Novak Đoković, številka 1 moškega tenisa, postaja vinar. Foto: Reuters
Novak Đoković, številka 1 moškega tenisa, postaja vinar. Foto: Reuters
Šumadija velja za eno glavnih srbskih vinorodnih pokrajin. Foto: EPA

Kot poroča revija Decanter, je 29-letni Nole pred nekaj meseci na Oplencu v Šumadiji kupil 5 hektarjev zemlje, na kateri bo zasadil svoj vinograd. Vinska klet Đoković in z njo prva vina so napovedani za leto 2018, posel pa nadzira Đokovićev stric Goran Đoković.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Združenja vinarjev Šumadije Vladimir Stojić, je na Đokovićevi zemlji pred 50 leti že rastel vinograd, a je bil opuščen in ga je prerasel gozd. Trenutno poteka krčenje gozda in priprava tal, trte naj bi posadili spomladi.

Vrtoglava rast cen zemljišč
Koliko je Đoković za zemljišče odštel, ni znano, se pa cene na Oplencu gibljejo od 4.500 do 8.000 evrov na hektar, zahvaljujoč promociji, ki ga bo to območje dobilo z Đokovićevimi vinogradi, pa si trgovci z nepremičninami obetajo, da bodo cene v prihodnosti še zrasle.

Srbski tabloid Kurir ob tem poroča, da so bile po objavi novice o Noletovih vinogradih parcele na Oplencu praktično čez noč razprodane.

V Šumadiji je okoli 1.200 hektarjev vinogradov, med njimi jih imata v tej osrednji srbski pokrajini tudi Boža Aleksandrović in Mija Radovanović, najpomembnejša srbska vinarja. Po večini gojijo mednarodne sorte, kot so chardonnay, sauvignon blanc in cabernet sauvignon, v zadnjih letih pa raste tudi zanimanje za srbsko avtohtono rdečo sorto prokupac.