Alpsko smučanje

Poudarki

 • 1. mesto Maze in Gisin; 3. mesto Gut
 • Ilka Štuhec deseta, Maruša Ferk 18.
 • Po 6 srebrih in 8 bronih končno zimsko olimpijsko zlato za Slovenijo
Tina Maze poljublja sneg v cilju po osvojitvi zlata v smuku
ZLATA TINA MAZE, in to v kraljevskem smuku. Kapo dol! Foto: Reuters
       Gospod predsednik? Hvala za zastavo ... Da, Tini bom predal poljubčke.       
 Telefonski pogovor Andree Massija s predsednikom Borutom Pahorjem.
Tina Maze
Zmagovit dvig rok takoj po prihodu v cilj. Foto: Reuters
VIDEO
Mazejeva postavila nov me...
VIDEO
Podelitev cvetja najboljš...
VIDEO
Utrinki zlatega dne Tine Maze
VIDEO
Pogovor z Andreo Massijem
VIDEO
Pogovor s Tino Maze
VIDEO
Zlata vožnja olimpijske k...

Dodaj v

Video: Tina Maze Sloveniji prinesla prvo zlato olimpijsko medaljo

Neverjeten razplet - Mazejeva in Gisinova z istim časom
12. februar 2014 ob 07:33,
zadnji poseg: 12. februar 2014 ob 09:04
Soči, Roza Hutor - MMC RTV SLO

Zgodovinsko! Prva zlata zimska olimpijska medalja za Slovenijo je tu, in to v kraljevskem smuku. Tina Maze je skupaj z Dominique Gisin postala olimpijska prvakinja!

Igra stotink je tokrat bila tako na strani Tine Maze kot tudi Švicarke Dominique Gisin, saj sta postali olimpijski smukaški prvakinji s popolnoma identičnim časom 1:41,57.

Zadnji zavoj skoraj odvzel zlato
30-letna Črnjanka je odločno in hitro krenila ter postavljala boljše čase kot vodilna Gisinova. Na izredno hitrih smučeh je imela po dveh tretjinah proge že 38 stotink prednosti, a nato je zgrešila idealno linijo v zadnjem ovinku pred ciljno ravnino, toda na njeno srečo, na srečo njene ekipe in vseh slovenskih navijačev se je izšlo s sanjskim scenarijem - z olimpijskim zlatom v smuku!

Ob Tini Maze in Dominique Gisin je na zmagovalni oder stopila še ena Švicarka Lara Gut, ki je osvojila bronasto medaljo.

Spomnila sem se prve tekme v karieri
"Po vsem tem, kar sem letos prestala, je to nekaj neverjetnega. Pred smukom sem se spomnila svoje prve tekme v karieri, ko sem "štanfala" po hribu navzgor. Celo noč sem se mislila na to tekmo. Takrat sem zmagala in rekla sem si, da lahko to naredim tudi danes. Če bi mi kdo pred dvema letoma rekel, da lahko zmagam na olimpijskem smuku, bi rekla, da je nor. To je bila vrhunska predstava, še vedno z napako, a dovolj za zmago,"
je v prvem odzivu po tekmi povedala Tina Maze in še dodala: "Ne morem verjeti, da sem olimpijska prvakinja."


Brez proge za smuk do zlata!

Presrečen je bil celotni Team to aMaze, kjer so bili v ponedeljek razočarani po superkombinaciji, kjer je Tina Maze za medaljo zaostala le za desetinko sekunde. Tokrat je bil Andrea Massi, vodja ekipe in Tinin partner, močno ganjen: "Slovenci brez prave proge za smuk ... zdaj pa imamo olimpijsko prvakinjo."

Trener Mauro Pini, ki je med vihravo sezono v sili prevzel mesto trenerja, je bil presrečen: "Sem več kot stoodstotno ponosen, hkrati pa sta na odru še dve Švicarki." Do besede je prišla tudi fizioterapevtka Nežka Poljanšek: "Že kot otrok sem si želela biti del tako vrhunske ekipe. Zdaj pa zlato, uresničitev sanj!"

