Azija
Turistični avtobus si utira pot po dolini Phobjikha. Foto: Reuters
V karaokebaru v prestolnici Thimphuja. Foto: Reuters
Butanci med igro bilijarda. Foto: Reuters
Kip Bude v Thimphuju. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Spreminjajoča se podoba Butana - od zamrznjenosti v času do diskotek in mobitelov

Od oblačil do pokrajine
21. januar 2018 ob 11:24
Thimphu - MMC RTV SLO, Reuters

Še pred kratkim v vsem Butanu ni bilo nobenega televizijskega sprejemnika, semaforjev ali mobilnih telefonov, njihova kultura pa je ostala dolga stoletja tako rekoč nespremenjena.

Danes je podoba te edinstvene azijske kraljevine v himalajskem gorovju malce drugačna - po prestolnici Thimphu so vzniknili bari in diskoteke, najstniki oblegajo spletne kavarne, v katerih igrajo nasilne videoigre, moški pa kadijo in kockajo v zakajenih biljardnicah.

Semaforjev sicer še vedno ni, potem ko so prebivalci glasno protestirali, ko so oblasti nameravale postaviti enega, a dejstvo je, da se nekoč tako izolirana budistična državica spreminja, s spremembami pa prihajajo tudi vse tegobe modernega sveta. Katere, je raziskal Reuters v svoji fotoreportaži.

Izmuzljivi indeks sreče
V kričeče razsvetljeni diskoteki obiskovalci opazujejo 38-letno žensko, kako se ziblje ob glasbeni podlagi pesmi, ki jih izbirajo - običajno gre za tradicionalne folknapeve, občasno pa iz zvočnikov zadoni tudi kak bollywoodski šlager. Ženski, ki neutrudno pleše do polnoči, je ime Lhaden in je ločena mati dveh otrok, ki, podobno kot velik del njenih rojakov, le komaj shaja.

"Nisem srečna niti nisem žalostna glede svojega življenja, preprosto nimam druge izbire," pove Lhaden.

V Butanu koncept bruto družbenega proizvoda ne obstaja. Obstaja le indeks "bruto nacionalne sreče". Zamisel o kombinaciji materialnih sredstev in zadovoljstva državljanov je leta 1972 uvedel takratni kralj, izvira pa iz osnovne ideje budizma s ciljem zgraditi zadovoljno, izpolnjeno družbo.

A Lhaden, ki zasluži 125 dolarjev na mesec, ne šteje sreče, ampak penije. "Živim v tako majhnem stanovanju, da si lahko privoščim le osnovno hrano in oblačila."

Kavbojke in prenosni telefoni
Znaki sprememb se pojavljajo na vsakem koraku in vlečejo državo zasneženih vršacev, gozdov, rek in čistega zraka v moderni svet. Dim se vije z gradbišč po državi, velikanski bronasto-zlati kip Bude, ki dominira vhodu v dolino Thimphu, pa si zdaj prostor deli z modernimi telekomunikacijskimi stolpi.

Na mestnih ulicah in celo na podeželju so kavbojke postale prav tako pogoste kot tradicionalne butanske halje, ki segajo moškim do kolen, ženskam pa do gležnjev.

Butansko 2,2 milijarde dolarjev vredno gospodarstvo še naprej temelji na kmetijstvu, a prenosni telefoni in TV-sprejemniki so danes vseprisotni, celo v dolini Phobjikha, turistični meki, ki je od Thimphuja oddaljena sedem ur vožnje. "Otroci preživljajo več časa na svojih mobilnikih, namesto da bi se učili," potoži Ap Daw, 43-letni kmet, ki obžaluje tudi rastoče kupe smeti ob cestah.

Ob Apovi hiši je skupina budističnih menihov odvrgla svoje škrlatne halje in se za obračun v nogometu preoblekla v drese Manchester Uniteda in Chelseaja. Velike sanje ima tudi Apov 13-letni sin Sonam Tshering, tudi sam nogometni navdušenec. "Rad bi postal učitelj naravoslovja in gledal Cristiana Ronalda, kako igra za Real Madrid," pove najstnik med krmo družinske živine.

Butični turizem
Posebnost Butana je sicer tudi ta, da je turistom še vedno razmeroma težko dostopen, a ne zaradi odročnosti, ampak zato, ker gradijo turizem izključno na butični ravni. Okoljsko zavedna butanska vlada se je namreč odločila, da turistično dejavnost omeji in se namesto množičnemu turizmu Tajske ali kake druge južnoazijske države povsem posveti visokokakovostnemu (beri: precej dragemu) turizmu in ekoturizmu.

