Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 44 glasov Ocenite to novico!
Čakajoč na svojo porcijo pod enim od začetnih kozolcev. Foto: MMC RTV SLO
Ana Roš iz Hiše Franko je bila ob Kavčiču na festivalu največje slovensko ime. Foto: MMC RTV SLO
V vrsti za Zemonovo pogačo. Foto: MMC RTV SLO
Čevapčiči na toastu - ne ravno vredno michelinke, a vrste so bile tudi tu prav enako dolge. Foto: MMC RTV SLO
Italijanski doprinos Izboru. Foto: MMC RTV SLO
Manevriranje med kozolci in šotori se je izkazalo za težko nalogo - še posebej, ker so bile oznake precej pomanjkljive. Foto: MMC RTV SLO
Romanje do Dežele kozolcev, kjer takih množic še niso videli. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Foto: Kulinarična masovka: Ko michelinke, kozolci in vinski zvezdniki pritegnejo preveč ljudi

"Rock Otočec" med kulinaričnimi festivali mnoge pustil lačne
22. junij 2015 ob 06:11,
zadnji poseg: 22. junij 2015 ob 10:23
Šentrupert - MMC RTV SLO

Na papirju je zvenelo izjemno - kulinarični festival pod idiličnimi šentrupertskimi kozolci, jagodni izbor vinarjev in z Michelinovimi zvezdicami ozaljšani gostujoči kuharski mojstri, ki čarajo ob boku domačih. A premierna izdaja festivala Izbor je pokazala predvsem, da ne moreš graditi koncepta elitnosti s pristopom za množičnost.

Franci Kek, ki se je za potrebe organizacije svojega prvega kulinaričnega festivala povezal s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem z Zemona, se je namreč zadeve lotil sicer z veliko entuziazma in dobrimi nameni, toda z organizacijskim pristopom zdaj že pokojnega Rock Otočca. Kar bi bilo sicer primerno za kakšno dolenjsko veselico z golažem in cvičkom (in tisti dan jih je bilo po okoliških krajih kar nekaj), ne pa za Michelinove zvezdice.

"Režem na čim manjše koščke, da bi lahko sproducirala kaj več porcij," je svojo taktiko razkrila Ana Roš iz Hiše Franko, medtem ko je v posodice z nečloveškim tempom postavljala rezine polnjenih lignjev. Kljub njenemu trudu, ki je spominjal na Jezusovo pomnožitev kruha in rib ob Galilejskem jezeru, kakšnih večjih čudežev ni mogla narediti. Po kaki uri in pol ji je 300 porcij pošlo.

Podobna zgodba se je ponovila pri praktično vsakem gostincu, ki so jim bile odmerjene tri ure strežbe hrane 2.000-plus-glavi množici. Glede na to, da je 25 gostincev dobilo okvirno navodilo pripraviti od 200 do 250 porcij, preprosta računica pove, da so na vsakega obiskovalca v teoriji prišli trije obroki. Pa še to, če si bil bodisi izjemno potrpežljiv in čakal v neskončno dolgih vrstah, ki so se vile pod kozolci, bodisi če si se znal po balkansko prerivati. Mnogi so ubrali to taktiko, da so vsaj dobili kak njok, kar nekaj pa jih je preprosto obupalo in so se raje napotili nazaj k vinarjem, kjer si imel malenkost več možnosti za povračilo tistih 30 evrov, kot so jih obiskovalci plačali za vstopnico.

Balkanci med michelinkami
Rezultat je bil seveda ta, da si na prireditvi, namenjeni petičnim gostom, ki znajo ceniti vrhunsko kulinariko, penice in emulzije, in kjer se je na enem mestu zbralo največ mojstrov slow fooda pri nas do zdaj, prišel najbolje skozi, če si se vedel čim manj dostojno, potrpežljivo in elegantno. S prerivanjem. "Ne, ne, ne, ni še dokončano," je vzkliknila desna roka mojstra Damjana Finka s stojnice Gostilne na Gradu, ko so lačni obiskovalci posegali po še nedokončanih krožnikih brancina na lešo na grahovem pireju. Lojze Peterle se je na festivalu ustavil na poti v Mokronog, a je po 20 minutah v vrsti za pogačo z Zemona ugotovil, da se mu časovno ne bo izšlo. "Jah, nič, pa pejmo," je dahnil, nazadnje pa le dobil svoj kos.

