Kavčič med ustvarjanjem. Foto: Martino Dini
Kavčič med ustvarjanjem. Foto: Martino Dini
Kavčič prisega na lokalno. Foto: Martino Dini

Kavčič je tako pred kratkim pri naših zahodnih sosedih gostoval kar na dveh elitnih dogodkih - v Firencah je v družbi kuharjev z michelinkami pripravil "večerjo na žlico" v sklopu umetniškega projekta Spoon – Chef al cucchiaio, v Milanu pa je bil med kuharsko elito projekta "Il Gusto al Quadrato", ki je spojil avtorsko kuhinjo z visoko modo.

V Firencah so se v restavraciji Borgo San Jacopo v središču mesta, ki jo vodi chef Peter Brunel, lotili rednih mesečnih kulinaričnih srečanj, ko v goste pripeljejo z Michelinovimi zvezdicami ovenčane kuharje (Kavčič je edina izjema), za asistente pa jim služijo kar - novinarji. Tisti, ki jih s kuharjem povezuje strast do kuhe, seveda.

Gostujoči kuhar s pomočjo dolgoletnega predsednika Michelina Fausta Arrighija pripravi toplo predjed in glavno jed, gostujoči novinar pa pomaga Brunelu pripraviti hladno predjed, hišni slaščičarki Loretti Fanelli pa sladico. Štirihodni meni, kjer je - imenu dogodka primerno - glavni pribor žlica, je navdih poiskal v temi letošnjega Expa, Hrana za planet, energija za življenje.
Prav Kavčičeva predstavitev na Expu v Milanu, kjer se je med drugim predstavil z variacijo goveje juhe, pa je bila tista, ki je Italijane prepričala, da ga povabijo med taka zveneča domača imena, kot so Enrico Bartolini (restavracija Devero, 2 zvezdici), Nadia Santini (Canneto Sull'Olio, 3 zvezdice), Giancarlo Perbellini (Perbellini Isola Rizzi, 2 zvezdici), Pino Cuttaia (Madia di Licata, 2 zvezdici) in Nino di Costanzo (Mosaico, 2 zvezdici).

Moda in prigrizki
Iz Firenc je kulinarična pot Kavčiča vodila nazaj v Milano, kjer je bil prav poseben dogodek, ki po besedah predsednika združenja Montenapoleone z zmagovalnim kombiniranjem vrhunske mode in gastronomije "na najboljši mogoči način pooseblja italijanski slog življenja".

12 vrhunskih kuharjev je vsak v svojem izbranem butiku na ulicah Montenapoleone in Sant'Andrea v samem središču italijanske modne prestolnice ponujalo svoje prigrizke, ob njih pa se je točila tudi ustrezna vinska spremljava. Tudi klientela je bila izbrana, saj so imele na manifestacijo "Il Gusto al Quadrato" (Okus na kvadrat) bolj ali manj vstop zgolj redne stranke elitnih butikov. Kavčič je v butiku Falconeri ob tej priložnosti predstavil "sredozemski panin na štriku", v drugih butikih pa so med drugim gostovali Claudio Sadler (restavracija Sadler, 2 michelinki), Luca Marchini (L'Erba del Re, 1 michelinka) in Theo Penati (Pierino Penati, 1 michelinka).