Bode Miller je bil nedvomno zgodba letošnjih olimpijskih iger v Vancouvru. Osvojil je zlato, srebro in bron, če pa temu prištejete še dve medalji iz Salt Lake Cityja 2002 je Miller tudi statistično najuspešnejši ameriški smučar vseh časov. Foto: EPA
Bode Miller je bil nedvomno zgodba letošnjih olimpijskih iger v Vancouvru. Osvojil je zlato, srebro in bron, če pa temu prištejete še dve medalji iz Salt Lake Cityja 2002 je Miller tudi statistično najuspešnejši ameriški smučar vseh časov. Foto: EPA
Kljub osmim olimpijskim medaljam je dejstvo, da ameriška reprezentanca brez Bodeja ne doživlja takih uspehov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bill Marolt, persona non grata med ameriškimi smučarji, ki so v zadnjih tednih svoj bes zaradi njegove plače izlivali po Facebooku in Twitterju. Foto: USST
Zaradi vztrajnega klestenja plač so letos številni ameriški trenerji 'prebegnili' v precej bolj radodarno kanadsko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

32-letni zvezdnik belega cirkusa pravi, da bo njegova odločitev o nadaljevanju kariere precej odvisna od ameriške reprezentance, h kateri se je po dveh letih soliranja vrnil lani. Po njegovih besedah se številne zadeve, zaradi katerih je ekipo v prvi vrsti zapustil, še vedno niso spremenile.
Čeprav se v ekipi "dogaja nekaj dobrih zadev", pa Miller pravi, da se v samem bistvu način delovanja v reprezentanci ni spremenil. Miller ne pričakuje, da se bo dokončno odločil pred ekipnimi pripravami avgusta. "Zanima me njihova filozofija, kako načrtujejo prihodnjo sezono, ker to je zame odločilno."

Trener: Bode je del smučarske družine
Dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa je na novinarski konferenci v New Yorku še povedal, da ga je to sezono motilo kar nekaj stvari, a da jih je poizkušal prezreti in se pretolči do olimpijskih iger v Vancouvru. Tam je muhasti in karizmatični zvezdnik osvojil cel komplet odličij in tako precej pomagal ameriškim smučarjem do rekordnih osem medalj.
Verjetno je tudi zato glavni ameriški trener Sasha Rearick pripravljen poslušati in je bil zelo jasen, da si želi Millerja nazaj v ekipi. "Vzamem vse pripombe vseh fantov in jih skušam aplicirati. Našo ekipo želim izboljšati," je zatrdil. "Bodeja si želimo videti smučati in želimo, da je del naše smučarske družine."

Rearick je dodal, da ima Miller, verjetno največji smučarski inovator moderne dobe, znanje in vodstvene sposobnosti, izjemno dragocene za ekipo. "Vse lahko izzove, da postanejo boljši. Ima izkušnje, iz katerih se lahko mlajši fantje učijo. Ko trenira, trenira trše od preostalih. To je vodstvo, ki ga potrebujemo; da pokaže, kako močno se moraš truditi, da dosežeš veličino v smučanju."
Šokantna plača direktorja
Vodstvo, ki ga ameriška ekipa NE potrebuje? Očitno Bill Marolt, direktor Ameriške smučarske zveze, ki je nedavno močno razburil tako smučarje kot tudi trenersko in preostalo osebje ameriške reprezentance. Marolt je namreč sezono sklenil z vrtoglavim zaslužkom 652.000 dolarjev - več kot direktor Ameriškega olimpijskega komiteja in znatno več kot večina preostalih vodij olimpijskih športov.
Vse lepo in prav, navsezadnje so ameriški smučarji in deskarji z olimpijskih iger iztržili največ v 100 letih organizacije, a ob tem, ko je Marolt v žep pospravil še četrt milijona vreden bonus za uspeh, so trenerjiem in preostalemu osebje drastično znižali plače, medtem ko si morajo smučarji celo sami plačevati treninge.
Obrat od Torina 2006
Ameriški uspeh na olimpijskih igrah je pomenil velik obrat od torinskih iger 2006, ko se je ekipa odrezala precej ubogo, Miller pa je postal sinonimen s "polomom". Ameriški mediji so ga na igre pospremili z nazivi "Mister Olympics" in "Lov na pet medalj", končal pa je le dve tekmi od petih, njegov najboljši rezultat je bilo peto mesto, namesto fotografij s podelitev odličij pa so svet obkrožili posnetki njegovega zabavanja in popivanja.

Uspeh na letošnjih igrah Miller pripisuje času, ki ga je preživel stran od belih strmin: "Duševni vidik, občutek, da sem srečen in zdrav in na res lepi točki življenja ... zaradi vsega tega sem se počutil precej bolje kot v Torinu." 32-letni smučar dodaja, da se je letos počutil, da je dobil novo priložnost, svež začetek, zato je bil tudi precej bolj navdušen in vznemirjen, ko je prispel v Whistler. "Bil sem pripravljen, da se res pritisnem."
Pa bo pogrešal smučanje, če se bo letos upokojil? "Nisem eden tistih. V redu bom. Moj stric je zelo tekmovalen in mi govori, da se mi bo strgalo, ko odneham. A jaz nisem tak. Ko bom nehal, bom nehal srečen in bom z veseljem delal, česar koli se bom že lotil."