"Imaš vsaj kaj kruha?" "Ne, lahko vam pa tole steklenico stočim," se je muzal Kralj žara in s skoraj sadističnim nasmeškom pospremil, kako so se ljubljanske dame kot kanje zagnale nad prazno posodo z žar omako in jo mazale z lističi ovele solate.

Groteskno situacijo je najbolje ponazarjalo, ko s(m)o nekateri v samem obupu planili nad mesu podobne koščke, raztresene okoli žara, za katere se je izkazalo, da gre za maščobo, ki sta jo mojstra žara, brata Miha in Nejc Pešec, rezala z mesovja.

Obupavanje
Za sarajevske čevapčiče so ljudje čakali tudi po eno uro - da je bilo okusiti mojstrovine restavracij, kot sta Agli Amici ali pa La Peca, ovenčana z dvema michelinkama, praktično misija nemogoče, ni treba posebej poudarjati. "Jaz sem obupala," je vdana v usodo potožila neka obiskovalka, ko niti na plačljivi stojnici s hrano ni prišla na vrsto.

Nejevoljni so bili tako in obiskovalci, ki jih je poleg dežja za uvod presenetila že začetna vrsta za kozarce, in gostinci, ki so v tistih nekaj urah skoraj izgubili dušo.

Zvezde, ki bi morale svetiti nad kuharskimi zvezdami, žal ta dan nikakor niso bile naklonjene Keku in njegovi organizatorski ekipi, pa čeprav so imeli najboljše namene. Mesece se je oče nekoč največjega glasbenega festivala pri nas priporočal vremenskim bogovom za sončno soboto, samo zato, da je na koncu ponovno pristal - v blatu. Temu očitno nikakor ne more ubežati. Da so akreditiranim novinarjem delili zapestnice, ki so bile še ostanek Rock Otočca 2012, se je tako zdelo precej samoironično.

Želja po še
Niso pa bili vsi nejevoljni - nekateri so vse skupaj vzeli malce bolj sproščeno, se prepustili bolj vinu in mi diplomatsko polagali besede v pero, da gre pač za premierno izvedbo, premiernim izvedbam pa pritičejo porodni krči. Izbor je imel pač težji porod. "Za prvič je bilo super. Je dež, je gužva, so kiksi, ampak zadeva ima potencial in veliko prihodnost," je s tistim svojim nalezljivim nasmeškom in nepogrešljivimi živopisanimi sončnimi očali spodbudneje Izbor ocenjeval Stojan Ščurek, medtem ko mi je iz steklenice iztiskal zadnje kapljice rdeče brajde.

Potencial Izbor, ki se dogaja na verjetno enih najlepših lokacij, nedvomno ima. Ob poplavi vinsko-kulinaričnih festivalov pri nas ni kar tako na mah razprodati 2.000 kart po 30 evrov. Dežela kozolcev naj bi sicer imela kapaciteto 4.000, Kek in Kavčič (zadnji je poskrbel predvsem za tista velika gostujoča italijanska imena) pa sta pred festivalom samim menila, da bo razpolovitev poskrbela za dovolj prostora za dihanje in ohranjanje ekskluzivnosti. A sta se uštela.

Potencial ostaja
Maksimum za sobotni dogodek bi bila tisočerica, cene kart pa bi bilo pač treba dvigniti na, recimo, 50 evrov. Na festivalu Brda in vino v Šmartnem od leta 2013 to prakticirajo za sobotni vinsko-kulinarični del, pa ne ponujajo toliko zvenečih imen na kupu, in so z rezultatom zadovoljni.

