Oscarja Pistoriusa je na 200 metrov premagal Alan Oliveira. Foto: EPA
Oscarja Pistoriusa je na 200 metrov premagal Alan Oliveira. Foto: EPA
Brazilec naj bi imel predolge proteze. Foto: EPA

Oliveira je osvojil zlato z 21,45 sekunde in je pred polnim stadionom z 80.000 gledalci v zaključku za sedem stotink sekunde ugnal Pistoriusa, ki je doživel prvi poraz v tej konkurenci na 200 m.

Južnoafričan je nato Brazilca obtožil, da je tekel z daljšimi protezami, kot je dovoljeno, čeprav je sam bil dolgoletno bitko, preden so mu letos dovolili nastopiti s karbonskimi protezami med zdravimi na letošnjih olimpijskih igrah, kjer je nastopil v polfinalu na 400 m in v finalu na 4 x 400 m. 25-letnik se je pritoževal, da ima Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) taka pravila, ki omogočajo, "da lahko atleti 'zrastejo' v neverjetne višave in imajo neverjetno dolge korake". Takoj po nastopu je dodal, da to ni bila poštena tekma.

"Pistorius je velik atlet, naš velik vzornik, in poslušati take kritike je zame veliko razočaranje. Ne vem sicer, na koga je usmeril svoj prst, vendar gotovo nima vzroka, da bi ga name," je bil razočaran Oliveira.

Pistorius se je danes v izjavi za javnost opravičil: "Nikoli nisem želel zmanjšati teže in pozornosti, ki jo morajo imeti zmagovalci tekmovanj. Zato se opravičujem zaradi napačnega trenutka, ki sem ga uporabil za komentarje takoj po sinočnji tekmi. Še vedno sem prepričan, da problemi obstajajo, in jih bomo reševali v pogovorih z IPC. Napačno pa je, da sem svoje pomisleke izrazil takoj, ko sem stopil s tekaške steze. To je bil trenutek slavja Alana (Oliveire), ki mu ob tej priložnosti ponovno izrekam vse priznanje za dosežek."