V Turčiji naj bi bilo poškodovanih več kot 173.000 stavb. Foto: Reuters
V Turčiji naj bi bilo poškodovanih več kot 173.000 stavb. Foto: Reuters

Večinoma naj bi šlo za gradbene izvajalce, med njimi pa je tudi en župan, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Priprt je župan mesta Nurdagi v provinci Gaziantep Okkes Kavak, sicer član vladajoče stranke turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdoganova vlada se je po uničujočih potresih, ki so v Turčiji in Siriji skupno zahtevali več kot 50.000 življenj, znašla na udaru kritik zaradi domnevnega neuveljavljanja gradbenih standardov v državi. Po mnenju strokovnjakov je to prispevalo k visokemu številu smrtnih žrtev potresov.

Po podatkih turške vlade so potresi v 11 pokrajinah, ki jim je sledilo na tisoče popotresnih sunkov, poškodovali več kot 173.000 stavb, skoraj dva milijona ljudi pa sta ostala brez strehe nad glavo.

Širšo regijo je od takrat streslo še več potresov. Po podatkih turškega urada za naravne nesreče Afad naj bi se potresi v Turčiji nadaljevali še naslednji dve leti.

Pokrajino Nigde v osrednji turški regiji Anatolija je v soboto stresel potres z magnitudo 5,3. O morebitnih dodatnih žrtvah ali škodi ni bilo poročil.

Župan Carigrada Ekrem Imamoglu je medtem sporočil, da največje turško mesto, ki leži blizu potresne prelomnice, potrebuje nujen urbanistični program za obnovo in okrepitev stavb za zaščito pred potresi v vrednosti približno od 30 do 40 milijard ameriških dolarjev, še poroča DPA.

Sorodna novica Posebna poročevalka ZN-a: Potres v Siriji zaradi nezakonitih sankcij zahteval veliko več mrtvih

V Damasku pristali letali s pomočjo EU-ja

Medtem sta v Damasku pristali letali z nujno pomočjo iz humanitarnih zalog EU-ja. Letali sta prek humanitarnega zračnega mostu v glavno mesto Sirije med drugim dostavili zimske šotore, opremo za zavetišča in grelce za ljudi, ki trpijo za posledicami potresov, ki so na začetku meseca prizadeli Turčijo in Sirijo.

Pomoč je namenjena sirskemu prebivalstvu na območjih pod vladnim nadzorom in zunaj njih, so poudarili v Bruslju. Potres 6. februarja z epicentrom v Turčiji je namreč prizadel tako območja pod nadzorom sirske vojske kot območja pod nadzorom raznih uporniških skupin in kurdskih sil.

EU je začasno omilil sankcije proti Siriji. Foto: Reuters
EU je začasno omilil sankcije proti Siriji. Foto: Reuters

Skupno bo humanitarni zračni most EU-ja za Sirijo dostavil 420 ton pomoči, od tega 225 ton iz lastnih humanitarnih zalog EU-ja v vrednosti 1,1 milijona evrov.

Ekipa EU-ja za civilno zaščito v Libanonu usklajuje dostavo pomoči v Sirijo, v državi pa so prisotni tudi humanitarni strokovnjaki Unije, ki sodelujejo s partnerji, da bi zagotovili, da pomoč doseže najranljivejše, so še zapisali v Bruslju.

EU se je ta teden odločil začasno omiliti sankcije proti Siriji, da bi pospešil dobavo pomoči v to državo. Človekoljubnim organizacijam tako pred dobavo zalog ali storitev sankcioniranim posameznikom, ustanovam ali podjetjem za humanitarne namene ni več treba zaprositi za dovoljenje pristojnih oblasti držav članic.

Ukrep bo veljal šest mesecev. EU je ob tem v četrtek poudaril, da so njene države članice na čelu prizadevanj za humanitarno pomoč Siriji in so od leta 2011 tako njej kot državam, ki gostijo sirske begunce, namenile skupno 27,4 milijarde evrov.

Po potresu je EU za humanitarne potrebe v Siriji namenil dodatnih 5,5 milijona evrov, so še navedli.