Najdražji burger na svetu. Foto: Uradna Facebook stran restavracije
Najdražji burger na svetu. Foto: Uradna Facebook stran restavracije
Serendipity 3 v New Yorku je poskrbel tudi za najdražji poobedek na svetu. Foto: Uradna Facebook stran restavracije
Z zlatom posuta najdražja štručka na svetu. Foto: Uradna Facebook stran restavracije
V Capitol Dawgu vam postrežejo s takole pregreho. Foto: Uradna Facebook stran restavracije
Ramen je ena najbolj priljubljenih japonskih jedi. Foto: Reuters

Na spletni strani Mental Floss so zbrali 15 najdražjih.
Najdražji burger
Kje ga lahko najdete: Serendipity 3, New York
Cena: 295 dolarjev
Kaj ga dela tako dragega: Le Burger Extravagant sestavlja cenjena japonska govedina wagyu, prepojena z maslom iz belih tartufov, čedar James Montgomery, črni tartufi in ocvrto prepeličje jajce. Vse skupaj vam postrežejo na štručki, posuti z zlatim prahom in namazani z maslom iz belih tartufov, zraven pa dobite še kislo smetano in kaviar. In kot da ne bi bilo že to dovolj, vam ob burgerju ponudijo še z diamanti posut zlat zobotrebec.

Konkurenca: Čeprav jih Guiness ne priznava, newyorški tovornjak 666 Burger za 666 dolarjev ponuja Douche Burger, v katerem delajo mesni podlagi iz govedine kobe družbo foie gras, zlati lističi, kaviar, jastog, tartufi, s šampanjčno paro stopljen sir gruyere in omaka za žar iz najdražje kave na svetu, kave kopi luwak. Burger je nastal kot satirični odgovor na La Burger Extravagant, a je zdaj dejansko na prodaj.
Potem pa je tu še FleurBurger 5000 iz lasvegaške restavracije Fleur. Pri tej poslastici leži masa iz govedine wagyu na podlagi iz foie grasa, vse skupaj pa je začinjeno z omako iz tartufov in črnimi tartufi. Za burger boste odšteli 5.000 dolarjev, z njim pa dobite še 2.500 dolarjev vredno steklenico vina Chateau Petrus.
Najdražji desert
Kje ga lahko najdete: Serendipity 3, New York
Cena: 25.000 dolarjev
Kaj ga dela tako dragega: Frrrozen Haute Chocolate sladoledni sundae sestavlja mešanica 28 kakavov, od tega 14 najdražjih na svetu. Okrašen je z užitnim zlatom in postrežen v kupi, obrobljeni s prav tako užitnim zlatom. Za nameček je na dnu sladoledne kupe še 18-karatna zlata zapestnica z enokaratnim diamantom, desert pa jeste z zlato žličko, okrašeno z diamanti – oboje lahko po obedu odnesete s seboj domov.

Najdražji kari
Kje ga lahko najdete: Bombay Brassiere, London
Cena: 3.200 dolarjev
Kaj ga dela tako dragega: Samundari Khazana (v prevodu "morski zaklad") skuhajo iz devonskih rakovic, belih tartufov, kaviarja iz zaščitene beluge, zlata, pozlačenega škotskega jastoga, štirih morskih ušes in štirih prepeličjih jajc.
Najdražja pita
Kje jo lahko najdete: The Fence Gate Inn, Lancashire, VB
Cena: 14.260 dolarjev ali 1.781 na kos
Kaj jo dela tako drago: Ta mesna pita je pripravljena iz fileja govedine wagyu v vrednosti 870 dolarjev, kitajskih gobic matsutake (te stanejo okoli 800 dolarjev na kilo), črnih tartufov in francoskih modrih gob (okoli 300 dolarjev/kg). Za omako uporabijo dve steklenici vina Chateau Mouton Rothschild letnik 1982 (1.740 dolarjev za steklenico), testo pa je prekrito z užitnim zlatom.