Ob boku Štuklja in Žolnirjeve


Mazejeva je osvojila svojo tretjo olimpijsko medaljo, dve srebrni je osvojila pred štirimi leti v Vancouvru. Kot prva slovenska zimska smučarka je osvojila zimski Olimp, ob judoistki Urški Žolnir pa je postala druga Slovenka z olimpijskim zlatom. Prvo poletno zlato olimpijsko medaljo je osvojil Leon Štukelj daljnega leta 1924 v Parizu. Skupno je to 15. olimpijska medalja za zimske slovenske športnike, od tega osma v alpskem smučanju. Pod zastavo samostojne Slovenije je to enajsta zimska medalja.

Deseterico zaokrožila Ilka Štuhec
Zlati slovenski dan v Roza Hutorju je dopolnila Ilka Štuhec, ki je komaj okrevala po zadnji poškodbi, a se je nato s številko 27 zavihtela kar na 10. mesto, pri čemer je za Mazejevo zaostala le za dobro sekundo.

Maruša Ferk, ki je s številko 6 nastopila kot prva izmed treh Slovenk, se še vedno ni spoprijateljila s progo v Roza Hutorju in je za takrat vodilno Fabienne Suter zaostala za 1,30 sekunde. Še hitrejša je bila nato druga Švicarka Dominique Gisin, ki je vodila vse do Tine Maze.

Prva delitev zlata v alpskem smučanju do zdaj
Gisinova se je na progo pognala kot 12., že ko je prišla v cilj, je bilo jasno, da je izjemno hitra. Trepetala je vse do številke 21 in Tine Maze, nato pa tudi sama eksplodirala. Bila je polna hvale na račun Mazejeve: "To je zame velika čast. Tina je ena od najboljših smučark in občudujem njeno smučanje. Je super punca in zelo jo spoštujem." Njuna delitev olimpijske zmage je sploh prva do zdaj v alpskem smučanju na olimpijskih igrah.

Razočaranje prvih dveh favoritinj
Najhitrejša na superkombinacijskem smuku Julia Mancuso je razočarala in že ob prečkanju ciljne črte zasedla le četrto mesto. Še bolj je odpovedala prva favoritinja Maria Höfl-Riesch.

V s soncem obsijanem Roza Hutorju je bilo v cilju 5 stopinj Celzija. Višinska razlika na 2713 metrov dolgem smuku za ženske je znašala 790 m, na njej pa je bilo 41 vratc. Občutna sprememba s ponedeljkovim superkombinacijskim smukom je bil močnejši veter, snežna podlaga pa je bila spremenjena zaradi višjih temperatur, še zlasti v spodnjem delu, kjer se je tudi odločalo o medaljah.

Končni vrstni red:     
 1. T. MAZE      SLO 1:41,57
  D. GISIN      ŠVI 
 3. L. GUT       ŠVI  +0,10
 4. D. MERIGHETTI   ITA  0,27
 5. F. SUTER      ŠVI  0,37
 6. L. SEJERSTED    NOR  0,44
 7. E. MIKLOS     MAD  0,71
 8. J. MANCUSO     ZDA  0,99
 9. N. HOSP      AVT  1,05
10. I. ŠTUHEC     SLO  1,08
11. L. ROSS      ZDA  1,11
12. E. FANCHINI    ITA  1,13
13. M. HÖFL-RIESCH   NEM  1,17
18. M. FERK      SLO  1,67


