Janja Garnbret je osvojila svojo deseto medaljo na SP-jih, osmo zlato. Foto: EPA
Janja Garnbret je osvojila svojo deseto medaljo na SP-jih, osmo zlato. Foto: EPA

24-letna Korošica je skupaj zbrala 177,0 točke. Srebro je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz (157,1), bron pa Japonki Ai Mori (140,6).

V prvem delu tekmovanja v balvanskem plezanju je Garnbret prvi in tretji balvanski problem rešila v prvem poskusu, drugega v drugem (v prvem ji je vrh za las spolzel iz rok), na zahtevnejšem zadnjem pa ni prišla do vrha. Obe coni v smeri je zmogla v prvo, štirikrat je poskusila osvojiti vrh, vendar ji ni uspelo.

Po prvem delu je kljub temu suvereno vodila s 84,9 točke (od mogočih 100 točk), druga je bila Američanka Brooke Raboutou (69,8), tretja pa Pilz (69,0). Obe sta prišli do vrha prvih dveh balvanov.

Jessica Pilz, Janja Garnbret in Ai Mori. Foto: EPA
Jessica Pilz, Janja Garnbret in Ai Mori. Foto: EPA

V težavnosti drugi izid

Sledil je še drugi del tekmovanja v težavnostnem plezanju. Svetovna prvakinja v težavnosti Mori je bila po balvanih na šestem mestu (44,5), nato pa je potrdila, da je mojstrica težavnostnega plezanja, prišla najvišje od vseh (višina 50+ za 96,1 točke) in si zagotovila bron.

Garnbret je imela v PostFinance Areni drugi izid težavnosti (višina 49+ za 92,1 točke), Pilz pa četrtega (88,1), medtem ko je Raboutou osvojila le 68 točk in zdrsnila na četrto mesto s skupnim izkupičkom 137,8.

Dobitnice kolajn so si že priborile vstopnico za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Slovenska zvezdnica je bila na tem prvenstvu že zlata na balvanih in srebrna v težavnosti pretekli konec tedna.

"Ves dan sem bila prava"

"Počutim se izjemno, odleglo mi je, ni bilo lahko plezati pod takšnim pritiskom težavnostno smer. Toda danes sem se počutila odlično, bila sem zelo zbrana, plezala sem brezhibno. Zelo sem srečna, da sem se uvrstila na olimpijske igre, čeprav sem se enkrat že, ampak tega se ne naveličaš. Res sem si želela kvalificirati na OI že na tem svetovnem prvenstvu, da sem potem pomirjena. Ves dan sem bila prava, že zjutraj sem se takšna zbudila. Vsi so mi to rekli, saj so opazili. Super dan," je po novem velikem uspehu povedala številka ena športnega plezanja.

Janja Garnbret zlata še v kombinaciji

Krampl in Lukan izpadli v polfinalu

Garnbret, olimpijska zmagovalka iz Tokia, takrat je kombinacijo poleg balvanskega in težavnostnega sestavljalo še hitrostno plezanje, je bila najboljša že v srednem polfinalu s skupnim izkupičkom 175 točk.

V polfinalu sta tekmovali še dve Slovenki, Mia Krampl in Vita Lukan, a bili s 14. oziroma 17. mestom prekratki za nastop med najboljšo osmerico.

Garnbret je v kombinaciji v letih 2018 in 2019 v Innsbrucku in Hačiodžiju že osvojila dva naslova svetovne prvakinje, tudi tedaj v kombinaciji balvanov, težavnosti in hitrosti.

Moški finale kombinacije bo brez Slovencev v soboto.