Kulinarika
Fudo - moderen, urban bistro za Maribor. Foto: Fudo/Romina Ivančič
eden od menijev za kosilo v Monsteri, bistroju Bineta Volčiča - zelenjavni tatarec, krompirjeva juha, ajdov raviol, račji konfit. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Altroke se je specializiral za istrske tapase. Foto: Altroke
Atelje, alias bivši Smrekarjev hram, je postal moderni kulinarični poligon nadarjenega Jorga Zupana. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
false
Brodo - končno ima tudi Ljubljana svojo sendvičarno. Foto: Brodo
Gneča na otvoritvi stacionarne izpostave Hood Burgerja na Nazorjevi. Foto: Hood Burger
Tri lučke nad Sremičem ponovno obratujejo. Foto: Tri lučke
Istrian Tapas - novost na obali. Foto: Istrian Tapas
Slon 1552 - nova podoba hotelske restavracije. Foto: Peter Irman
Prava neapeljska pica - od zdaj tudi v Veraceju v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Leto novih restavracij - od neapeljske picerije do vrhunskega bistroja

Od tapasov do prašičjega rilčka
6. december 2016 ob 06:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

V letu, ki se počasi izteka, se je po Sloveniji odprlo kar nekaj novih restavracij, od katerih so nekatere naglo postale nepogrešljiv del slovenske kulinarike.

Če lahko iz odzivov potegnemo določene zaključke, lahko ugotovimo, da Slovencem nikdar ni dovolj pic in burgerjev ter da je v Ljubljani še veliko prostora za res dobre in moderne bistroje.

Sledi pregled nekaterih odmevnejših pridobitev.

Altroke, Ljubljana:
Vinar Matjaž Čok je v prostoru nekdanjih Katakomb v začetku leta odprl lokal z istrskimi tapasi. Meni je bil kratek, cene prijazne, dobrojedce pa so vabili z mladim kuharjem Nejcem Rižnarjem, ki je prakso delal pri dveh velikanih - Juanu Mariju Arzaku v Baskiji in Massimu Botturi v Osterii Francescani, ki je bila letos razglašena za najboljšo restavracijo na svetu. A, kot se je izkazalo, reference niso vedno dovolj in Rižnarja je pred časom zamenjal Marko Ručman, ki je pred tem kuhal v Špajzi. V Altrokeju so spremenili tudi koncept in tapase so zamenjale konkretnejše jedi, daljši meni in osredotočenost na kakovostne istrske surovine, kot je denimo boškarin. poleg tega so eni redkih, ki strežejo Gravnerja na kozarec.

Atelje, Ljubljana:
Atelje alias bivši Smrekarjev hram smo v naši novici ob otvoritvi označili za najmodernejšo restavracijo v Ljubljani in pri tej kategorizaciji vztrajamo, saj se v kreacijah mladega kuharskega mojstra Jorga Zupana resnično vidi njegova svetovljanskost - kilometrino si je namreč pridobival v najboljših restavracijah Avstralije, Londona in Skandinavije, nazadnje pa brusil veščine pri Igorju Jagodicu v Strelcu. So pa jedi, kot je denimo močnik s suhim jelenjim srcem, resnično drzne, tako, da morda niso za vsakogar. Kakorkoli že, Smrekarjev hram že dolgo ni bil tako obiskan, kar pa je dvorezen meč - nekatere izvidnice poročajo, da osebje ne sledi Zupanovemu tempu.

Ayatana, Lesce:
Tržna niša na slovenski kulinarični sceni je prav gotovo kvalitetna vegetarijanska oz. veganska restavracija. To vrzel bo skušal deloma zapolniti kulinarični center Ayatana, ki je dnevi odprl svoja vrata v idiličnem prenovljenem skednju iz 17. stoletja v Lescah na Gorenjskem. Za Ayatano stoji Aleksandra Grilc Tomažin, nosilka certifikata ameriške kulinarične šole Matthew Kenney Culinary Academy, ki v Ayatani ustvarja veganske in presne dobrote. So pa v studiu bolj usmerjeni v catering, delavnice in izdelke po naročilu.