Tina Maze med zlatim smukom v Sočiju
Tina Maze med zlatim smukom v Sočiju
Tina Maze
Veselje Tine Maze
Dominique Gisin, Tina Maze in Lara Gut
Teja Gregorin, Tina Maze, Vesna Fabjan
Tina Maze
Tina Maze
Tina Maze
Tina Maze
Tina Maze
Tina Maze
Tina Maze
Teja Gregorin, Tina Maze, Vesna Fabjan
Dominique Gisin, Tina Maze
Prijavi napako
Komentarji
sharkyslo
# 12.02.2014 ob 07:38
Dajmo, Tina, zapri usta vsem nevoščljivim nergačem! Gremo!!!
brk
# 12.02.2014 ob 09:06
S tem nastopom danes pa se je zapisala med žive LEGENDE. So športniki, ki imajo srečo in dobijo tekmo na OI in jih v svetovnem pokalu nikjer ni. So športniki, ki dobijo v svetovnem pokalu vse kar se da, na OI pa psihično pogorijo.
In obstaja še trejta skupina športnikov po imenu NESMRTNI. In tukaj boste lahko našli Tino Maze.
...priklon!!
royayers
# 12.02.2014 ob 09:00
Tina Maze, Andrea Massi & team to aMaze, KAPO DOL! Zasluzili ste si to, uzivajte na polno, jaz bom tudi, vsem pljuvacem pa: he he he he he...... he he he he he....ehehehehehe
SLOBloodPatriot
# 12.02.2014 ob 09:02
Tinina tekma življenja, končno so bile stotinke na njeni strani! EZAT-anim, MORGENSTERN, BONDI IN ostali ljubitelji Tine, vljudno vas naprošam, da ji napišete eno lepo pesmico, kot se za OLIMPIJSKO PRVAKINJO SPODOBI!
skyblue19
# 12.02.2014 ob 09:38
Prošle sezone je bila čudesna, nepobjediva, ove sezone kao da je pritisak velikih očekivanja jako utjecao na nju negativno, ali evo vratila se, BRAVO TINA, čestitke iz Hrvatske! :)
keketz
# 12.02.2014 ob 09:16
Ezat_amin, Toldo, Morgernstern in Bondi,
gobčke bodo danes zavezali,
slovenski 'pravi' navijači,
bomo danes se smejali.

Tina da ni dobra in da kil preveč ima,
da naj pesmi piše in naj mir nam da,
to so njih besede, želje njen polom,
vsak zavoj prepozen,naj portaja dvom.

Gobec! Tiho! Zgini!, to vam zdaj sporočam,
danes bomo mi slavili,
ki smo v težkih časih,
Tino le bodrili.

Vam prezir ostaja, dobro se držite,
dajte dudo v usta, pa se le naspite.
MIRNČAN
# 12.02.2014 ob 09:02
Končno mamo zlato. Naši športniki so NEVERJETNI! Za Tino se je vedelo da bo najmanj ena medalja. Sedaj se lahko upokoji ker ima že vse kar lahko dobi. Kapo dol.
prinnc
# 12.02.2014 ob 09:53
čestitke tina...sem pljuval celo pot namesto tebe

ne razumem pa programske sheme rtv
na hrt 2, orf 1 je prenos trajal skoraj do konca....res da nastopi po 30 niso bili zanimivi a so bili istočasno obogateni s primerjavo voženj obeh prvih ter z intervjuji ogromno tekmovalk....

je res treba tako hitet s studijskim delom, ki je suhoparen da bolj ne more biti...potem pa nimate nobenega dela do 18 zvečer

in še nekaj o poročevalcih - ali imajo kaj novinarske svobode in so zgolj sami nezainteresirani brez vsake domišljije za delo, ki ga opravljajo ali jim kdo piše vprašanja? se učijo na seminarjih ki jih organizira rtv?

vprašanja za massija:
-ali ste vrjeli v zmago
-kako se počutite zdaj
-kako ste se počutili prej
-kako se boste počutili jutri

ne moreš izvedeti popolnoma nič zanimivega in novega....in imam občutek da je tudi trener, športnik v nelagodnem položaju ko mora na take bedarije konstantno odgovarjat

medtem pa ko massi daje komentar na orf imaš občutek kot bi se srečala dva kolega, izveš še kaj kar nima veze s katero nogo je zjutraj vstal

in ob prenosu na hrt 2 bi pomislil da je tina njim prismučala medaljo glede na doživeto komentiranje....kar pa ne pomeni da če bolj na glas vpiješ BRAVO,TO in IMAMO JO da je to ta povzdignjen nivo komentiranja, ki naj bi šel trajno v anale...