Najdražja omleta
Kje jo lahko najdete: Norma’s, New York
Cena: 1.000 dolarjev
Kaj jo dela tako drago: The Zillion Dollar Lobster Frittata, kot se imenuje, vsebuje 280 gramov kaviarja iz sevruge (10 gramov tega stane 65 dolarjev), pol kilograma jastoga, šest jajc, smetano in drobnjak.

Najdražja štručka (bagel)
Kje jo lahko najdete: Westin Hotel, New York
Cena: 1.000 dolarjev
Kaj jo dela tako drago: Kuharski mojster Frank Tujague je najdražjo štručko na svetu premazals sirnim namazom iz belih tartufov, želejem iz jagodičevja goji in rizlinga ter z zlatom. Del dobička gre za šolnino Les Amis d’Escoffier, ki pomaga študentom kulinarike.

Najdražja pica
Kje jo lahko najdete: Margo’s Pizzeria, Malta
Cena: 2.400 dolarjev
Kaj jo dela tako drago: 100 gramov belih tartufov in pozlata. Naročila sprejemajo en teden vnaprej, picerija pa ves izkupiček od te pice podari v dobrodelne namene.

Najdražji hot dog
Kje ga lahko najdete: Capitol Dawg, Sacramento
Cena: 145,49 dolarjev
Kaj ga dela tako dragega: California Capitol City Dawg, kot se imenuje, je skoraj pol kilograma težak in 45 centimetrov dolg goveji hot dog s francosko gorčico, česnovo-zeliščno majonezo, dušenimi šalotkami, mešano mlado listnato zelenjavo, prekajeno šunko, švedskim sirom iz losa (400 dolarjev/kg), paradižnikom, suhimi brusnicami ter balzamičnim prelivom iz olivnega olja, popra, bazilike, brusnic, hruške in kokosom. Vse skupaj postrežejo v zeliščni fokači, premazani z maslom iz belih tartufov.
Najdražji ramen
Kje jih lahko najdete: Fudžimaki Gekidžjo, Tokio
Cena: 110 dolarjev za skodelico
Kaj jih dela tako drage: To niso navadni japonski rezanci. Lastnik in glavni kuhar Šoiči Fudžimaki odpre vrata te restavracije brez jedilnikov le z rezervacijo in le tistim, ki so že jedli v eni izmed njegovih restavracij. Ko enkrat dobite dostop, vam bodo postregli z vrhunskimi rezanci petih okusov, sestavljenih iz več kot 20 sestavin in dveh različnih jušnih osnov.

Najdražja juha
Kje jo lahko najdete: Kai Mayfair, London
Cena: 190 dolarjev za skodelico
Kaj jo dela tako drago: Juha, poimenovana Buddha Jumps Over the Wall (Buda skače čez zid), je pripravljena iz plavuti morskega psa, morskega ušesa, japonske rožne gobe, morske kumare, posušenih pokrovač, piščanca, šunke huan, svinjine in ginsenga. Naročila sprejemajo pet dni vnaprej, tako da lahko kuhar poišče vse te eksotične sestavine.

Najdražji suši
Kje ga lahko najdete: Pri filipinskem kuharskem mojstru Angelitu Araneti jr.
Cena: 1.978 dolarjev za pet kosov
Kaj ga dela tako dragega: Vsak kos sušija je zavit v zlat listič ter postrežen s kaviarjem, tremi biseri Mikimoto in diamantom.
Najdražji pršut
Kje ga lahko najdete: Živilski oddelek veleblagovnice Sefridges, London
Cena: 2.682 dolarjev za slabe 7 kilogramov težak pršut
Kaj ga dela tako drago: Pršut Albarragena Jamon Iberico de Bellota je pripravljen iz mesa prašičev, ki so jih pitali le z želodom in koreninicami, kar daje svinjini poseben okus. Pršut nato kar tri leta prekajajo, preden ga položijo v ročno izdelano leseno škatlo z ročno izdelanim predpasnikom in certifikatom pristnosti.