Foto:
Foto:



Denar bo namenjen vsem projektom, v katere bodo vključene regije članic povezave in ki bodo predstavljali znanje kot temelj razvoja regionalnega gospodarstva.

Projekti, ki jih bo finančno podprla komisija, vključujejo prihodnje gospodarske in tehnološke razvojne modele na ravni regij, pobude za vključevanje univerz v območna gospodarstva, sodelovanje med tehnološko naprednimi in tehnološko zaostalimi pokrajinami in akcije, ki bodo namenjene predstavitvi znanja kot spodbujevalca regionalnega razvoja.

"Regionalna razsežnost je bistvena za Evropo, če želi zmanjšati razhajanja s svojimi tekmeci na področju raziskovalnih naložb in uporabe znanja. Evropa ima nekaj najbolj inovativnih območij na svetu, ima pa tudi mnogo takih, ki jim bo družba znanja koristi šele prinesla. Akcija podpira inovativna prizadevanja regij, da si ustvarijo temelje na znanju in se učijo od drugih," je ob tem dejal evropski komisar za raziskovalno dejavnost Phillipe Busquin.

Regije lahko svoje predloge projektov na razpis za sredstva prijavijo do sredine septembra letos, pri posameznem projektu pa morajo sodelovati vsaj trije udeleženci iz trenutnih članic EU-ja.

Regije so v razvoju evropskega raziskovalnega prostora najpomembnejše in pomenijo nekakšen notranji trg znanosti in znanja. Lahko so ključnega pomena pri gospodarski rasti in razvoju ter sodelovanju na lokalni ravni. Učinkovitost posameznih regij, ki je odvisna predvsem od vlaganj, pa se v Evropski uniji zelo razlikuje.

Regije Baden - Wurttemberg (Nemčija), Ile de France (Francija), Uusimaa (Finska), Vaestsverige (Švedska) in Eastern England (Velika Britanija) spadajo med pokrajine, ki več kot 3 odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) namenjajo za raziskave in razvoj, večina regij v EU-ju pa omenjenemu področju namenja manj kot 0,5 odstotka BDP-ja. Evropska unija si prizadeva, da bi se delež vlaganj v raziskave in razvoj v regijah povišal, kar bi pomagalo dosegati cilje lizbonske strategije, po kateri naj bi Unija do leta 2010 postala najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu.