McDonald's je ena najprepoznavnejših blagovnih znamk v svetovnem merilu. Foto: EPA
McDonald's je ena najprepoznavnejših blagovnih znamk v svetovnem merilu. Foto: EPA

Ameriški velikan hitre prehrane bo v čast prihajajočega dneva Avstralije, ki ga v deželi tam spodaj praznujejo 26. januarja, začasno spremenil napise na izbranih restavracijah po državi, saj Avstralci verigo ljubkovalno imenujejo Macca's.

To bo prvič, da se je McDonald's odločil za tako potezo; kot so sporočili iz korporacije, želijo pokazati, da so ponosni, da jih je avstralska skupnost sprejela v svoje vrste. Raziskave so namreč pokazale, da vsaj 50 odstotkov Avstralcev za njihove restavracije uporablja "avstralsko" ime. Še ta teden bodo spremenili svetlobne napise na 13 lokalih, ime McDonald's pa se bo na pročelja vrnilo 4. februarja.

Avstralska angleščina je znana po številnih domiselnih preimenovanj besed: najbolj prepoznavna domislica je prav Macca's, za petami pa ji je "footy": krajše za nogomet s po avstralsko prilagojenimi pravili. Geslo Macca's so pred kratkim vključili tudi v slovar Macquaire, ki velja za avtoriteto na področju preučevanja avstralske angleščine; potezo je podprla kar tretjina Avstralcev.

Avstralci 26. januarja praznujejo obletnico dogodka iz leta 1788, ko je v pristanišču na območju današnjega Sydneyja pristala prva flota britanske mornarice.