Butan je vrata tujcem odprl šele leta 1974 – takrat je državo obiskalo vsega 287 turistov. Leta 1999 se je ta številka povzpela na 7.158, leta 2011 so imeli rekordnih 64.028 turistov, leta 2015 pa 51.000.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 21.01.2018 ob 15:24
Vedno zabavno brat moraliziranje komentatorjev po MMC-ju, ki baje zavidajo drzavam, kot je Butan, kjer je zivljenje baje toliko boljse. Baje. Ce bi pa tem istim komentatorjem odvzeli internet, racunalnik, TV, kavbojke, avto, semaforje... in jih nagnali nekam tja zivet, bi pa jokali in stokali, kaka krivica se jim godi. Tudi v tako opevani stari Jugi se je na veliko svercalo vse mozno iz Italije in Avstrije - le zakaj, ce smo bili pa tako srecni in zadovoljni z malim? Vcasih stokali, ker niso dobili kavbojk v stacunah, danes stokajo, ker jih imajo. Ste mogoce kdaj pomislil, da za ta patoloski obcutek nesrece in hrepenenja bo boljsi prihodnosti ali idilicni preteklosti nista kriva ne socializem, ne kapitalizem, ampak vi sami?
Aggressor
# 21.01.2018 ob 12:13
"... najstniki oblegajo internetne kavarne, v katerih igrajo nasilne videoigre ..."

... resno?
SpicyWeiner
# 21.01.2018 ob 12:28
najstniki oblegajo internetne kavarne, v katerih igrajo nasilne videoigre

Nasilne videoigre? Kaj pa igrajo? Minolovca?
tsinamuh0
# 21.01.2018 ob 18:42
Seveda Reutersova zrežirana novica (brez kakršnegakoli raziskovalnega prispevka RTV) ne navede daleč najbolj zanimivega podatka o Butanu.
Butan je kot prva država na svetu že leta 2005 ukinila smrtonosne cigarete, in glejte čudež - bolj srečni so kot prej. Te svinjarije, ki najbolj onesreči kadilce same nihče ne potrebuje, razen tistih brezvestnih zaslužkarjev, ki bi prodajali karkoli. Sledil je Turkmenistan leta 2016, v naslednjem desetletju med 2020 in 2030 pa še 10 - 15 naprednih in bogatih držav (Nova Zelandija, Irska, Finska, Norveška, VB, Avstralija, ...) - upam, da bo med njimi tudi zelo napredna Slovenija!
Seveda ne govorim o novinarjih, ampak o družbi.
dare326
# 21.01.2018 ob 23:07
Bil pred kratkim in nisem videl butičnega turizma, čeprav imajo nekaj izrednih hotelov. Obisk je prilagojen številu hotelov in ko jih bo več, bodo spustili v kraljevino tudi več turistov. V sezoni je all inclusive cena za tujce 250$/dan (razen za Indijce) za hotel***, tri obroke, vodiča, prevoze in vstopnine. Od 250$ gre takoj 65$ za šolstvo. Kavbojk je malo, telefoni so obvezna oprema, vendar ne med šolarji, kot namiguje avtor. Kar je uradnega, od šol do vladnih uradov, morajo domačini nositi tradicionalno obleko. Vsa hrana za turiste je uvoz iz Indije in Indija jih vojaško ščiti pred Kitajci. Kraljevino fura budizem, ki je vsajen globoko v zavest Butancev. Slednji so tibetanskega izvora in enako religija. V j.Butanu gojijo trto in delajo dobro vino, v himalajskem predgorju pa se je naselilo tudi par Švicarjev, ki izdelujejo sir in pivo. Kot povsod drugod, so revni in bogati, neizobraženi in izobraženi. Če se boste odločili za obisk, pojdite takrat, ko imajo po samostanih verske festivale. Zanimivo.
stewie
# 21.01.2018 ob 12:15
A s palicami še igrajo biljard ali raje delajo selfije?
Regata1
# 21.01.2018 ob 13:17
Meni se zdi škoda. Posebnost in največja vrednost Butana je (bila) v tem, da ni sledil obljubam sodobnega sveta.
Sodobni svet kot je sedaj, obljublja veliko, ljudje ob tem pa so vse bolj prazni.
bathory
# 21.01.2018 ob 12:50
Far Cry 4 igrajo.
seven7
# 21.01.2018 ob 17:59
Naj ne nasedejo zahodni propagandi o dobrem življenju na zahodu naj ohranijo njihov tradicionalno srečen način življenja.
SamoRes
# 21.01.2018 ob 12:16
Ubogi ljudje, sedaj jih bo tepel kapitalizem.
priden2
# 21.01.2018 ob 12:53
Zadnja slika pa je verjetno posnetek zaslona iz igre Far CRY 4....
Hik
# 22.01.2018 ob 09:01
Dare326, hvala, v teh par vrsticah si nam (oz. vsaj meni) povedal dosti več kot Reuters in njegova translatorica K. S. Drugače pa v fotoreportaži o "deželi zasneženih vršacev" močno pogrešam kakšen zasneženi vršac.
presenečen
# 21.01.2018 ob 12:09
Kje je Zahod izgubil svojo preprostost, kot jo še imajo Butanci (zaenkrat še)..
mkermc
# 21.01.2018 ob 17:05
@alfabet
Točno tako!
DrMrrr
# 23.01.2018 ob 14:53
@Skippy
“Kapitalizem tepe samo lenobe.”

