Hiša medu Božnar v Polhograjski graščini že 30 let organizira Dneve medu. Vsako leto obiskovalcem razkrijejo kaj novega o medu, česar še niso vedeli. Po graščini se bo tako vse do nedelje širil  prijeten vonj po pečenih piškotih. Foto: Barbara Renčof
Hiša medu Božnar v Polhograjski graščini že 30 let organizira Dneve medu. Vsako leto obiskovalcem razkrijejo kaj novega o medu, česar še niso vedeli. Po graščini se bo tako vse do nedelje širil prijeten vonj po pečenih piškotih. Foto: Barbara Renčof
Sloveniji nekaj manj kot 10 tisoč čebelarjev pridela dobrih dva tisoč ton medu. Foto: Barbara Renčof
Dnevi medu v Polhovem Gradcu potekajo vse do nedelje, 7. avgusta. Foto: Barbara Renčof

obiskovalcem razkrijejo kaj novega o medu, česar še niso vedeli. Po graščini se bo tako vse do nedelje širil prijeten vonj po pečenih piškotih.

Obiskovalci se lahko posladkajo tudi z različnimi vrstami medu. Tokrat sta med najbolj nenavadnimi med z viljamovko in rumom. Sladka postavitev v eni od soban, kjer je predstavljana pisana paleta jedi, ki si jih lahko z medom pripravimo za zajtrk, pa je težka preizkušnja za obiskovalce, saj razstave do nedelje ne smejo pojesti. A vsaka skrb, da bi odšli s praznim želodcem, je odveč, saj je poudarek na tokratnih dneh medu na uporabi medu v kulinariki. Ne poda se samo k sladkim jedem in pijačam.

"Méd sodi tudi v slane jedi, paziti moramo samo na to, da ga ne dodamo preveč," pravi Anton Dobnikar, ki sicer skrbi za lačne pohodnike na Katarini, do nedelje pa je grajski kuhar v Polhovem Gradcu: "Na dnevih medu pripravljamo več zanimivih jedi in pijač z medom, pa tudi nekaj čisto posebnega, medeni hamburger. Slanino mariniramo v kostanjevem medu in lepo zapečemo, da postane hrustljava. Popečemo kruh, nanj damo marinado iz kisle smetane, medu, zelišč in jogurta, naložimo različno zelenjavo in hrustljavo medeno slanino."

Malči Božnar, glavna organizatorica Dnevov medu že vseh 30 let, je še vedno polna idej in želja, da obiskovalce navduši nad domačim medom, saj Hiša medu Božnar méd odkupuje izključno od slovenskih čebelarjev: "Z dnevi medú bi ljudem radi pokazali, da méd že dolgo ni več samo naravno sladilo, ampak da je nekaj več, da je zdravilo, lepotilo, da je dopolnilo v prehrani in, ne nazadnje, da so čebele in méd navdih tako slikarjem kot umetnikom, zadnje čase pa tudi izziv za kuharje."

V Sloveniji nekaj manj kot 10 tisoč čebelarjev pridela dobrih dva tisoč ton medu. Predsednik Čebelarskega društva Dolomiti Janko Prebil na vprašanje, ali imajo čebelarji kaj težav s prodajo medu zaradi lanske afere z zdravili za zdravljenje varoje pri čebelah, odgovarja, da gre njihov med k sreči dobro v prodajo. Njihovi čebelarji prodajo največ medu svojim rednim strankam, ki pa jim zaupajo.

"Sicer pa bo letos zelo slaba letina, zaradi spomladanske pozebe in hladne deževne pomladi, tako da bo s prodajo še manj težav, saj bomo natočili precej manj medu,« pove Janko Prebil in ponazori na svojem primeru: »Lani sem iz 40 panjev natočil 1.400 kilogramov medu, letos ga bom imel le okoli 650 kilogramov. Letina se bo najmanj prepolovila glede na lani."

Dnevi medu v Polhovem Gradcu potekajo vse do nedelje, 7. avgusta. Poleg zanimivih razstav in priprave medenih jedi in pijač se bo zvrstilo več prireditev – dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo bo v soboto predaval o divjih čebelah, pripravljajo prikaze točenja medu, gledališko predstavo, v nedeljo pa bodo obiskovalci lahko slikali panjske končnice z akademskim slikarjem Renejem Copijem.

Barbara Renčof, TV Slovenija

Dnevi medu v polhograjski graščini
Dnevi medu v polhograjski graščini