Barbara Varlec bo morala počakati tri leta, da bo lahko zaigrala za Srbijo, ki bo ravno leta 2013 gostila evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Barbara Varlec bo morala počakati tri leta, da bo lahko zaigrala za Srbijo, ki bo ravno leta 2013 gostila evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Barbara Varlec
22-letna Brežičanka se je iz matočnega kluba preselila h Krimu, kjer so jo lani poslali na kaljenje k srbskemu Zaječarju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ivica Rimanić
Hrvaški trener Ivica Rimanić si ob prevzemu Slovenije zagotovo ni predstavljal, da se bo en mesec pred EP-jem ubadal s tako velikimi težavami. Foto: MMC RTV SLO
Varlečeva bo igrala za Srbijo

"Prišel je čas, da tudi mi ukrademo nekoga!" se glasi uvod novice na spletnih straneh srbskih Novosti. Športni dnevnik Sport je razkril, da bo nadarjena Barbara Varlec okrepila žensko rokometno reprezentanco Srbije.

Presenetljivo novico je za MMC osebno potrdila Varlečeva: "K tej odločitvi me je vodil izključno športni motiv. Slovenska reprezentanca nima perspektive, Srbija pa je gostiteljica evropskega prvenstva leta 2013 in bo tam ciljala na medaljo. V Srbiji imam fanta, tam bom verjetno tudi preživela preostanek življenja, tako da ... Slovenija z mojim odhodom ne bo veliko izgubila, saj ima na tej poziciji izvrstno Ano Gros, Srbija pa z mano veliko dobi. Predvsem mi je hudo, ker bo Slovenija letos igrala evropsko prvenstvo, sama pa kljub temu da sem bila na pripravah, ne bom mogla pomagati, ker morajo do nastopa za drugo reprezentanco miniti tri leta."

Odločitev Varlečeve je dvignila veliko prahu, na kar je bila očitno nepripravljena tudi sama igralka. Sprva o zadevi ni hotela govoriti, na koncu pa je "prebeg" vendarle priznala, čeprav je do uresničitve tega še dolga pot. Svojo odločitev je sporočila tudi selektorju Ivici Rimaniću, ne pa tudi vodstvu Rokometne zveze Slovenije.

Preporod in ljubezen v Timoku
22-letna Varlečeva je lansko sezono kot posojena igralka preživala v Srbiji, kjer je igrala za Zaječar iz Timoka. Med odlično sezono je izjemno napredovala in postala ena najboljših igralk močnega srbskega prvenstva, hkrati se je še zaljubila. Poleti se je vrnila v Krim Mercator, kjer je zdaj med nosilkami igre slovenskih prvakinj.

Prestop del srbskega načrta EP 2013
Desnokrilna rokometašica je nazadnje za Slovenijo igrala na nedavnem pripravljalnem turnirju na Hrvaškem, kjer so se Slovenke pomerile tudi s Srbkinjami. Po pravilih Evropske rokometne zveze mora Varlečeva počakati tri leta, preden bo lahko zamenjla reprezentančni dres. Srbski selektor Duško Milić je v zadnjih letih na podoben način izgubil več vrhunskih rokometašic, zato zdaj načrtno gradi novo reprezentanco, ki bo leta 2013 na domačem evropskem prvenstvu sposobna naskoka na sam vrh.

Zmešnjava v RZS prispevala k odločitvi
22-letna Brežičanka bi morala biti med ključnimi igralkami Slovenije na decembrskem evropskem prvenstvu, ki bo potekalo na Norveškem. Varlečeva se je za prestop odločila zaradi neperspektivnosti slovenske ženske reprezentance, kaplja čez rob pa so bili zadnji pretresi v Rokometni zvezi Slovenije, ko se reprezentantke celo ostale brez načrtovanega pripravljalnega tabora v Podčetrtka.

Vse hujši glavobol Rimanića
Odpoved Varlečeve je le zadnja težava slovenskega selektorja Ivice Rimanića, ki se spopada s številnimi težavami. Zaradi zmešnjave na RZS-ju in odpovedi Podčetrtka je mlada reprezentanca ostala brez dveh pripravljalnih tekem s Srbijo, tabor pa so nadomestili z dnevnimi treningi v Stožicah. Nastop na Norveškem sta zaradi šolskih obveznosti že odpovedali Anja Argenti in Mirjana Gojkovič, Maja Breznik je poškodovana, medtem ko je Alja Koren selektorju sporočila, da ne namerava igrati za reprezentanco.

Misija nemogoče v Lillehammerju?
Slovenija, ki bo po štirih letih znova zaigrala na velikem rokometnem turnirju, bo na EP-ju zaigrala v izredno močni skupini D. V Lillehammerju razredčeno slovensko izbrano vrsto čakajo Madžarska, Norveška in Francija.

Varlečeva bo igrala za Srbijo