Ananase so vzgojili pod debelo plastjo gnojila in jih redno zalivali z urinom. Foto: flickr
Ananase so vzgojili pod debelo plastjo gnojila in jih redno zalivali z urinom. Foto: flickr

Ananas namreč gojijo dve leti po tradicionalnih viktorijanskih vrtnarskih tehnikah v cornwallski botanični atrakciji, Lost Gardens of Heligan (Izgubljeni vrtovi Heligana). Kot poroča Daily Mail, so vrtnarji v majhnih rastlinjakih ustvarili tropske pogoje s kemično reakcijo 30 ton konjskega gnoja in urina ter kupi slame. Sadeže gojijo v 1,2 metra globokem jarku v 12 metrov dolgi ananasovi gredici.

Vrtovi na ta način gojijo ananas že vse od 19. stoletja, ko so jih prodajali premožnim viktorijanskim družinam kot namizno dekoracijo. Osem ananasov zdaj počasi raste in botaniki pravijo, da jih vsak stane okoli 1.200 funtov.
Eden izmed ananasov je že dozorel in po navedbah strokovnjakov je vreden okoli 10.000 funtov zaradi svoje redkosti, cene pridelovanja in edinstvene lokacije, saj navadno ananasi rastejo v precej bolj vročih in tropskih podnebjih.

Obnovljeni sloviti vrtovi
Kljub visoki ceni pa sveže obranega ananasa ne bodo prodali, ampak ga nameravajo razrezati in ga dati v pokušino osebju vrtnarije. Predstavnik botaničnega vrta James Stephens je povedal, da so ananasi "krasno sladki, prav nič nitasti in eksplozivnega okusa".

Izvirni vrtovi Heligana so svoj višek doživeli v 19. stoletju. Po desetletjih zanemarjanja in uničujočem orkanu so jih v 90. letih obnovili.

Ananase je Evropi predstavil Krištof Kolumb, ki jih je leta 1493 pripeljal na staro celino s karibskega otoka Guadeloupe. V 18. stoletju je ananas stal današnjih 5.000 funtov in je postal tako velik simbol bogastva, da so motiv ananasa uporabili za krašenje stavb.