Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo napovedal uvodne sankcije proti vojaškim voditeljem v Mjanmaru. Foto: EPA
Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo napovedal uvodne sankcije proti vojaškim voditeljem v Mjanmaru. Foto: EPA

"Odobril sem nov izvršni ukaz za takojšnje sankcije proti vojaškim voditeljem, ki so bili na čelu državnega udara, in njihovim poslovnim interesom ter proti ožjim družinskim članom," je dejal Biden, ki vrh vojske "v Burmi", kot Mjanmar še vedno imenujejo ZDA, poziva "k takojšnjemu izpustu demokratičnih političnih voditeljev in aktivistov, vključno z Aung San Su Či in predsednikom Winom Mjintom".

Sankcije so uperjene proti vojaškemu vrhu, ki so mu onemogočili dostop do vladnega premoženja v višini milijarde dolarjev. Kot je pojasnil Biden, je to šele začetek sankcij, ki jih bodo stopnjevali. Voditelji mjanmarskega vojaškega vrha so že tako na črnem seznamu zaradi izvajanja nasilja nad pripadniki muslimanske manjšinske skupnosti Rohing.

Ameriški predsednik je sprejel odločitev po tem, ko je bilo na protestih ustreljeno 20-letno dekle Mja Thve Thve Kajng, ki se za svoje življenje bori v bolnišnici, več protestnikov pa je bilo ranjenih.

Policija je očitno izstrelila tudi prave naboje

Sorodna novica Hunta obljublja "pristno" demokracijo, protestniki zahtevajo konec vojaške diktature

Množični protesti proti državnemu udaru in aretaciji izvoljenih voditeljev potekajo že nekaj dni. Policija je proti protestnikom uporabila vodne topove. Prav tako pa je z namenom razpršitve množice uporabila še solzivec, gumijaste naboje in – kot kaže – tudi prave naboje, poroča BBC.

Vojaški vrh v Mjanmaru je 1. februarja izvedel državni udar, rekoč, da so bile volitve lani novembra, na katerih je njihova stranka izgubila, polne prevar.

V Jangonu so se v sredo protestniki med drugim zbrali pred sedežem Narodne lige za demokracijo (NLD), ki jo vodi po udaru priprta voditeljica Aung San Su Či, in nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo "Hočemo svojo voditeljico" in "Konec vojaški diktaturi". Zaradi širjenja koronavirusa je hunta prepovedala javna zbiranja. Tako je zdaj prepovedano združevanje več kot petih ljudi, v veljavi pa je tudi policijska ura. To velja za največje mesto Jangon, Nepjido in še več mest v več regijah, je na Facebooku sporočila hunta.