Milliband in Clintonova sta znova opozorila Iran. Foto: EPA
Milliband in Clintonova sta znova opozorila Iran. Foto: EPA
Pakistanska raketa
ZDA so Pakistanu do zdaj namenile izdatna sredstva za varovanje jedrskega orožja. Foto: EPA

Med petdnevno potjo po Evropi se je ameriška državna sekretarka ustavila v britanski prestolnici, kjer se je pogovarjala z britanskim zunanjim ministrom Davidom Millibandom. Glavne teme pogovorov so bili Iran, Pakistan in Afganistan.

Na začetku oktobra so v Ženevi znova stekli šeststranski pogovori o iranskem jedrskem programu, ki jih je Clintonova označila za konstruktiven začetek, vendar od Irana pričakuje, da bo zdaj besede podkrepil tudi z dejanji. "Besede niso dovolj," je bila jasna ameriška državna sekretarka.

Britanski zunanji minister je Iranu položil na srce, da nikoli ne bo imel boljše priložnosti za vzpostavitev normalnih odnosov s preostalim svetom.

Skrivni programi vzbujajo nezaupanje
Iran vseskozi vztraja, da je jedrski program miroljubne narave in namenjen proizvodnji električne energije, a na Zahodu temu ne verjamejo, ZDA pa menijo, da gre za prikrit način razvoja jedrskega orožja.

"Mislim, da iranska zgodovina skrivnih programov pojasnuje, zakaj mednarodna skupnost nima zaupanja v proteste iranskega režima zaradi povsem miroljubnih namenov njihovega jedrskega programa," je nezaupanje do islamske republike obrazložil britanski zunanji minister.

Nov krog pogovorov bo potekal 19. oktobra na Dunaju, kjer bo na mizi predlog, da Iran v tujino pošlje uran za bogatitev. Teden dni pozneje bodo na obisk v Iran prišli inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki bodo pregledali šele pred kratkim razkrit jedrski objekt.

Brez strahu za jedrsko orožje
Veliko pozornosti sta Clintonova in Milliband namenila tudi varnostnim razmeram v Pakistanu, kjer so v soboto islamski skrajneži napadli sedež generalštaba pakistanske vojske v Ravalpindiju.

Za Clintonovo je najnovejši v nizu napadov skrajnežev dokaz, kako veliko nevarnost ti predstavljajo osrednjim oblastem, vendar pa skupaj z Millibandom zaupata oblastem v Islamabadu pri nadzoru jedrskega orožja in ne vidita nobene grožnje, da bi lahko orožje padlo v napačne roke.

Vodji ameriške in britanske diplomacije sta potrdila skupno zavezo v boju proti talibanskim upornikom v Afganistanu in sta pripravljena v dobro nemirne države delovati skupaj z novo afganistansko vlado.