Brodo, Ljubljana:
Vsaka spodobna metropola ima tudi svojo konkretno sendvičarno, v kateri gostom pripravijo poceni, a res okusne in inovativne sendviče. Slovencem je sendvič kultura praktično položena v zibko, a žal se zelo počasi pomikamo od tiste standardne žemlje s pariško, sirom in rezino kumarice. To skuša spremeniti Brodo, čista, minimalistična poslovalnica na Dalmatinovi, ki poleg petih sendvičev, poimenovanih po barvah surovin, nudi občasno še kako solato in juho. Začetek je.

Fudo, Maribor:
Maribor je letos postal bogatejši za bistro Fudo, dobrodošlo novost v mestu, kjer podobnih bistrojev nedvomno manjka. Vodja kuhinje Magdalena Pec v Fudu ustvarja moderno, lokalno, fusion kuhinjo, pri čemer sestavine išče po tržnici in okoliških kmetijah, ponuja pa vse od zajtrkov, gurmanskih hot dogov, bbq rebrc, burgerjev, domačih namazov in humusa, lokalnih sirov in pečene polente z garnelami. Ob tem pa še pogato ponudbo hišnih sladic in lepo vinsko karto.

Hood Burger, Ljubljana:
Skoraj štiri leta je že tega, ko sta mlada ekonomista brez izkušenj, a z dobro idejo, pred viškim Intersparjem postavila prikolico z burgerji. Hood Burger je takrat pri nas oral ledino, pa čeprav so bili gurmanski burgerji na Zahodu že praksa. Kmalu se je izkazalo, da smo bili Slovenci vedno lačni bombetk s kakovostno polpeto in domačo pomako, burgerjev, ki bi se ločili od instant štancanja pri McDonaldsu. Po letih dela, obratovanja in gostovanja na vseh možnih lokacijah sta Til Pleterski in Klemen Ptičak zdaj končno odprla še čisto pravi lokal na Nazorjevi. In kljub temu, da se zdi, da je Ljubljana že zasičena z burgerji, imata fanta bojda tudi tu veliko prometa. Bi si pa želeli večjo ponudbo piv kot zgolj dva bevoga.

Istrian Tapas, Portorož:
V sklopu petzvezdičnega hotela Slovenija v Portorožu so pomladi letos odprli v akadah tudi Istrian Tapas, lokal, ki je več kot dobrodošlo popestril precej skopo kulinarično ponudbo našega največjega obmorskega letovišča. V Istrian Tapas čara mladi kuhar Marko Gorela, ki s pomočjo lokalnih ponudnikov (izpostaviti velja Domačijo Butul s svojimi siri in marmeladami) ter sezonskih istrskih surovin (bakalar, boškarin, pršut, tartufi ...) ustvarja moderne grižljajčke in tudi čisto konkretna kosila, prav tako temelječa na regionalnih specialitetah, kot so bobiči, frtalja in podobno. Bi si pa za tapas bar želeli še nadgrajene vinske karte s kakimi posebneži na kozarec.

Lizerran, Ljubljana:
Lizerran je španska verižna restavracija, ki je zadnji poskus vzdrževanja pri življenju nekdanjo kultno Gostilno Figovec, od katere kaj dosti drugega kot prepoznavna stavba na vogalu Slovenske in Gosposvetske ter simbolni napis niti ni ostalo. Lani je v poslopju srečo poskušal Curry Life, pa neslavo propadel, letos poizkuša Lizerran s španskimi tapasi in specialitetami. Po slišanem mu kake daljše dobe ne napovedujemo.

Monstera, Ljubljana:
Čeprav morda nekateri Bineta Volčiča najbolj poznajo kot uspešnega TV-zvezdnika s komercialke, pa je bilo vedno jasno, da Volčič, eden bolj nadarjenih kuharjev mlajše generacije, s tem malce trati svoj talent. In tako je mentor iz Gostilna išče šefa končno našel - gostilno. Da smo natančnejši, bistro. Kar si je v Franciji šolani mojster vedno želel. Monstera je tako sodoben, ne prevelik lokal, v katerem ima Bine prvič povsem proste roke, tako da si tudi upa precej več, kot si je v časih, ko je še kuhal v blejski Promenadi. Njegov prašičji smrček z majonezo iz možganov je tako nedvomno ena od najodmevnejših jedi leta. Za tiste manj avanturistične pa Monstera nudi tudi ene boljših kosil v prestolnici.