Veljalo bi tudi narediti nekaj za večjo preglednost samih ponudnikov, saj smo v soboto obiskovalci tipali (dobesedno) na slepo, kje je kdo (vključno s prav gotovo mikavnim predavanjem dolgoletnega direktorja Michelina Faustom Arrighijem), ob tem pa še razmisliti, ali je koncept treh ur "brezplačne" hrane res dober, saj si je množica praktično nastavila kazalce na 18. uro in planila nad gostince, ki so bili ob tem videti kot zajci pred žarometi.


V naslednjih dneh si lahko na naših straneh preberete še pogovor s Faustom Arrighijem, dolgoletnim direktorjem Michelinovih vodičev.


Skratka, če so bile pri Rock Otočcu zaželene v blatu valjajoče se množice, pri kulinaričnih festivalih to ni priporočljivo. Je pa ena dobra stran vseh teh kritik: s precej malo napora se lahko te največje napake že prihodnje leto odpravi. In vseeno upamo, da bo tudi Izbor 2.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
grapar
# 22.06.2015 ob 07:58
Drugo leto naj okoli toplarjev potegnejo 2m visoko oboro, vanjo spustijo 250 SLO petičnežev, masa pa bo lahko od zunaj za protiplačilo gledala tiste znotraj kot kako redko živalsko vrsto.

Ni vse food kar je slow in tudi še zdaleč ni vse top kar je pop.
dr. LeQuack
# 22.06.2015 ob 07:40
Bil tam in moram reči da avtorica upravičeno klesti, sam bi lahko še bolj. Sama hrana je bila zaradi omejenih zmožnosti kuharjev (na razpolago so imeli cca. 2 kvadratna metra) precej pod tem kaj zmorejo. Kavčičeva vipavska gurmanska pogaca (vsak obiskovalec jo je dobil le za grižljaj) je bila na koncu le focaccia obložena z lokalnimi sestavinami in take po Italiji prodajajo v vsakem drugem kiosku. Pa vem da Tomaž zmore precej bolje. In podobno je bilo z ostalimi.
Hrana je bila tokrat res v drugem planu in je upravičeno deležna vse kritike, saj je šlo verjetno veliko obiskovalcev predčasno domov oz. raje nekam na večerjo. Sami smo iskali vsaj kaksno plačljivo zadevo znotraj prizorišča, vendar je tudi njim hrane do 20h že zmanjkalo. Torej imenovati nekaj za gurmanski festival, pri tem pa ponujati minimalne odmerke povprečne hrane za katero se je treba drenjati je malodane smešno.
Da ne bom tudi jaz le klestil, lahko pohvalim ostali spremljevalni program in predvsem vinarje. Za toliko vrhunski vinarjev na kupu si organizatorji zaslužijo priznanje, vendar bi bilo potem bolje imenovati celo zadevo festival Vina.
Zasnova je v startu dobra, le precej jo bo potrebno nadgraditi, saj verjamem da je, razen tistim ki so se ga na mrtvo ubili z vinom, celoten dogodek pustil precej grenak priokus.
sportmaister
# 22.06.2015 ob 08:44
Bil na prireditvi. Kaja je tole odlično in realno spisala.