seveda imajo tudi hrvati svoje cvetke ko igra nogometna reprezentanca ampak to je druga zgodba

vglavnem nivo komentiranja strašno pada...še bolj pospešeno pa s strokovnjaki ...veljalo bi razmisliti o širjenju vokabularja vseh ki sodelujejo v tem mučenju gledalcev
rookie75
# 12.02.2014 ob 07:58
Ajde Ezate eno pesmico za Tino W., ker je na teh OI že zaključila. Ta se ti baje najbolj dopade.
Naša Tina M. pa nam bo poezijo sama na progi pisala.
serpico
# 12.02.2014 ob 08:57
Zlata medalja found, rtv not found, zakopan nekje v zemlji.

BRAVO TINA, FUCKING AWESOME!

Folk se plusov ne more klikat :)
SLOBloodPatriot
# 12.02.2014 ob 08:47
TOOOOOOOO MAZENATORKA JIH JE RAZBILA!
jakosol
# 12.02.2014 ob 09:54
Slovenci smo res solidarni. Še, ko osvojimo zlato medaljo, si jo delimo z drugimi. :)
Hafis
# 12.02.2014 ob 08:56
Pa gre moj rojstni dan v zgodovino slovenskega športa :)
anze82
# 12.02.2014 ob 09:07
upam, da boste vsi tisti,ki ste tino grdo kritizirali zmožni napisati komentarja z iskrenimi čestitkami...

evo, tina danes nesmrtna, veliki kristalni globus,svetovna prvakinja in še OLIMPIJSKA PRVAKINJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bravo tina, bravo massi,bravo pini,bravo nežka!!!!!!!!!!!!
Zaza
# 12.02.2014 ob 09:47
Hvala Ante Kostelić dobro je napovedal zlato za Tino.
johnb
# 12.02.2014 ob 09:46
Besedi dneva?
Tina Maze in Error 404
rookie75
# 12.02.2014 ob 09:03
Ezate drvo, evo zate eno drveno.

BRAVO TINA
Schpreizer
# 12.02.2014 ob 08:20
Tina, pokaži kaj znaš! Novinarjem pa zamerim, kako zadnje čase prikazujejo našo Tino Maze. Vedno se na slikah drži za glavo, je resna in antipatična. Sram vas je lahko. Gre za najboljšo smučarko na svetu in še srečni smo lahko, da zastopa barve Slovenije.
Bolimek
# 12.02.2014 ob 10:56
Čudne rime e*at kuje.
Je obupan, objokuje?
Ah, kar naj se mu spahuje,
Prihodnjič bo še dosti huje.
graditelj
# 12.02.2014 ob 10:12
Pa kdo bo unim tepcem iz Eurosporta pokazak našo SLO zastavo-zaboga. Včeraj pri naših bronih smo bili spet Slovaki...
To bi moral tudi nekdo iz državnih krogov vložit protest-ne pa da grejejo samo svoje guzice.
Dess23
# 12.02.2014 ob 08:50
Toooooooo Tinaaaa!!!

