Dirk Nowitzki je blestel na SP-ju leta 2002. Foto: EPA
Dirk Nowitzki je blestel na SP-ju leta 2002. Foto: EPA

Zadnji dan turnirja bosta znana tudi prva peterka in najkoristnejši igralec prvenstva. Nagrada MVP je vedno romala članu reprezentance, ki je osvojila medaljo.

Leta 1967 MVP postal Ivo Daneu
MVP je sicer največkrat postal košarkar z območja nekdanje Jugoslavije. Tudi Slovenci smo imeli svojega MVP-ja. V Urugvaju leta 1967, ko je prvi naslov osvojila Sovjetska zveza, je bil za najkoristnejšega igralca prvenstva izbran Ivo Daneu.

Legendarni Daneu se je tri leta pozneje kot kapetan pod vodstvom Ranka Žeravice in v moštvu še z Aljošo Žorgo in Vinkom Jelovcem veselil naslova svetovnega prvaka. To je bilo zadnjič, da si je gostitelj pokoril košarkarski svet, in prvič, da za najkoristnejšega igralca ni bil izbran član zmagovalne ali pa drugouvrščene ekipe. Takrat je to postal Sergej Belov, ki je s Sovjetsko zvezo osvojil tretje mesto.

Duranta ni v Španijo
Še dva igralca sta prejela nagrado MVP, čeprav sta osvojila "le" bron: to sta bila Dražen Petrović (Jugoslavija leta 1986) in Dirk Nowitzki (Nemčija 2002). Aktualni dobitnik te nagrade Američan Kevin Durant je sodelovanje v Španiji odpovedal.