Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 81 glasov Ocenite to novico!
Slovita kuharska mojstrica Lidia Bastianich, rojena Istranka, katere sin Joe je med drugim sožirant Gordona Ramseyja v MasterChefu, je imela za Batelino samo pohvalne besede: 'Po svojih dolgoletnih izkušnjah v pripravi in jedenju rib lahko rečem, da riba ne more biti bolj sveža, kot je tu.' Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
38-letni kuharski mojster David Skoko (levo) se je proslavil gostovanjem v šovu Masterchef in v epizodi Bourdainove kulinarične serije No Reservations. Foto: Youtube/Travel Channel
Asortiman hladnih predjedi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Manj je več. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Batelini ne sprašujte po jedilniku, ampak se prepustite nasvetom osebja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Domišljiji pri pripravi 'odpadnih rib', kot jih je imenoval Bourdain, v Batelini ne zmanjka. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

V Batelini, najboljši hrvaški restavraciji: sveže ribe brez šminkiranja

Vodja kuhinje mladi David Skoko
11. avgust 2014 ob 07:53,
zadnji poseg: 11. avgust 2014 ob 08:48
Pula - MMC RTV SLO

Pravijo, da se je za najboljše stvari treba potruditi. Tako je tudi najti konobo Batelino, razglašeno za najboljšo hrvaško restavracijo, težje, kot bi pričakovali.

Namesto velikih smerokazov, ki bi turiste v zaselku Banjole pri Puli usmerjali proti restavraciji, ki je navdušila tudi Anthonyja Bourdaina na odkrivanju Hrvaške v oddaji No Reservations, je za Batelino treba spraševati domačine in se zavrteti par krogov po vasi.

Ko ta "sveti gral" hrvaške kulinarike končno najdete, vas ob vhodu pričaka napis "Samo z rezervacijami". To pa je tudi edini element ekskluzivnosti, ki pritiče ustanovam, ki se lahko pohvalijo z odličji kot Batelina.

Že dvorišče zelo preproste hiše, na katerem stoji okoli 14 miz, namreč ne kaže podobe luksuza - mize so pogrnjene z enakimi prti, kot jih najdemo po manj slovečih lokalih na obali, za vinsko spremljavo prisegajo kar na hišno malvazijo, kreditnih kartic ne sprejemajo, pod nogami se vam nenehno smuka porejeni hišni maček, kraj je na obrobju, razgled na morje zakrivajo borovci.

Tetovirani glavni kuhar
A tisto, kar vam na krožnike naloži David Skoko, mladi (in močno potetovirani) kuharski mojster iz ribiške družine Skoko, je več vredno kot srebrni pribor in lestenci, s katerimi se navadno hvalijo restavracije, ki se jim uspe uvrstiti, denimo, v Newsweekov izbor 101 najboljše restavracije na svetu. Batelina je najprej ribja restavracija - ampak ne taka s fileji gojenega lososa v šampanjski peni ali pa s koktejli uvoženih rakcev.

Skoko se ortodoksno (a z neortodoksnim pristopom) drži ribiške tradicije svojega očeta in deda, se požvižga na petičneže, ki pričakujejo priljubljeno in spolirano različico morja, ter prednje postavi ribje vampe v golažu ali pa jetra morske žabe (grdobine). "Odpadne ribe", je ponudbo Bateline označil Bourdain, a je pri tem samo zadovoljno kimal.

Strežejo samo tisto, kar ujamejo v 24 urah, zato Batelina (stalnega) jedilnika nima, ampak tega prilagajajo dnevnim razmeram na morju. "Danes smo ravno ujeli krasnega jastoga. Boste?" vpraša natakar, ki je dodobra posvojil Skokov sproščeni, nonšalantni in neposredni odnos. Ribja restavracija z neomejeno zmogljivostjo gostov ne more streči svežih, divjih rib, zato večina lokalov na obali (tako hrvaških kot slovenskih) ponuja tajske rakce, gojene brancine in azijske lignje.

Batelina se tem ne strinja, in čeprav je bila aprila izbrana za najboljšo restavracijo na Hrvaškem, ne namerava odpirati lokala pred 17. uro niti okrepiti števila miz, celo cen, ki so za tako restavracijo presenetljivo nizke, ne zviša. In ko pokličete, da bi rezervirali mizo v avgustovskem terminu, vam gladko odvrnejo, da takrat pa odhajajo na svoj "letni dopust". Zapreti "molzno kravo" na vrhuncu turistične sezone? Zdi se popolnoma noro, a Skokovi, ki jim slava, kot kaže, še ni stopila v glavo, si očitno to lahko privoščijo. "Težko da ste nas našli? Fino, tako nam je všeč," se namuzne natakar.

