Tina Maze po prihodu v cilj na prvem treningu smuka. Foto: EPA
Tina Maze po prihodu v cilj na prvem treningu smuka. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze je v torek odlično smučala na zahtevni progi superveleslaloma in drugič v karieri postala svetovna prvakinja. Foto: EPA

"Proga je zelo lepa, vendar nisem šla stoodstotno po njej, kar je za prvi trening normalno. Naredila sem eno veliko napako, drugače pa je bil nastop dokaj dober," je po nastopu na težki progi, na kateri so tako rekoč vse smučarke imele veliko težav, povedala Črnjanka, ki je za najhitrejšo zaostala za 54 stotink.

"Na treningu je bilo najpomembneje, da je bila povsem osredotočena, da dobi pravo linijo in občutek, rezultat je na treningu postranskega pomena in relativen. Dopoldne pred treningom slalomskega treninga nismo opravili, ker je bil včerajšnji dan preprosto povedano predolg. Tina je bila 12 ur v pogonu in počitek je kdaj pomembnejši od treninga. Na smukaški progi je po mojih informacijah, na enem izmed odsekov je dogajanje ob progi spremljal trener Livio Magoni, ubrala pravi pristop. Treba pa upoštevati, da gre za trening, na plin pa se pritisne na tekmi," je dodal vodja Tinine ekipe Andrea Massi.

Presenečenje na vrhu
Najhitrejša je bila presenetljivo Avstrijka Regina Sterz, ki je letos najboljšo uvrstitev v smuku dosegla v Cortini, ko je bila peta. Na drugih tekmah se ji ni uspelo prebiti med najboljših deset. Najbolj se ji je uspelo približati Norvežanki Lotte Smiseth Sejersted. 21-letna smučarka je letos le dvakrat v smuku osvojila točke. Mazejevo je za tri stotinke prehitela še Fränzi Aufdenblatten, ki je najvišje na smuku letos posegla v Val d'Iseru, ko je bila šesta.

Nastopile so še tri Slovenke. Ilka Štuhec, ki je odlično nastopila na torkovem superveleslalomu, je odstopila, Maruša Ferk in Vanja Brodnik pa sta z visokima zaostankoma zasedli 38. in 47. mesto.

Naslov brani Görglova
Pred dvema letoma je na svetovnem prvenstvu v Garmisch Partenkirchnu v smuku Tina Maze zasedla peto mesto. Zmagala je Elisabeth Görgl, ki je bila tedaj v izjemni formi v hitrih disciplinah, pred Lindsey Vonn in Mario Höfl Riesch. Görglova je bila na treningu mesto za Mazejevo, Höfl Rieschova pa je bila 17. Lara Gut, ki je v Schladmingu že postala svetovna podprvakinja v superveleslalomu, je bila šele 30.

Tekma bo v nedeljo ob 11.00. V četrtek in soboto sta na sporedu še dva treninga smuka, v petek pa se bodo smučarke za medalje svetovnega prvenstva merile v kombinaciji.

Prvi trening, končni vrstni red:      
 1. R. STERZ           AVT    1:53,44 
 2. L. S. SEJERSTED    NOR      +0,46 
 3. F. AUFDENBLATTEN   ŠVI       0,51 
 4. T. MAZE            SLO       0,54 
 5. E. GÖRGL           AVT       0,62 
 6. A. FISCHBACHER     AVT       0,64 
 7. S. GOGGIA          ITA       0,72 
 8. M. ROLLAND         FRA       0,72 
 9. C. RUIZ CASTILLO   ŠPA       1,03 
10. A. FENNINGER       AVT       1,31 
...                                   
38. M. FERK            SLO       5,04 
47. V. BRODNIK         SLO       7,69 
                                      
Odstop: Štuhec, Weirather, Gisin ...