Organic Garden, Ljubljana:
Kot smo že zapisali zgoraj, je veganska in vegetarijanska ponudba v Sloveniji še vedno v povojih - kljub temu, da je odjemalcev vse več. Organic Garden je po dveh letih na tržišču svoj zeleni kombi, gostujoče stojnice in pop-up kuhinje le zamenjal za stalno lokacijo in zdaj lahko pridete vsi vege navdušenci na svoj račun na Ciril-Metodovem trgu. Ekipa ostaja zavezana eko in organskim načelom, uporabljajo izključno polnozrnata in ekološka žita, začinjajo s himalajšsko soljo, ekstra deviškim olivnim oljem in agavinim sirupom, za svoje solate, juhe, panine, vege burgerje in presne sladice pa posegajo večinoma po lokalnih in sezonskih surovinah.

Slon 1552, Ljubljana:
Hotel Slon je s prenovo dobil tudi novo podobo (s filozofijo in ponudbo vred) restavracije, ki se zdaj imenuje Slon 1552, v njej pa je še vedno ostal kak simpatičen spomin na stare čase, ko je Slon ljubljanski gospodi ponujal žabje krake in tafelspitz. Zdaj so šli v malce drugo smer, z ambicioznejšim jedilnikom od večine hotelskih restavracij (če naročate a la carte. op. a.), bogato alkoholno ponudbo po precej dostopnih cenah in enimi najcenejših kosil v Ljubljani.

Slovely Park, Ljubljana:
Kulinarični center je za Slovenijo novost, ne pa tudi za tujino, kjer je tovrstno združevanej gostincev, lokalov, slaščičarn in kavarn pod isto streho praksa. Poleg kosil, večerij in pijač pri zaenkrat štirih ponudnikih (cafetino, Zebra Patisseries, Boho Grill, Bištro) lahko v Slovely Parku za Bežigradom obiščete tudi delavnice in butične trgovine s široko kulinarično ponudbo.

Tri lučke, Sremič:
Gostilna Tri lučke je bila svoj čas obvezna postojanka domačinov na Sremiču, nad Krškim, nato pa je za kar nekaj časa ugasnila. Zdaj sta gostilno obudila in korenito prenovila kuharja Dejan Mastnak in Aljaž Novšak, pri čemer je slednji svoje veščine pred tem brusil pri Borutu Jovanu v Galeriji okusov in pri Volčiču, tako, da se je bil željan dokazati še na svojem. V Treh lučkah fanta ustvarjata sodobno slovensko kulinariko s primesmi in vplivi iz tujine, prvi odzivi pa so spodbudni. Nedvomno dobrodošla pridobitev za tiste kraje.

Verace, Ljubljana:
Kdo bi si mislil, da bo v državi, kjer stojijo picerije na vsakem vogalu, pred eno ljudje stali v vrstah. A ravno to se je zgodilo z Veracejem, prvo pravo napolitansko picerijo, ki so jo kdaj odprli pri nas. Z juga Italije so pripeljali vse od krušne peči do paradižnikov San Marzano, od lokalnega vina do receptur, še picopek je Italijan. V Veraceju delajo končno testo, kot se šika - tanko, s kakovostno, ne prebogato oblogo. Kar šepa, je spremljevalni program - strežba, sladice in ambient. Kar pa očitno ni tako usodno, saj Verace komaj sledi povpraševanju.

Posebna omemba:
Rožmarin - steakhouse, Maribor:
Rožmarin je vedno veljal za najbolj podjetno mariborsko, verjetno pa tudi kar štajersko restavracijo. Poleg tega, da mu relativno uspešno uspeva ohranjati določeno raven kakovosti, ima tudi morda najbogatejšo vinsko karto pri nas, za nameček pa se še ambiciozno in preračunljivo širi, pa naj bo to s picerijo, ki zelo uspešno obratuje ali pa zdaj s steakhousom, ki ga je dodal pred meseci.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
old_spice
# 06.12.2016 ob 10:20
Hood Burger je tukaj zraven čisto brezveze. Ponudili niso ničesar novega, odprli so samo novo "izpostavo"....je pa reklama
g1n3k
# 06.12.2016 ob 08:53
Verace je prva prava napolitanska picerija pri nas? Je že bila nedavno tega ena v Mednem pri LJ (Bufalaf) in je propadla v parih letih.
por
# 06.12.2016 ob 18:30
A zdej poste pa rekl da je edina prava pica iz neaplja? Pa naj bo :)

Jes bom še zmerej svoje peku, ki so seveda najboljše, pa u Parmo v LJ bom še kdaj šu, pa v Verace tut. Pa ne verjamem da mojo kter premaga.