Izgledalo je kot boj za preživetje, kjer smo vsi skupaj poskušali vesti kulturno.
akbara
# 22.06.2015 ob 11:06
Vsi delajo napake, tako Kek kot tudi gospa novinarka:). Jezus ni pomnožil kruha in rib ob Rdečem morju (to je v Egiptu!), ampak ob Galilejskem jezeru. Je treba kdaj kaj preveriti, preden se zapiše ali pa sploh ne uporabljati tovrstnih primerjav, ker lahko pisec izpade precej nerazgledan, čeprav je bil namen verjetno ravno obraten.
gavra76
# 22.06.2015 ob 07:48
si bil tam? skoraj nic ni blo dobro…
dr. LeQuack
# 22.06.2015 ob 13:37
Eni tripajo na BMW-ja in Audija, drugi na Prado, Chanel in Gucci, tretji pa na elitni koncert Modrijanov v dvorani Golovec. Ta četrti, med katere sodim tudi sam, pa nam je za vse prej omenjeno dokaj vseeno in uživamo v dobri hrani in pijači. Imenovati nekoga zaradi tega japi ali pa zbanalizirati celo zadevo je malodane smešno. Ravno tako kot si lahko Modrijani ali Mišo Kovač privoščijo da stane karta za njihov koncert 30 - 40 eur, medtem ko eni Veseli navihanci (ali kdorkoli) ne dosežejo niti 10 eur, si vrhunski kuharji na račun kvalitete, inovativnosti itd. privoščijo višje cene. Ker mi za vse omenjene glasbene izvajalce dol visi, ne bom šel po njih udrihat da so svojo visoko govejo muziko zbanalizirali do skrajnosti. Če komu paše in če je pripravljen toliko plačati pa naj.
alcatraz
# 22.06.2015 ob 08:47
a pod tem kozolcem je bilo tudi kaj majhnih hudobnih zelenih kukijev? :)
nomenestomen
# 22.06.2015 ob 14:12
problem je bil sledeči:
1) pred kuharji se je drenjalo malo levo malo desno, škoda, da se ni naredilo nekega vrstnega reda.
2) slovenci smo še vedno in bomo balkanci, videl sem primere, ko so si nosili po 2 ali 3 krožnike, samo da se je najedel, ker je pač plačal. Da ne bo pomote, od istega kuharja 2 ali 3 enake krožničke. Obvezno naslednje leto ali kadar pač bo če je 20 kuharjev, 20 kupončkov vsakemu in še to za različne ure, tako da se lahko in kuhar in obiskovalec pripravi
3) Vina je bilo veliko, oziroma vinarjev, vina pa preveč, ker pijana horda je lačna horda in ubistvu ni bilo več za "užitek" ampak, da se je nažru neke hrane, ni važno katere......
4) škoda, da so prodali 2000+ kart, ker kapaciteta tukaj bi bila max 500, pa naj drugič raje dajo ceno 50 eur
mikha
# 22.06.2015 ob 08:17
Kot privoscljiv Slovenec, mi pade prvo v glavo, prav jim je, kaj so se pa sli delat fine tjakaj. :) Sicer pa je prav, da se posteno napise, kaj je bilo v redu in kaj ne. Da se bodo naslednje leto potrudili biti boljsi. Potencial in stranke v SI so, ce ne bodo oni naslednje leto, bo pac kdo drug. Tako da hvala za posten opis. :)
kefig11
# 22.06.2015 ob 10:19
mislim, da je večina imela previsoka pričakovanja glede tega dogodka. v samem štartu je bilo že jasno, da bo to masovka in da nekih sledov hedonizma ne moreš pričakovati, ko se vrneš domov. cilj dogodka je, da odkljukaš tiste kuharje in vinarje, ki si jih bodisi ne moreš bodisi ne upaš privoščiti zaradi nizke naklonjenosti tveganju.
mcalis
# 22.06.2015 ob 10:14
bil sem tam,ugotovil sem da je elita enaka podeželcem,komolčanje nuja,vendar sem užival.franci bi moral iti po par odojkov v mokronog,kjer je bila veselica,pa bi bil folk zadovoljen in sit.se vidimo naslednjič
por
# 22.06.2015 ob 09:52
@REsnica
Tvoj omalovažujoči ton je že antireklama za omenjeno alternativo hiši Franko...
bajsi2009
# 22.06.2015 ob 10:10
OK. Lepo je tole brati in se naslajati nad neuspehi drugih. Verjetno v tem najbolj uživajo tisti, ki jih tam ni bilo.
Vse glede kulinaričnega dela je sicer res in tako kot opisano. Vendar, kje so, avtorica, izjave organizatorjev? Zakaj menijo, da je prišlo do tega? So nas nategnili namenoma, so se zakalkulirali? To bi bilo zanimivo branje. In kako to, da so "velika imena" nasedla na tako finto, na katero niti lokalni mesar, ki peče po piknikih, ne bi? Tudi tega odgovora ni.
In kulinarika ni vse, kar je pod kozolci bilo, kot bi izpadlo iz tega tendencioznega članka, kot kaže lačne avtorice z mokrimi nogami... :)
Sodelujoči vinarji so bili - kolikor vem - zelo zadovoljni. Gostje so bili poznavalci in vinarjem je bilo v veselje predstavljat svoja vina taki publiki, primerjalno s kako drugo prireditvijo.
Pa odlični spremljevalni program (Puschlusctae, Badabimbumband...) tudi ni vreden omembe, kaj?
In še to - če se gre med kozolce po dežju, se obuje gumijaste škornje, pa tudi blato (ki ga ni bilo prav veliko, so bile pa razmočena tla in luže), ne bo motilo...
mehko koleno
# 22.06.2015 ob 08:36
Nisem bil prisoten,ampak fotografije vse povedo...
mirokar
# 23.06.2015 ob 10:06
Ampak fotke so pa res obupne, a nimate nikogar, ki bi imel mal več pojma o tem, pa vsaj malo boljši fotoaparat, noooo....
pikam_dopust
# 22.06.2015 ob 14:52
Pa nekaj matematike.
Sobotni priliv = 2000 vstopnic x 30 EUR = 60.000 EUR.
Če bi organizator zvišal cene kart na 50, prodal pa recimo 1000 kart, bi bil prilv 10.000 EUR manjši.

