Surovikin naj bi bil eden najtesnejših zaveznikov vodje wagnerjevcev Prigožina v ruski vojski. Foto: EPA
Surovikin naj bi bil eden najtesnejših zaveznikov vodje wagnerjevcev Prigožina v ruski vojski. Foto: EPA

Govorice o zamenjavi 56-letnega Surovikina so se pojavile v zadnjih dneh predvsem na družbenih omrežjih, zdaj pa je o tem poročala tudi ruska državna tiskovna agencija Ria Novosti.

"Nekdanji poveljnik ruskih zračno-vesoljskih sil Sergej Surovikin je bil razrešen s položaja, medtem generalpolkovnik Viktor Afzalov, vodja glavnega štaba zračnih sil, začasno opravlja naloge vrhovnega poveljnika zračnih sil," je za agencijo povedal neimenovani vir.

Surovikin se je proslavil med rusko vojaškim posredovanjem v Siriji, kjer si je pridobil vzdevek "general Armagedon", predtem pa si je izkušnje nabiral v vojni v Čečeniji in na bojiščih na severnem Kavkazu.

Po nizu porazov ruske vojske na bojiščih v Ukrajini lani jeseni ga je rusko obrambno ministrstvo oktobra imenovalo za novega poveljnika posebne vojaške operacije, kot v Moskvi uradno imenujejo vojaško agresijo na Ukrajino.

A na tem položaju se ni obdržal dolgo, saj je že januarja letos prišlo do njegove zamenjave in je vodenje vojaških operacij v Ukrajini prevzel načelnik generalštaba ruskih sil Valerij Gerasimov, medtem ko je Surovikin postal njegov namestnik.

Kijev: Obračun med rusko elito

Med kratkotrajnim junijskim uporom wagnerjevcev, ki ga je vodja najemniške vojske Jevgenij Prigožin sprožil proti ruskemu vojaškemu vodstvu na čelu z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in Gerasimovom, se je Surovikin pojavil na videoposnetku, na katerem je vodjo Wagnerjeve skupine pozval h končanju pohoda proti Moskvi.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe Andrij Jusov je že prejšnji mesec dejal, da so Surovikina odstranili s položaja in da njegova usoda ni znana. Po njegovih besedah je Surovikin izgubil svoj položaj zaradi obračunov med rusko elito, ki so se začeli po uporu wagnerjevcev, po katerem naj bi generala tudi preiskovali zaradi vpletenosti.