Aja če je tok siromašna pica verace, upam da je tud cena tok nizka. Ker TA PRAVA pica je hrana za revne, torej naj se tud zaračuna tolk, @K-ris ;)
Loso
# 06.12.2016 ob 10:49
Vsaka spodobna metropola ima tudi svojo konkretno sendvičarno....
pet sendvičev. res konkretno.
seeblue123
# 06.12.2016 ob 14:03
@lemur3
- na isti lokaciji bila španska - propadla (hrana zadnja leta zanič)

- potem kao indijska (5th al nekaj takega) - propadla (hrana dobra)

- sedaj ta Verace - trenutni propagandni zagon (FB, splet), probal, pica kot pica, lokacija brezveze, dam jim 2 leti, od tega 1 leto vegetiranja. Vsi pa jih hvalijo, ker mislijo, da če si cool jih pohvališ. Spin pač... Ampak te pice so res brezveze.

Da ne bom samo kritiziral: zanima me kakšna je Monstra. O njej sem samo bral, pa kukal čez vrata. V kratkem moram iti probat.
Loso
# 07.12.2016 ob 15:43
prava napolitanska pizza, kot jo predpisuje pravilnik (podobno kot pri nas kranjsko klobaso ipd)
je lahko "marinara" (paradižnik, oljčno olje, origano in česen) in " margherita"(paradižnik, oljčno olje, origano,riban sir in bazilika). Obvezno ima dvignjen rob, po peki premer maksimalno 35 cm, okrogle oblike, v sredini visoka največ 4 mm (+/- 10%),višina roba je od 1 do 2 cm, ne sme biti zažgan, zlate barve. Pizza mora biti mehka, elastična in zlahka prepogljiva. Testo mora vzhajati dve uri v hlebu, pokritem z mokro krpo,, nadalje 4 ure v hlebčkih , vse na sobni temperaturi. Paradižnik je predpisan San Marzano, lahko tudi pelati San Marzano ali Sarnese. V peči je 485 stopinj celzija cca, podlaga ima 430 stopinj celzija, čas peke 60 do 90 sekund, na pizzi ima po takem postopku najvišjo temperaturo olje in sicer 85 stopinj,najnižjo testo in mozzarela (60 do 65). Peč kurimo s hrastom, bukvijo,...z lesom, ki ne dimi. Prava napoletanska pizza ni lepe,pravilne oblike, ampak je bolj "obrtniška", groba. In ni vsaka dobra .
seeblue123
# 06.12.2016 ob 12:43
Verace je trenutni LJ hype. Dobro podprt na družbenih omrežjih. Čez leto ali dve bodo zaprli štacuno.
seeblue123
# 06.12.2016 ob 11:06
Pozdravljeni. Zato ker sem pohvalil veganko kuhinjo in prosil za priporočilo, kje dobro vegansko jesti, ste mi izbrisali komentar?
oliva
# 06.12.2016 ob 11:05
Oh kako mi je zadišala tale pica s fotke. :)
Bo treba probat (sam si bom vzela čas, ne da se mi v vrsti stati pred picerijo).

Fajn da so te ponudbe in še boljše, če se obdržijo (ne pa, kar se je zgodilo npr. s Figovcem).
esspero
# 07.12.2016 ob 18:58
Loso@ Čestitke za dobro razlago.!
Simon_Marini
# 06.12.2016 ob 21:24
Prava pizza, ki jo naredi resen neapeljčan, je taka, da ni gor nič mesnega, in ko jo probajo zapriseženi mesojedci, rečejo: božansko. Kdor je probal, ta ve.
Sikk Puppi
# 06.12.2016 ob 16:53
Napolitanska? A imajo napolitanke? :) Po naše je seveda neapeljska.
Jarik
# 06.12.2016 ob 13:22
Pozabili so opozorit na eno našo veliko maribosko pridobitev: Ristorante Bella Italia na Koroški cesti 1 ob Alojzijevi cerkvi. V lasti pravih italijanov iz okolice Napolija!
Priporočam !
costes
# 07.12.2016 ob 13:47
jaz pa pogresam res dobro pljesko v lepinji..pa ne tisto pri sipcih k prodajajo industr.kebab
K_ris
# 06.12.2016 ob 16:13
@fantasycamp

Ta verace deluje k da jih delajo v Mercatorju, nč sira in veliko kruha, torej prodajajo modo...


