Senegal je z zmago nad Hrvaško pripravil eno največjih presenečenj letošnjega svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Senegal je z zmago nad Hrvaško pripravil eno največjih presenečenj letošnjega svetovnega prvenstva. Foto: EPA

Najboljšo uvrstitev ima Egipt, ki je bil peti na prvi izvedbi tekmovanja leta 1950, sicer pa so se afriške reprezentance večinoma borile za mesta na dnu razpredelnice.

Angola na SP-jih dosegla 11 zmag
Afriko je do danes na svetovnih košarkarskih prvenstvih zastopalo osem reprezentanc. Največkrat je sodelovala Angola, ki je tudi daleč najuspešnejša, če gledamo število zmag. Na šestih prvenstvih do letošnjega v Španiji so zmagali 11-krat in izgubili 28-krat. Temu seštevku so v Las Palmasu dodali še zmago nad Južno Korejo. Najodmevnejša je bila zmaga nad Nemčijo na zadnjem svetovnem prvenstvu. Danes bodo aktualni afriški prvaki igrali s Slovenci.

Tri reprezentance brez zmage
Senegal letos sodeluje četrtič, do ponedeljkove zmage nad Hrvaško je premagal le Kitajsko in Južno Korejo. Slonokoščena obala je bila pred štirimi leti boljša od Portorika, Nigerija pa ima štiri zmage z dveh prvenstev. Sodelovala je na zadnjih dveh tekmovanjih na Japonskem 2006 in v Turčiji 2010. Tri afriške reprezentance, Srednjeafriška republika, Tunizija in Alžirija, so bile vsaka na enem turnirju in izgubile vse tekme.

Afriške reprezentance so do zdaj v obračunih z evropskimi zbrale le pet zmag.
1950: Egipt - Španija 57:56
1950: Egipt - Francija 48:44
2006: Nigerija - Srbija in Črna gora 82:75
2010: Angola - Nemčija 92:88 (po podaljšku)
2014: Senegal - Hrvaška 77:75