kje si zaj ezat pametnjakovič?
johnb
# 12.02.2014 ob 08:49
Jasno je bilo, kdo jo bo prinesel prvo. Ona. Kraljica. Tina Maze.
SLOBloodPatriot
# 12.02.2014 ob 09:38
Ivica je rekel Tini pred tekmo " baci se dole, ko da ti je zadnji put" je povedala smučarkska boginja v intervjuju za HRT2!
kiril-stefanov
# 12.02.2014 ob 09:21
Bravo!
Pozdrav iz Makedonije
panter12
# 12.02.2014 ob 08:54
In lih zdej mora cela vaša stran z streamom zatrokirat?!?!
MiD
# 12.02.2014 ob 10:00
Na naslednjih olimpijskih igrah bo med največjimi favoritkami za zmago spet Slovenka : ILKA ŠTUHEC! Neverjetno je, kako je kljub veliki smoli s poškodbami in nedavni operaciji lahko dosegla tako dober čas in izvrstno 10. mesto. Tudi njej vse čestitke.
-mojster-
# 12.02.2014 ob 09:55
Mauro Pinni vriska od veselja danes....švicarka in naša Tina olimpijski prvakinji plus še Lara na tretjem mestu. Bolj popolno ne bi moglo bit zanj! :)
mundial
# 12.02.2014 ob 09:50
Tina Maze, iskrene čestitke in kapo dol!

To je prav gotovo tista zlata medalja, ki ima v ženskem programu OI največjo težo. Z vsem spoštovanjem do vseh športnikov olimpijcev, ampak več kot olimpijska smukaška prvakinja pa v zimskih športih ne moreš postati. Prav zato in ob vseh drugih Tininih prejšnjih uspehih mislim, da je na mestu ocena, da je danes vstopila v elitni klub svetovnih smučarskih legend.

Vsem nam v Sloveniji in tudi vsem Slovencem zunaj domovine je danes Tina polepšala dan in pokazala, da se s trdim delom, ambicioznostjo in odprto glavo da biti konkurenčen vsemu svetu ... tudi Švici ;-) ... ali bolje rečeno, biti najboljši na svetu.
EnchantedPeony
# 12.02.2014 ob 09:48
kak sta z Gisinovo prisrčni. :))) zelo zelo zelo maksimalno privoščim obema!!! :)))
Ples
# 12.02.2014 ob 09:04
Kje ste zdaj, debilčki? A je hudo?
svenhassel1
# 12.02.2014 ob 10:12
Če koga zanima kam gre denar od vaše naročnine.

Med strokovnimi komentatorji najdemo nekdanjo smučarko Ano Kobal, ki ji je po podatkih Mednarodne smučarske zveze (FIS) v svetovnem pokalu FIS štirikrat uspelo osvojiti točke – najboljša uvrstitev je 20. mesto v slalomu v španski Sierri Nevadi –, udeležila pa se je tudi olimpijskih iger v Torinu (slalom je končala kot 25.). Od RTV Slovenija je 30-letnica od začetka leta 2010 do danes prek podjetja Ana Kobal, s. p., prejela skoraj 100.000 evrov. To pomeni, da v povprečju zasluži dobrih 2000 evrov na mesec. Ko ne dela kot strokovna komentatorka alpskega smučanja, je dežurna novinarka v desku dnevnoinformativnih oddaj športnega programa TV Slovenija, so sporočili z RTV. »Njen honorar se za delo v desku obračunava na ure, za strokovno komentiranje pa je določen znesek na posamezno komentiranje,« so dodali. Koliko ji plačajo za spremljanje ene vožnje? Na javni televiziji tega podatka niso razkrili. Dejali so le, da je vsota primerljiva z drugimi komentatorji. »Znesek na Supervizorju vsebuje tudi DDV in stroške potovanj na prizorišča,« so njene prejemke pojasnili, čeprav Kobalova sploh ni zavezanka za DDV in ga zato tudi ne obračunava. Na mesec je do danes od RTV dobila največ 7611 evrov.
royayers
# 12.02.2014 ob 10:11
Ampak ne, drekaci so se vseeno na nivoju, za njih niti ZLATA ni ok, ne, oni bi kaksno, diamantno. Veste kaj, pojdite lepo na wc, fajn pritisnite in odvrzite balast, po moje vas bo kar cele odplaknilo, ker ste enostavno celi odvec.
jakosol
# 12.02.2014 ob 09:57
Če bo šlo tako naprej, bom eden redkih Slovencev brez olimpijske medalje. ;)
pobic_17
# 12.02.2014 ob 09:54
kok ne maram glume, ki jo prikazuje Gutova. V slačilnici je Tino totalno ignorirala in se grdo držala, potem pa za ljudi na podelitvi hec s Tino. Dvoličnica očitno