Parada predjedi
So tudi verjetno eni redkih, ki lahko gostu postrežejo toliko predjedi, da ta že pred glavno jedjo omaga, pa pri tem ne čuti, da kaj zamuja. Ker sicer pri Skokovih vam res lahko spečejo tudi ribo na žaru, a njihova specialiteta so predjedi, ki jim rečejo kar "zezalice". "Istrski sašimi", ki se kopa zgolj v olivnem olju.

Pašteta iz jeter morskega psa. Rakovice z limono in olivnim oljem. Hobotnica v solati. Surove trilje. Brancinov karpačo. Sardele na šavor. Popečena potrebušnica morske mačke. Na koncu se miza tako šibi od krožnikov, da je treba vrč z vinom umikati na ograjo - pa smo šele pri hladnih predjedeh.

Lepota minimalizma
Pri toplih jedeh še naprej kimaš na vsak natakarjev predlog. "Ste mogoče za brodet? Bi testenine z jastogom ali kaneštrelami? Lahko naredimo oboje, pa da si razdelite med sabo. Bomo pogledali, če je ostalo še kaj vampov, ja." Brodet, pospremljen s pečeno polento, je gost, dišeč in bogat z morskim življem. Vampi gredo tudi skeptikom lažje po grlu od tistih mesnih. Školjčne testenine so pripravljene v vinski omaki, sladki jastog v rdeči.

Brez nepotrebnih dodatkov in čaranj, brez penic, redukcij in granit, brez sofisticiranih imen, ki si jih nihče ne zapomni. Vse v znamenju minimalizma, v katerem glavno vlogo igra zgolj in samo morski živelj, podporno vlogo igrajo zgolj najosnovnejši (a kakovostni) dodatki olivnega olja, solnega cveta, limone, vina in paradižnika.

Če bi v Batelini meso, vas gladko zavrnejo. Če ste vegetarijanec, boste zaman iskali hobotnično solato brez hobotnice.

Brezkompromisno.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
sajovick
# 11.08.2014 ob 09:07
@MarkAntonij: Bili smo štirje, ob celi mizi hladnih predjedi (okoli 10 krožnikov), testeninah s školjkami in testeninah z jastogom, brodetom in vampi, smo naročili še 2 sladici, vino in vodo, pa je prišlo okoli 250 kun na enega,

lp Kaja Sajovic
sajovick
# 11.08.2014 ob 16:38
@anze82:

Recimo, takole na hitrico:

http://feedy.me/read/5664105/razgovor-s-vrhunskim---efom-kuhinje-janez-bratov----jedini-slovenac-koji-je-u-50-najboljih-na-svijetu

http://dobrahrana.jutarnji.hr/slovenski-chef-janez-bratovz-u-apetitu/

http://wineandfood4u.dobrahrana.jutarnji
.hr/2013/05/26/jb-restavracija-ljubljana/#more-1153

Sicer pa na kulinariko na MMC-ju radi gledamo kot na nadpolitično temo - podobno kot kulturne vsebine, kjer tudi radi predstavljamo tuje avtorje, ki so na tem ali onem področju dosegli uspehe.

