Ameriški predsednik Donald Trump je bil na novinarski konferenci sam, brez članov delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu. Na konferenci se je večkrat sprl z novinarji in enemu izmed njih dejal, da če ne bo tiho, bo odšel, pa naj se on potem dogovori s kolegi. Televiziji CNN in MSNBC sta prenos večkrat prekinili za opozarjanje na predsednikova zavajanja pri navajanju dejstev. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je bil na novinarski konferenci sam, brez članov delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu. Na konferenci se je večkrat sprl z novinarji in enemu izmed njih dejal, da če ne bo tiho, bo odšel, pa naj se on potem dogovori s kolegi. Televiziji CNN in MSNBC sta prenos večkrat prekinili za opozarjanje na predsednikova zavajanja pri navajanju dejstev. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se osredotoča samo na reševanje življenj in ustavitev pandemije novega koronavirusa, je prek Twitterja sporočil generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pozneje je na novinarski konferenci izrazil obžalovanje nad Trumpovo odločitvijo. Kot je dejal, "so ZDA dolgoletne in darežljive prijateljice WHO-ja in upam, da bo tako tudi vnaprej". Znova je poudaril, da je to čas, ko se je treba skupaj bojevati proti skupni nevarnosti, nevarnemu sovražniku.

Posebni odposlanec WHO-ja za pandemijo David Nabarro je dejal, da je treba vsakršno obtoževanje pustiti za čas, ko bo virus premagan. "Če se med procesom odločite, da želite umakniti financiranje ali podati kak drug komentar glede WHO-ja, si zapomnite, da ne gre le za WHO, gre za celotno zdravstveno skupnost, ki je zdaj vpletena," je dejal na spletnem seminarju, pri čemer pa ni eksplicitno omenil ZDA. Kot je poudaril, je "v tem trenutku čisto vsak posameznik javni zdravstveni delavec, vsakdo sprejema svojo odgovornost, vsakdo se žrtvuje, vsakdo je vpleten".

Kako se financira WHO?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se financira s pomočjo obveznih članarin držav članic in prostovoljnih donacij. Članarine se določijo glede na blaginjo in število prebivalcev posamezne države, predstavljajo pa manj kot četrtino celotnega proračuna WHO-ja. Levji delež sredstev dobi mednarodna organizacija iz prostovoljnih prispevkov, ki jih poleg članarin plačujejo države ter različni inštituti, skladi, ustanove, mednarodne organizacije in podjetja. Leta 2018 je bilo teh prispevkov za skoraj 2,3 milijarde dolarjev.

Za leti 2020 in 2021 so pri WHO-ju za ZDA izračunali članarino v skupni vrednosti več kot 231,5 milijona dolarjev, kar predstavlja 22 odstotkov vseh tako zbranih sredstev.

ZDA po znesku vplačil sledi Kitajska z več kot 114,8 milijona dolarjev, kar predstavlja okoli 12 odstotkov vseh članarin. Od trenutnih 194 držav
članic in dveh pridruženih članic WHO od članarin za leti 2020 in 2021
pričakuje več kot 977,8 milijona dolarjev.

Glede na podatke WHO-ja, ki so objavljeni na spletni strani organizacije, je morala Slovenija za letošnjo članarino odšteti 363.630 dolarjev (okoli 333.000 evrov).

ZDA z največ okuženimi

Čeprav sprva tudi sam ameriški predsednik Donald Trump groženj pred razširitvijo novega koronavirusa ni jemal resno, rekoč, da je to "samo gripa", ki "bo minila", in da se on z vsemi rokuje, ker je pač tako "vajen", je pandemija že nekaj dni pozneje ZDA pahnila v prepad, iz katerega se rešujejo popolnoma nepripravljene. ZDA imajo največ okuženih z virusom SARS-CoV-2 na svetu, in sicer več kot 620.000, pri tem je umrlo skoraj 30.000 okuženih. Poleg tega pa so zaradi zajezitvenih ukrepov milijoni ostali brez služb, ameriško gospodarstvo je ohromljeno.

Svetovna zdravstvena organizacija brez ameriške podpore

Kritike na domačih tleh

Trump, ki je med drugim v predvolilni tekmi pred novembrskimi predsedniškimi volitvami, je bil zaradi ravnanja v epidemiji na domačih tleh deležen preštevilnih kritik. Predvsem njegovi kritiki v ZDA so prepričani, da je njegova poteza neposredna posledica obširnih člankov v Washington Postu in New York Timesu o zamujenih priložnostih njegove vlade, da bi se bolje pripravila na krizo, ter televizijskih prispevkov o pomanjkanju zdravstvene opreme in zmedi po ZDA.

"Svoji administraciji ukazujem, naj zaustavi financiranje, saj bomo preučili vlogo WHO-ja pri njegovem napačnem postopanju in prikrivanju širitve novega koronavirusa," je dejal Trump, prepričan o svojem prav, na tiskovni konferenci v Beli hiši. Ob tem je dodal, da je WHO-ju spodletelo pri opravljanju "osnovne naloge, zaradi česar mora odgovarjati".