Drugače pa izjemno privoščim Dominique, ki resnično deluje super oseba. Poleg Mancusove in Tine moja najljubša smučarka
keketz
# 12.02.2014 ob 09:25
Olimpijska prvakinja, svetovna prvakinja, skupna zmagovalka svetovnega pokala, rekord po osvojenih točkah v sezoni, mali kristalni globusi, zmage v vseh disciplinah... A lahko končno nergači nehajo?
semrola
# 12.02.2014 ob 09:01
kaj se dogaja s portalom?
pinkfloyd123
# 12.02.2014 ob 08:54
sezona je rešena :D

rtv pa šteka v najbolj bednem trenutku 404
SLOBloodPatriot
# 12.02.2014 ob 07:49
Dajmo Tina! Danes se lahko začne zlata doba!
JankoJanez
# 12.02.2014 ob 11:31

Ezat_Anim:
Na ESPN menda že objavili, da je Gisinova bila hitrejša za 9 tisočink !


Hahahahahaha, tip se res ne more sprijazniti s tem da je Tina Maze danes zmagala :D
Lucerna
# 12.02.2014 ob 08:56
Jaz skoraj jokam!!!! Predvsem sem vesela za njo, ker ji je samo zlata olimpijska medalja manjkala za sklenjen krog kariere!!!!! Danes so bile stotinke na njeni strani!!! BRAVO TINA!!! In bravo D. Gisin, še ena zelo simpatična smučarka!!
serpico
# 12.02.2014 ob 10:01
sosedi se razbahatili...svaki dan medalja -:)

komentar na index.hr :) čista resnica!
damirtankovic
# 12.02.2014 ob 09:18
Žal nisem gledal prenosa, ampak iskrene čestitke Tini za 1. slo zlato!!!
Lep pozdrav iz Zagreba
Insider
# 12.02.2014 ob 09:08
Še portal je pijan od veselja...
hi3
# 12.02.2014 ob 07:44
Krivit ruse za toplo vreme je pa res kr neki. Lani si je naprimer Lindsey zaznamovala zadnji del kariere v Schladmingu, ker je bila snežna površina premehka. Pa veljajo avstrjici za najboljše v tem poslu.
Goooooo Tina!
severnik
# 12.02.2014 ob 10:23
Človek si tudi posnetka ne more normalno pogledat, slabo ste investirali evropska sredstva v ta vaš RTV 4D al karkoli že je.

Tudi včeraj ob pol enih zjutraj je cukalo. Sranje od sranja.
johnb
# 12.02.2014 ob 09:56
To da stalno podeljuje rože Kocjančić dokazuje kako dolge so lovke iz murgelj. (sds press)
rainbow1
# 12.02.2014 ob 09:52
Jaz jočem že zdaj,kaj bo šele zvečer.
Kako ji privoščim tole medaljo ne morem povedati. Moj poklon celotni ekipi!

P.S.: Lara Gut,nasmej se malo,saj imaš vendar olimpijsko medaljo!
veza
# 12.02.2014 ob 09:27
ezat_anim

Tina s starta se pognala
in na progo se podala,
hitro smuča, dajmo Tina,
ti si prava balerina,

vmesni časi, poezija,
zlata je sedaj vizija,
pazi , Tina, kompresija,
prva si, to bo norija!!!
johnb
# 12.02.2014 ob 09:20
Nič, hvala Mauro, da si prišel in rešil situation.
dirknowitzki
# 12.02.2014 ob 08:52
stotinke so se vrnile iz superkombinacije!!! mojstrica ostaja mojstrica!!! GO TINA!!!
Videonovice
00:00:00, 25.02.2014