Novi ananas bo še vedno sočen in sladek, le da bo imel še kokosov priokus. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Novi ananas bo še vedno sočen in sladek, le da bo imel še kokosov priokus. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Raziskovalci pod vodstvom vrtnarja Gartha Senewskega so ob komercialni podpori kar celo desetletje ustvarjali hibridno sorto, ki so jo poimenovali ananas AusFestival. Upajo, da bodo v dveh letih ananase že lahko začeli saditi za komercialno prodajo in za uporabo v slovitih koktajlih piña colada.

Kljub očitni privlačnosti ananasa pa prvotni cilj raziskovalcev ni bil razvoj sadeža z okusom po kokosu, ampak so zgolj iskali nekaj, kar bi bilo sladkega in z malo kisline, poroča Huffington Post. Povsem po naključju je njihovo delo rodilo sadež, ki je popoln za izdelavo priljubljenega koktajla.

Piño colado je pred skoraj 60 leti v Portoriku izumil Ramón "Monchito" Marrero. Pravo mešanico ruma, kokosovega mleka, ananasovega soka in ledu je sestavljal kar tri mesece.