Pri čemer za 50 EUR npr. jaz že kar pričakujem vrhunsko jedačo, ne pa napol spackanega lignja, ker ni štantu (mi je zelo žal) pač ni dobrih pogojev za kuhanje.

Mislim, da je jasno, da je Kek tole kar dobro naračunal (upoštevajoč slovensko logiko "vrhunsko jesti, praktično nič plačati"), uštel se je samo v tem, da je računal, da se bodo ljudje vseeno obnašali bolj civilizirano, kot so dejansko se. Kar me čudi, saj ima veliko (blatne) prakse.
libby
# 22.06.2015 ob 11:04
Jah nič, vrniti denar.
zamudnik
# 22.06.2015 ob 10:59
na sliki je dvojni kozolec oz po domače rečen toplar, ponavad se srečujemo na Slovenskem z enojnim kozolcem.


Na Dolenjskem je standard prav tak kozolec (toplar), kot so tile ta sliki. Seveda v različno bogatih izvedbah.
zamudnik
# 22.06.2015 ob 10:50
Kaj pa porečejo Michelinove zvezdice na higienski minimum pa take stvari? Ali je šlo bolj za žar variante?
Binder Dandet
# 23.06.2015 ob 08:07
Oče je bil tam. Odšel je nezadovoljen. Organizacija je škripala, s hrano je bil problem.
5tane
# 22.06.2015 ob 13:42
Zgleda kot malo boljši sejem s ponudbo z žarov, samo brez hrane. Vse kar vidim po slikah je en kup lačnih ljudi ob praznih krožnikih.
ZeK
# 22.06.2015 ob 11:09
"Režem na čim manjše koščke, da bi lahko sproducirala kaj več porcij," je svojo taktiko razkrila Ana Roš iz Hiše Franko

no, tukaj je vse povedano.
upam, da so elitni sladokusci uživali. si kar predstavljam tiste sicer same po sebi miniaturne porcije, ko jih še nekoliko zreducirajo.
por
# 22.06.2015 ob 08:45
@Kozorog
Hvala za pomembno informacijo :D

Joj kako jih je dogodek dobil po nosu :O
Hja, logistika... Drugo leto boljš :)
sportmaister
# 23.06.2015 ob 13:53
Super je napisala. Točno tako kot je bilo. Tisti, ki smo bili tam smo videli v čem je problem... Vinarji sicer niso imeli gužve in so bili zagotovo svetla točka. Vse ostalo pa točno tako kot opisuje Kaja. sicer je res da poleg hrane in pijače za ta denar dobiš tudi muziko, vendar ne odtehta to čakanje...
REsnica
# 23.06.2015 ob 10:41
kaja je ena najboljših novinark, če jo le kdo usmeri na pravi dogodek ali potovanje.
vedno zna opisat zadevo tako, da je privlačna in sočna. Imam pa kljub temu občutek, da se počuti malo večvredno.... ampak ko gre za pisanje, ji res težko najdem par na MMCju in širše.

