Rozman, Kokot, Ntame, Skubic, Grabus, Brezič, Gerič (68./Božič), Majcen (76./Zadnikar), Horvat, Milenković (81./Paez), Iličič.

Olimpija: Oblak, Šporar, Cvijanovič, Salkič, Pokorn, Kašnik, Dugolin, Škerjanc, Ibraimi (90./Roj), Cimerotič (87./Rujovič), Tiganj (71./Bubanja).

LABOD DRAVA - DOMŽALE 2:1 (0:0)
350; Zajc 47., Prejac 90.; Zatkovič 92.

HIT GORICA - MARIBOR 2:3 (1:2)
460; Kršič 5./11-m, Brečević 85.; Školnik 3., Jelič 45./11-m, Tavares 78.

Hit Gorica: Simčič, Nikolič, Gorinšek, Balažic, Komel (90./Zarifovič), Brečević, Cvijanovič (85./ Škarabot), Djukič, Kršič, Galešić (78./Rakušček), Velikonja.

Maribor: Pridigar, Džinič, Lunder, Mertelj, Jurkič, Aljančič, Mezga (86./Mihelič), Školnik, Pavlovič, Jelič (75./Plut), Tavares (90./Bunderla).

CM CELJE - LUKA KOPER 0:1 (0:1)
600; Rajčevič 16.
 
Lestvica:
LUKA KOPER        10  8 2 0 19:9  26 
RUDAR 10 7 1 2 19:11 22
OLIMPIJA (-2) 10 6 0 4 17:11 16
INTERBLOCK LJ 10 4 2 4 13:11 14
MARIBOR 10 4 1 5 15:14 13
MIK CM CELJE 10 4 1 5 13:15 13
LABOD DRAVA 10 3 3 4 12:17 12
NAFTA 10 3 1 6 15:19 10
DOMŽALE 10 2 3 5 13:22 9
HIT GORICA 10 2 0 8 13:20 6

Koper v Celju potrdil vodstvo
Maribor le dočakal tri točke
Petarda Nafte v mreži Rudarja
Dvoboj začelja Ptujčanom
Cvijanovič zadel za novo zmago Olimpije