António Gutteres: Zdaj ni pravi čas

Generalni sekretar OZN-a António Guterres meni, da zdaj ni pravi čas, da ZDA umaknejo financiranje organizacije, ki je že marca zaprosila države za dodatnih 675 milijonov dolarjev pomoči. Foto: Reuters
Generalni sekretar OZN-a António Guterres meni, da zdaj ni pravi čas, da ZDA umaknejo financiranje organizacije, ki je že marca zaprosila države za dodatnih 675 milijonov dolarjev pomoči. Foto: Reuters

Na Trumpovo napoved se je že odzval generalni sekretar OZN-a António Guterres, ki je dejal, da "zdaj ni pravi čas za ukinitev financiranja operacij WHO-ja ali katere koli druge humanitarne organizacije, ki se bojuje proti novemu koronavirusu". Organizacija je že marca poslala poziv državam k 675 milijonom dolarjev za boj proti pandemiji, po napovedih pa naj bi zaprosila za najmanj milijardo dolarjev pomoči.

Guterres je poudaril, da je zdaj čas za enotnost in mednarodno skupnost, ki si bo solidarno prizadevala za ustavitev tega virusa in njegovih pogubnih posledic.

Države obžalujejo Trumpovo odločitev

Na Trumpovo odločitev se je odzvala že vrsta držav, večina obžaluje, da se je odločil za začasno prekinitev financiranja Svetovne zdravstvene organizacije.

Kitajska je pozvala ZDA, naj izpolni svoje dolžnosti glede Svetovne zdravstvene organizacije. Kot je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lijian, je pandemija na kritični točki in ameriška odločitev bo vplivala na vse države.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je zavrnil možnost sankcij proti Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) zaradi njenega odzivanja po izbruhu novega koronavirusa. "Mislim, da je absolutno nesmiselno razpravljati o kakršnih koli sankcijah v tem trenutku proti WHO-ju," je dejal v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Gantar je še povedal, da bi bilo pretirano pričakovati, da bi WHO v danem trenutku imel odgovore na vsa vprašanja, s katerimi se ukvarjajo vse države, saj gre za novo bolezen, s katero stroka nima dovolj izkušenj in znanja. Glede plačevanja slovenske članarine za WHO v prihodnje pa je minister dejal, da ima ministrstvo za finance sredstva zagotovljena, da osebno zagovarja, da Slovenija to poravna, in da ni razloga, da bi dvomili o tem.

Obžalovanje glede Trumpove odločitve so med drugim izrazili tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, novozelandska premierka Jacinda Ardern in avstralski premier Scott Morrison. Obžalovanje odločitve je v imenu francoske vlade izrazila tudi tiskovna predstavnica francoske vlade Sibeth Ndiaye.

Ameriški predsednik Trump je ob tem pojasnil, da to ne pomeni konca sodelovanja med ZDA in WHO-jem. Vendar pa za zdaj denarja ne bodo nakazovali, ampak se bo posvetoval s "svetovnimi zdravstvenimi partnerji" o tem, kaj storiti z milijoni dolarjev, ki bi šli WHO-ju. WHO je obtožil, da je kitajskocentričen in je med drugim decembra lani sprejel trditve kitajskih državnih uradnikov, da se novi koronavirus ne more širiti s človeka na človeka.

Zamolčal pa je, da je WHO sredi januarja začel opozarjati države, naj se pripravijo na izbruh, 30. januarja pa je novi koronavirus razglasil za zdravstveno krizo svetovnih razsežnosti. Takrat je bilo približno 8000 potrjenih okužb v 18 državah in to je bil čas, ko je Trump novi koronavirus razglašal za izmišljotino demokratov in medijev. WHO je novi koronavirus razglasil za pandemijo 11. marca, ko je bilo na svetu 121.000 potrjenih okužb, Trump pa je razglasil izredne razmere v ZDA 13. marca.

Donald Trump je do zdaj ZDA umaknil iz pariškega podnebnega sporazuma, iranskega jedrskega sporazuma, iz prostotrgovinskega sporazuma na območju Tihega oceana, Sveta za človekove pravice in Unesca, leta 2017 pa je odvzel denar agenciji ZN-a, ki skrbi za palestinske begunce (UNFPA). Foto: Reuters
Donald Trump je do zdaj ZDA umaknil iz pariškega podnebnega sporazuma, iranskega jedrskega sporazuma, iz prostotrgovinskega sporazuma na območju Tihega oceana, Sveta za človekove pravice in Unesca, leta 2017 pa je odvzel denar agenciji ZN-a, ki skrbi za palestinske begunce (UNFPA). Foto: Reuters

Zdaj je kot razlog za prekinitev financiranja WHO-ja navedel, da so uradniki WHO-ja verjeli Kitajski in izrazili mnenje, da njegova prepoved poletov iz Kitajske v ZDA konec februarja ne bo ustavila širitve virusa. Po prepovedi je iz Kitajske v ZDA mimo vsakega zdravstvenega nadzora prišlo še okoli 40.000 potnikov.

Ameriški predsednik je še 24. januarja hvalil kitajskega predsednika Ši Džinpinga za preglednost v boju proti novemu koronavirusu in zagotovil, da bo vse v redu. Ko so ga soočili s tem, je odgovoril, da je bil takrat spoštljiv, ker je hotel dokončno skleniti trgovinski sporazum s Kitajsko.

Kongres potrdi denar, Trump bi imel preiskavo

Kako bo Trump na zakonit način ustavil plačilo WHO-ja, ni jasno, saj ta sredstva deli kongres. Trump lahko začasno zadrži plačilo do 45 dni, če pa ne dobi kongresne odobritve, mora denar nakazati. Trump je dejal, da bo njegova preiskava WHO-ja trajala od 60 do 90 dni.

WHO v političnem vrtincu