Norveške rokometašice so nesporne vladarke zadnjih let. Foto: EPA
Norveške rokometašice so nesporne vladarke zadnjih let. Foto: EPA

Nekateri strokovnjaki menijo, da bo zaključni turnir v Skopju in Ohridu poln presenečenj, na vrh pa bi se lahko povzpela tudi manj ugledna reprezentanca.

Brez Hammersengove in njene partnerice Nybergove
Papirnate favoritinje so še vedno olimpijske prvakinje Norvežanke, ki so slavile na zadnjih dveh evropskih prvenstvih. Skandinavke bodo v Makedoniji nastopile brez prve rokometne dame sveta Gro Hammerseng in njene življenjske sopotnice ter nekdanje igralke Krima Katje Nyberg, a karizmatična norveška trenerka Marit Breivik ima kljub veliki kadrovski vrzeli še vedno na voljo izjemno kakovostno zasedbo.

Obeta se izenačeno prvenstvo
Norvežanke bodo imele največje tekmice v ruskih, madžarskih, nemških, francoskih, romunskih in danskih igralkah. Rusinje so po nekaj letih dominacije na svetovnem prizorišču malce popustile, na turnirju v Makedoniji bodo nastopile brez nekaterih najboljših igralk, tudi Ljudmile Bodnjeve, a rokometni trenerski "revolucionar" Jevgenij Trefilov je zmožen iz rokava potegniti pravega "jokerja".

Skupina smrti in balkanska skupina
V prvem delu bo zagotovo najbolj razburljivo v "skupini smrti", kjer so štiri imenitne reprezentance - Francija, Madžarska, Danska in Romunija, zanimiva pa bo tudi balkanska skupina s Hrvaško, Makedonija in Srbija, ki jim bo družbo delala Nemčija. Finale bo 14. decembra.

R. K.