upam, da bomo deležni več njenih prispevkov.
janezdolzan
# 23.06.2015 ob 09:10
haha, take stvari me od daleč ne vidijo, da bi se komolčal med ljubljansko elitno estrado..

je pa škoda za gostince, da se jim takole jemlje s trudom pridobljen dober sloves...
Yoda
# 22.06.2015 ob 21:56
Slike so "fajhtne".
Bivši uporabnik
# 22.06.2015 ob 18:03
Kaja, že zadnjič na festivalu piva na Kodeljevem je bil Beer Otočec, torej je bil tokrat Kulinarični Otočec. ;)

Pravzaprav se mi zdi, da je blato zadnje čase kar na vseh prireditvah. Pridevek Otočec lahko dodamo pravzaprav kar po definiciji...
pikam_dopust
# 22.06.2015 ob 14:39
Ne morem se načuditi ljudem, ki pričakujejo vrhunsko kuhinjo na štantih.
In za to celo plačajo - pa ne malo!

Tam (velja tudi za Odprto kuhinjo- samo da je tisto na srečo precej cenejša neumnost) lahko dobiš le približno dober žar (če imaš srečo in dobrega žar mojstra, ki se mu celo ljubi pečt) ter dobro joto, ostalo - kar s pogrevanjem in dolgem pacanju na štedilnikih izgublja kvaliteto - je pa praviloma zanič.

Ta prireditev zato v ničemer ne izstopa (ne negativno, ne pozitivno) glede na ostale "štantarske" prireditve. In dokler bodo kupci (očitno je kar precej Slovencev, ki bi radi odlično jedli, pa praktično nič plačali), bodo živele tudi te prireditve.
ti-ne
# 22.06.2015 ob 09:55
Bolj je ljudstvo lačno, bolj je prisoten kult hrane.
ZIZITOP
# 22.06.2015 ob 21:07
Naj napišem še enkrat. Očitno užaljena, da ni dobila vip porcije zato v glavnem kritizira. Fotografije so pa obupne. Slikanje plastičnih kozarcev in ostalega že uporabljenega posodja, čista beda.
REsnica
# 22.06.2015 ob 08:57
kot kaže keku z leti padata kvaliteta in še kaj...

po skriti kameri, rock otočcu, ki sta mu še uspela..... se je postaral in pogrnil na celi črti v parlamentarni politiki in organiziranju dobičkonosne kulinarične masovke.... no, vsaj finančno je uspel, je bil pa ta nateg obiskovalcev prvi in zadnji v tej branži.

kak fiasko nam bo ponudil v začetku naslednjega poletja?
oziris.va
# 22.06.2015 ob 08:53
Odlično napisana novica, bi pa lahko malo fotke osvetlili ...
sportmaister
# 22.06.2015 ob 08:50
Edino kar je pa je bilo pa v redu in ok je bila ponudba in postrežba vinarjev.
Prolan
# 22.06.2015 ob 08:34
Hahahaha, Keku nič več ne uspeva, mislim pa, da so si okoliški gostinci meli roke saj so oni največ pridobili z festivalom.
Zmoki
# 22.06.2015 ob 07:48
No pa vendar ... Drugo leto 2x višja cena karte, 2x manj naj bo le-teh na voljo in moralo bi steči.
mehko koleno
# 28.06.2015 ob 20:47
80 odstotkov svinjine je uvožene, potrošniki pa želijo slovensko meso
Dober tek...
Kikkoman
# 23.06.2015 ob 10:27
Ko gledam fotke, si želim le: http://www.modra-frankinja.com/upload/galerija/gostilnica
rji/galerija38-391.jpg
por
# 22.06.2015 ob 23:16
@ZIZITOP
ne razburjaj se tolk. Pač je bla glavna poanta hrana, ne muzika, prirediteljem pač ni ratalo, novinarka pa je bla pač malce bolj napaljena, kot če bi pisala ta članek še dan pozneje.
pikam_dopust
# 22.06.2015 ob 14:58
"25 eur se mi ne zdi malo, za fingerfood ?"