lp ks
ti-ne
# 11.08.2014 ob 10:57
Odličen vzgled!
Domače, dobro, kreativno in brez snobizma.
Insider No. 1
# 11.08.2014 ob 18:14
Enim ne bo nikoli všeč...res.
Krimsky
# 11.08.2014 ob 08:57
Užitek je na tem svetu srečati ljudi – ki kaj razumejo!
~
Gosta, ki je tako poln sebe, da njegov ego kar mezi izpod majice, je treba sleč do gat, ponižat do tal, mu jasno pokazat, da francoska imena jedi tukaj ne delujejo, ga 100% sesut – zato da nam je potem hvaležen, in nas bo hvalil naprej po preostanku vesolja ...
~
Edino na ta način mu namreč omogočimo neko novo izkustvo, ki ga v svoji megalomaniji tako zelo pogreša. Šejku, 'težkemu' bajne milijarde – je treba pač brutalno jasno razložiti, da si tu pa ne bo nič izmišljal, ampak bo jedel tisto, kar nam je danes podarilo morje. Ali pa naj spakira in gre ...
~
Bravo, fantje, ... imate moj glas ...
meteoriterain
# 11.08.2014 ob 18:55
eni so jezni nase in ves svet in šimfajo tudi tistega, ki jih je naredil
Poss
# 11.08.2014 ob 18:10
Kaja, hvala za odlicen prispevek!
ZIZITOP
# 11.08.2014 ob 17:06
To je kuhinja, ki jo obožujem, to je restavracija v katero bi želel, hvala za prispevek v katerem sem si predstavljal vse okuse in ambijent.
MarkAntonij
# 11.08.2014 ob 08:19
"celo cen, ki so za tako restavracijo presenetljivo nizke", Kaja kakšne so približne cene?
Bendit
# 11.08.2014 ob 14:26
Folk, nehte sam simfat. Dobro napisano, upam da grem kmal probat.
Ernesto
# 13.08.2014 ob 09:27
Pa Kaji čestitam za dober članek, me je kar zamikalo, sploh, ker vidim, da je cena spodobna. Kako je pa z rezervacijami, koliko se čaka?
Ernesto
# 13.08.2014 ob 09:25
@anze82
Ker nam Madžarska precej dol maha, ker smo z južnimi sosedi povezani zgodovinsko, kulturno pa še jezikovno in genetsko, če že hočeš, ker pol Slovenije počitnikuje na Hrvaškem. Za Madžare in Madžarsko to pač ne velja.
Volcano
# 11.08.2014 ob 09:32
Ko sem še hodil na dopust v Banjole, je bila tam le ena konoba Taverna in še ena gostilna, za katero ne vem imena. V Dračicah (del Banjol). Bi bilo res zanimivo po dolgih letih pogledat spet tja...
MarkAntonij
# 11.08.2014 ob 09:29
Hvala za info. lp
sportmaister
# 12.08.2014 ob 22:22
Bil 2x. Top in se res splača. Res ugodne cene. Car.
mehko koleno
# 16.05.2015 ob 10:42
KajjeSajovic
Brez nepotrebnih dodatkov in čaranj, brez penic, redukcij in granit, brez sofisticiranih imen, ki si jih nihče ne zapomni.

Ce kaj popolnoma ustreza resnicnosti te njene izjave,potem je to pravgotovo ta podcrtani del...

P.S.: Kdor si ne more zapomniti strokovnih izrazov dolocene stroke,potem se mora pac ukvarjati s kaksnimi bolj enostavnimi zadevami
5tane
# 03.04.2015 ob 11:06
Cene so za ta rang hrane nizke. V kakšni drugi restavraciji boste plačali precej več za precej slabšo hrano. Vredno obiska, hrana je izvrstna. Opozarjam samo, na predhodno rezervacijo, ki je obvezna.
iluvatar
# 03.04.2015 ob 10:02
Razen izjem, komentarji, da ti slabo rata.
Pa kaj vam je, ljudje?
Turboboost
# 06.02.2015 ob 15:10
Lačen sem!
5tane
# 05.02.2015 ob 07:33
Nekje 50 eur po osebi z predjedmi in sladicami, ki so vrhunske. Ne bo vam žal denarja, ki ga boste tam zapravili. Totalno razvajanje brbončič. Pozor samo to. Rezervacija je obvezna ! Za vse ki pa nimajo radi ribic pa predlagam gostilno Stari podrum v Momjanu. Ne moreš slabo naročiti, vse je dobro. Cene podobne kot v Batalini.
Bendit
# 17.09.2014 ob 23:19
Bil, cene so nizke, 100 eur za dve osebi pa dva litra vina, mislm da ce mi ne bi jastoga "podtaknu" da bi blo skor pol ceneje.
Ocena 8/10, sveze, dobro, ampak ravno presezkov ki bi mi "odprla oci" nisem bil delezen. Definitvno se splaca.
dren111
# 11.08.2014 ob 12:08
"glavni kuhar, kuharski mojster" - k.s. vendarle usvojila, razširila besednjak - da ni skozinskoz chef žvečen (mogoče je pa chef rezerviran za družbo jb-volčič-roš-ipd)
bakasliskovic
# 11.08.2014 ob 16:46
včasih imam občutek, da berem Jutarnjega ali 24.sata....resno, zakaj ni nikoli govora o kakšni Madžarski restavraciji?tile trije članki zgoraj pa res niso merilo...toliko člankov je pri nas v dveh dnevih, pr sosedih pa v celem letu, pa še to dvomim....
barezi
# 12.08.2014 ob 05:04
Prenehajte že s to propagando Hrvaške, raje povejte kaj o slovenskem turizmu.
anze82
# 11.08.2014 ob 15:03
ok, a je res treba toliko hrvate reklamirati??? koliko naših kulinaričnih hiš je v člankih na hrvaškem??

rtvslo, prosim malo ustavite konje s favoriziranjem hrvatov...zakaj ni člankov o madžarski??
Cvetača
# 11.08.2014 ob 10:33
Manj je več.

Ne hvala! Dej raje cel talar futra, da bom sit.
ZeK
# 11.08.2014 ob 10:19
tile članki Kaje so za nek zasebni blog, ne pa za članek, ki ga plačamo naročnik rtv-ja.
Kazalo