To si bom pa nekam posebej shranil kot izjavo, ki je živi dokaz indoktrinacije in zavožene ter od človeka in njegovega bistva popolnoma odtujene miselnosti.
HOR
# 21.01.2018 ob 23:07
Zadovoljstvo butancev bi lako imelo korenine v njihovi relgiiozni tradiciji...

V Butanu se lako vidi še mnogo starih hiš in svetišč, ki so poslikani z velikimi, živopisnimi falusi in, ki pa štrlijo tudi iz streh in zidov. Falusi so pomemben religiozni simbol v Butanu odkar je pesnik in prosvetljen svetnik Lama Drukpa Kunley (1455–1529), imenovan tudi "Tibetanski božanski norec" razširjal v Butanu svoje videnje budizma popisano tudi v religioznem zapisu, ki je znan pod naslovom "Tibetanski Božanski Norec".
Lama Kunley je trdno verjel in prakticiral, da lahko dosežeš višje duhovno stanje in prosvetljenje in se ob tem še dobro zabavaš. Za njega pa je zabava na zunaj imela popolnoma "zemeljski" videz - vino, pesem, ženske in (tantrični) sex.
Po legendi je Kunley ponavadi nudil duhovno prosvjetljenje praktićno skozi seks z ženskami, zato ni čudno, da je znan tudi kot "Svetnik s 5000 ženskami".
Po svetiščih pa je izvajal tudi sveto uriniranje in prdenje in menda na tistih mesti še danes prijetno diši, - prav v nasprotju z običajnimi pričakovanji. Pač svetnik, ki je provociral duhovne uvide z razbijanjem družbenih norm in iluzij in za kakterega "čudimi" dejanji se odstira globok duhovni uvid in razumevanje..
Kunley je imel palico v obliki falusa, ki je imela tudi ime - "Čarobni grom modrosti" in s katero je krotil zle demone. Zato se današnji romarji v njegov sveti hram in samostan blagoslavljajo z udarcem po glavi s palico v obliki falusa, častijo pa Kunleya tudi zaradi plodnosti.
Skratka Kunley je prakticiral duhovnost in duhovo prebujanje z nekovencionalnim obnašanjem in humorjem ter sexualnostjo osvobojeno od konvencionalne morale in konvencionalne usmerjenosti k lastnemu egu... Pravzaprav revolucionar, ki je učil in vodil k resnični svobodi, ki pa spoh ni golo kopiranje njegovega obnašanja...
In za njega še posebej velja latinski rek: "Quod licet Iovi, non licet bovi" (Kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu..), kar pa je tudi v opozorilo vsem, ki bi ga radi vsebinsko profano oponašali brez poglobljenega duhovnega razumevanja in uvida...
LINK
www.onceinalifetimejourney.com/once-in-a-lifetime-journeys/asia/the-country-that-worships-the-phallus/
LINK
https://wine4soul.com/tag/drukpa-kunley/
LINK
https://en.wikipedia.org/wiki/Drukpa_Kun
ley
LINK
www.objave.com/phpBB2/viewtopic.php?p=44
34
LINK
https://www.scribd.com/doc/253634173/Tib
etanski-bozanski-ludak
mandan
# 23.01.2018 ob 22:47
Hor

Malo si falil smisel Kunleya. Ne malo... veliko.
Bral sem knjigo, celo parkrat sem jo vrgel stran ker sem mislil tako kot ti sedaj. No, v bistvu tako tud zgleda če ne razumeš njihov nacin razmišljanja.

V bistvu je bil Kunley rojeno bozanstvo, podobno kot Budhha. Rrs pa je da ni imel morale al pa etike, tod imel je nadnaravne sposobnosti, kot Budhha.
ElTorro
# 23.01.2018 ob 16:11
Drugače pa v fotoreportaži o "deželi zasneženih vršacev" močno pogrešam kakšen zasneženi vršac.


Globalno segrevanje :)
copcop
# 21.01.2018 ob 22:21
Še ena zavožena država, polna revežev, ki so srečni. Itak.
Skippy
# 21.01.2018 ob 12:59
Ubogi ljudje, sedaj jih bo tepel kapitalizem.

Kapitalizem tepe samo lenobe ...
Kazalo