Polona Hercog je najmočnejši slovenski adut v Franciji. Foto: Reuters
Polona Hercog je najmočnejši slovenski adut v Franciji. Foto: Reuters
Pauline Parmentier
Prvi francoski lopar je Pauline Parmentier. Foto: EPA
Matevžičeva načrtuje presenečenje v Franciji

Francozinje bodo v Besanconu favoritinje za zmago, a Slovenke se ne predajajo. Kapetanka Maja Matevžič poudarja: "Francozinje so premagljive, zato gremo tja po zmago."

Slovenija: Hercog, Rampre, Kolar in Srebotnik
Prvi slovenski lopar bo Polona Hercog (36. na lestvici WTA), drugo mesto pripada Petri Rampre (153.), tretje Nastji Kolar (270.), četrta članica izbrane vrste pa je četrta igralka na svetu med dvojicami Katarina Srebotnik. Na drugi strani mreže bodo stale tri teniške igralke, ki so med posameznicami uvrščene med prvih sto na svetu - Pauline Parmentier, Stephanie Foretz Gacon, Virginie Razzano - ter specialistka za igro dvojic Kristina Mladenovic. Najvišje uvrščena na lestvici WTA je Parmentierjeva (58.).

Najboljše, kar ima Slovenija
"Izbrala sem najboljše igralke, kar jih premore Slovenija. Verjamem, da lahko s to postavo premagamo Francijo in si zagotovimo obstanek v svetovni skupini. Domačini so dvoboj sicer postavili v dvorano in na trdo podlago, kar je malce nenavadno, saj se prav zdaj začenja sezona turnirjev na pesku, toda v Francijo potujemo že v nedeljo in igralke bodo imele dovolj časa za prilagoditev na podlago," pravi Matevžičeva.

Hercogova: Moja forma je v vzponu
Najboljša slovenska igralka Polona Hercog se po slabem začetku sezone vrača v vrhunsko formo. Na turnirju v Charlestonu se je prebila v polfinale, kar jo navdaja z optimizmom pred njenim najljubšim delom sezone. Dvoboj v pokalu Fed bo zato njen zadnji na trdi podlagi za nekaj časa. "Čeprav bomo igrale na trdi podlagi, sem pred dvobojem optimistična. Imamo dobro ekipo, ki lahko ob uspešnih predstavah preseneti Francozinje. Moja forma je v vzponu, nekaj dni počitka mi pride kot naročeno, zato sem prepričana, da bom v Besanconu pokazala svoj najboljši tenis," pravi Hercogova.

Slovenke do zdaj štiri leta v svetovni skupini
Obe reprezentanci sta v prvem krogu v začetku februarja izgubili. Slovenke so se z 0:5 vrnile z Japonske, medtem ko so Francozinje na Slovaškem klonile z 2:3. Zmagovalec dvoboja v Besanconu bo tudi v prihodnji sezoni nastopal v šestnajstčlanski svetovni skupini pokala Fed, poraženke pa bodo nazadovale v prvo evroafriško skupino. Slovenija v pokalu Fed nastopa enaindvajseto sezono; štiri je preživela v svetovni skupini, sedemnajst pa v prvi evroafriški, nazadnje leta 2010.

Matevžičeva načrtuje presenečenje v Franciji