V Nigru je nameščenih približno 1400 francoskih vojakov, ki so sodelovali v operacijah proti islamističnim oboroženim skupinam.

"Prve enote so odšle," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik generalštaba francoske vojske. S tem je potrdil ponedeljkovo napoved vojaškega vodstva Nigra, da bo 1400-članski francoski kontingent začel državo zapuščati danes.

Francoski obrambni vir je sicer povedal, da je prva skupina vojakov, za katere je veljalo, da jih je treba evakuirati prednostno iz zdravstvenih ali humanitarnih razlogov, iz Nigra odletela že v ponedeljek.

S tem se po poročanju AFP-ja začenja zapleten in občutljiv proces, za katerega v Parizu pričakujejo, da bo končan do konca leta, s čimer se bo sklenila še ena francoska operacija proti islamističnim skrajnežem v Afriki po predhodnem umiku francoske vojske iz Burkina Fasa in Malija.

V prestolnici Niamey je nameščenih približno tisoč francoskih vojakov, dodatnih 400 pa jih je bilo razporejenih v dveh oporiščih na severozahodu države, blizu meje z Malijem in Burkina Fasom, kjer se oblasti tudi spopadajo z islamistično grožnjo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dlje časa kljuboval nigrski hunti, ki je julija z vojaškim udarom z oblasti odstranila predsednika Mohameda Bazouma, čigar vlada je za Pariz še vedno edina legitimna oblast v državi. Vendar pa je moral na koncu popustiti zahtevi po odhodu francoskih vojakov in diplomatov.

Konec septembra je Macron sporočil, da se je vojaško sodelovanje med Francijo in Nigrom končalo, ob tem je napovedal, da se bodo francoski vojaki do konca leta iz nekdanje francoske kolonije vrnili v domovino.