Ko so kupci plačevali 30 EUR, se jim je v mislih prikazovala vrhunska Roševa, MIchelinove zvezdice, Kavčič,... Niso oni plačevali "finger fooda".

To so seveda dobili.
Zato pa tako razočaranje.

Jaz pa ne morem razumeti, čemu neki jim ni bilo že ob nakupu vstopnice jasno, kaj lahko največ pričakujejo (štant, en ligenj na krožniku, prerivanje..).
Saj je v Ljubljani vsak petek isto (v smislu price - performance).
nomenestomen
# 22.06.2015 ob 14:51
25 eur se mi ne zdi malo, za fingerfood ?
šmajser
# 22.06.2015 ob 11:48
Japijev je preveč.
vojkop5
# 22.06.2015 ob 09:20
Parada ponosa se je končala in ostali so lačni ...
dharma
# 22.06.2015 ob 08:09
A smem vprašat kdo in zakaj je dr. LeQuacku dal minus?
Matjaz82
# 22.06.2015 ob 13:20
Resnica je povedal čisto resnico. Ne poznam kuhinje Roševe, je pa že ogromno njenih podobno cenjenih slovenskih kolegov razočaralo. Gostilna JB je meni tako malo boljša gostila, ki jih je polno v stari Ljubljani in takih je še polno. Ko nekdo pride na tv in se pojavlja iz vsakega vogala se ali poslabša, ker mu v glavo stopi "slava" ali pa poleni, redkokdaj pa kvaliteta ostane ista, saj niso dobri managerji in hočejo vse sami.

Vse to pa pokaže tudi na dejstvo, da smo "visoko" kuhinjo zbanalizirali do skrajnosti, ki si jo ne zasluži. Onaniranje na kuharske oddaje, Michelinove zvezdice, kuharje povzdigovati v zvezde itd... je brezveze, ker si na koncu redkokdaj res izredno zadovoljen. Izredno mislim zato, ker se tudi sami predstavljajo kot izredni, imajo ceno, ampak na koncu je vse skupaj le malo boljše kot doma. Pika.
oliva13
# 22.06.2015 ob 08:47
...kek, samo ne mi zdaj obupat.....
mehko koleno
# 22.06.2015 ob 14:29
Velika vecina prispevkov na temo "Jedaca in pijaca" so napisani v izrazito politkomisarskem stilu.(propaganda namenjena striznim ovckam).

Porocanje je tako nizko letece(poden),da me je vcasih resnicno strah,da bi se avtorji razbili glavice...
REsnica
# 22.06.2015 ob 09:07
stil kuhinje je na tej prireditvi bil, kar je domače, je najboljše. Pa je tudi nekaterim najboljšim uspelo razočarat tistih nekaj udeležencev, ki so tudi uro čakali na nekaj vrhunskega....

posebej in vedno znova ne morem razumet, zakaj hudiča tlačijo Ano Roš v kuharsko "elito". A ste kdaj poskusili njeno navadno domačo govejo juho? imate srečo....
se pa gospa spozna na meduze in podobno hrano, ki jo je sposobna zmešat s kakim pasiranim kostanjem in domačimi sestavinami in jih razvrednosti.

Če boste kdaj v okolici kobarida, ne zavijte v robič v njeno gostilno. Ustavite se pred kobaridom v vasi Idrsko v gostilni Jazbec. Tako kvaliteta, kvantiteta in cena vse je v prid tej mali in odlični gostilni, kjer se ne afnajo po medijih ampak tiho delajo in dokazujejo svojo superiornost. Pa tudi v kobaridu najdete odlične postrvi za polovično ceno napihnjene gostilne Franko, kjer dela ana roš.
kozorog1973
# 22.06.2015 ob 07:11
na sliki je dvojni kozolec oz po domače rečen toplar, ponavad se srečujemo na Slovenskem z enojnim kozolcem.
Kazalo