Foto:
Foto:
Vesna Dekleva in Klara Maučec za las ob medaljo.
Jolanda Čeplak ni imela težav z uvrstitvijo v finale.
Matic Osovnikar je v predteku na 100 metrov postavil nov državni rekord.

Vesna Dekleva in Klara Maučec sta v odločilno regato štartali s četrtega mesta. Odlično jima je kazalo, saj sta imeli v rokah že srebrno medaljo. Na koncu sta kljub visokemu 2. mestu v 11. regati za bronasto kolajno (Švedska) zaostali le dve točki, za srebrno (Španija) pa tri.

Že pred zadnjo regato sta bili jasni zmagovalki, Grkinji Sofia Bekatorou in Aimilia Tsoulfa. Za Slovenki sta bili tako kot na majskem svetovnem prvenstvu, kjer sta osvojili srebro, usodni Švedinji.

Kanček grenkega priokusa
"Četrto mesto je brez dvoma vrhunski dosežek, zato sem zadovoljna, a s kančkom grenkega priokusa. Pred igrami bi takoj 'podpisala' četrto mesto, zdaj ko vem, kako blizu medalji sva bili, pa mi je kar malo žal. Verjetno se bom tega rezultata veselila šele ob vrnitvi v Slovenijo," je dejala 29-letna krmarka Vesna Dekleva.

Četrto mesto je glede na sobotne dogodke res nehvaležno, kljub temu pa je to daleč najboljša slovenska olimpijska jadralna uvrstitev doslej. Za kaj več (beri: medaljo) bo imel v nedeljo priložnost Vasilij Žbogar.

Tomaž Čopi in Davor Glavina sta bila zadnji dan 14., skupno pa 15. v razredu 470. Gašper Vinčec (finn) je po 23. mestu v zaključnem plovu boje v grški prestolnici končal na 20. mestu.

Čeplakova v finalu
Jolanda Čeplak se je zanesljivo uvrstila v ponedeljkov finale teka na 800 metrov. V svoji polfinalni skupini je bila s časom 1:58,80 druga za Maročanko Hasno Benhasi (1:58,59), ki letos še ni tekla hitreje.

Velenjčanka je kot po navadi narekovala oster tempo in vodila vse do zadnjih metrov, ko jo je prehitela Maročanka. Takrat je že bilo jasno, da se bosta obe tekmovalki uvrstili v finale, zato je slovenska lokomotiva nekoliko upočasnila korak. Pozornost pred tekmico pa v finalu ne bo odveč. Preostala dva polfinala sta dobili Britanka Kelly Holmes (1:57,98) in Mozambičanka Maria Mutola (1:59,30). Tudi Holmesova je postavila svoj najboljši letošnji izid. Finale bo v ponedeljek ob 19.55.

Otteyjevi in Osovnikarju malo manjkalo
Merlene Ottey je bila v polfinalu teka na 100 metrov s časom 11,21 v svoji skupini peta. Za uvrstitev v finale je bila prepočasna za štiri stotinke sekunde. Matic Osovnikar je nastop v tej disciplini končal v četrtfinalu. V svoji skupini je bil četrti. Z 10,26 je dosegel isti čas kot tretjeuvrščeni, ki se je po mestu uvrstil v polfinale. Dopoldne je Škofjeločan z 10,15 za šest stotink popravil državni rekord Urbana Acmana.

V polfinalu teka na 400 metrov je bil Matija Šestak v svoji skupini zadnji, osmi. Dosegel je čas 46,54, kar je precej počasneje kot v petek, ko je tekel 45,88. Ljubljančan je že uvrstitvijo v polfinale izpolnil vsa pričakovanja.

Igor Primc je bil z izidom 56,33 metra preslab za finale v metu diska. Osvojil je končno 31. mesto.

Teja Melink je izpadla v kvalifikacijah skoka ob palici. Preskočila je 4,15 m in trikrat podrla na 4,30. Za uvrstitev v finale je bilo potrebnih 4,40 metra. Zasedla je končno 24. mesto.

Boštjan Buč je bil deseti v prvem predteku na 3.000 m z zaprekami s časom 8:37,29 in je pričakovano izpadel iz nadaljnjega tekmovanja. Za osebnim rekordom je zaostal za dobrih 20 sekund.

Čop in Špik srebrna