Če misliš, da prodajajo modo, ti svetujem obisk Neaplja z okolico. Potem boš ugotovil, da pica, ki jo običajno dobiš v Sloveniji z originalno pico nima kaj veliko skupnega. Verace je prva picerija, ki dejansko streže to, kar naj bi pica bila.
seba goričan
# 06.12.2016 ob 08:16
je že bil kdo v Organic Gradnu?zveni super
Herr Flick
# 08.12.2016 ob 11:37
Krasno je, ko ti tudi tu izbrišejo kritičen in nič žaljiv komentar.
Bravo - 12,75€ / mesec dobro vlagam.
K_ris
# 07.12.2016 ob 19:33
@esppero

Če se , dam za pir.!

Kdaj in kam vabiš? :)
K_ris
# 07.12.2016 ob 08:41
@esspero

Rob je. Visok in širok, tako da pelati ne bodo nikamor pobegnili.

Pico pa pečejo 45 do 90 sekund, kar ti verjetno pove tudi nekaj o temperaturi peke.

@Simon Marini

To si dobro povedal. Tudi jaz sem vedno prisegal na pice s pršutom, šunko, panceto ...
V Veraceju pa jem margarito.
colnago
# 06.12.2016 ob 17:04
si ne predstavljam da bi mogu tist sendvič pojest
fantasycamp
# 06.12.2016 ob 12:11
Ta verace deluje k da jih delajo v Mercatorju, nč sira in veliko kruha, torej prodajajo modo...
Donfrenky
# 06.12.2016 ob 11:34
Poskusite tudi Boschtiz, odličen ambient, super osebje. V industrijski coni litostroj v LJ. Sem šel včeraj na malico med službo in je bilo odlično!
a-rod
# 06.12.2016 ob 09:47
Verace je res top
yoda
# 06.12.2016 ob 08:17
Organic garden ima najboljše burgerje ever. Priporočam :)
por
# 07.12.2016 ob 23:08
@Loso, lepo si mi sline pocedil.
esspero
# 07.12.2016 ob 18:56
K.ris@ Ja praviš rob je hm ni videti , na drugi sliki pa vidim previsok rob.Mora biti pravšen , če bi se mi dalo bi poiskal fotko izpred 10 let iz Neaplja. Toda ,bom videl in upam da se motim. Če se , dam za pir.!
esspero
# 07.12.2016 ob 07:09
Ha,ha prava Neapeljska pica?! Kot jo vidim na sliki - roba ni pri testu, kako razmažeš pelate in kako položiš sir - tole je nametano, no vsaj sveža bazilika je , ki jo v Sloveniji še nisem dobil na pici. Zanima me tudi na kakšni temperaturi je pica pečena , dvomim da nad 250 stopinjami , kar loči Neapeljko pico od ostalih. Čimprej v Verace pa da probamo to čudo.
zlobniCO2
# 06.12.2016 ob 09:46
njam kar lačen postanem
lemur3
# 06.12.2016 ob 13:26
Verace je ful dobra pizza.
Ne pravim, da bo vsem najbolj všeč, ampak večini je. Se splača poskusit in po moje bodo obstali.
Unspoken
# 06.12.2016 ob 09:29
seba goričan: Organic Garden ima super burgerje. Pa Zaživ še obišči, če še nisi.
seba goričan
# 06.12.2016 ob 08:49
@yoda...zgledajo res dobri...bolj redko smo v Ljubljani, bomo pa definitivno preverl ob prvi priliki...go Vegan
BepaJoseph
# 06.12.2016 ob 08:51
Vse našteto so tržne niše gostinstva in v gostinskem prometu Slovenije bolj malo predstavljajo, pol jih bo pa itak zaprlo v enem letu. Realnost so štiri letni časi pice, bolognese testenine, pohani piščanci in kalamari....aja-pa McDonalds in pekarne...
Kazalo