Ture avanture
Singapur
Singapurske restavracije so pred in med vrhom ponujale tudi najrazličnejše tematske jedi in pijačo, kot sta na primer koktajla Whisky Trump in The Rocket. Foto: Reuters
Singapur
Plavanje v bazenu na vrhu hotela Marina Bay Sands. Foto: Reuters
Singapur
Singapur - labirint stolpnic in natrpanih ulic. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Učinek vrha Trump-Kim enak promociji, vredni 270 milijonov dolarjev

Odlična tržniška in turistična poteza
14. junij 2018 ob 10:38
Singapur - MMC RTV SLO, Reuters

"Kje je Singapur?" To je bilo vprašanje, ki so ga ameriški uporabniki med srečanjem Donalda Trumpa in Kim Džong Una največkrat vpisali v iskalnik Google.

Čeprav je Singapur, majhna mestna državica, velika le dobrih 721 kvadratnih kilometrov, za zgodovinski vrh ZDA in Severne Koreje odštela kar 15 milijonov dolarjev, pa se ji bodo ti stroški več kot povrnili, saj si od večje prepoznavnosti in posledično porasta turizma zaradi dogodka obeta najmanj desetkrat več prihodkov.

Samo Američani so v ponedeljek zvečer, ko so vsi mediji obsežno poročali o rokovanju ameriškega in severnokorejskega predsednika, v Google dvamilijonkrat vpisali besedo "Singapur", ki je bila hkrati tudi najbolj iskana beseda dneva. Poleg tega, kje ta državica sploh leži, so največkrat v iskalno polje vpisali še "singapurski vrh" in "čas v Singapurju".

Capello, Sentosa, Marina Bay Sands ...
Zanimanje za Singapur je začelo naraščati že na začetku meseca, ko je postalo jasno, da bo prav ta država gostila srečanje, nekaj dni pred vrhom pa se je v središču pozornosti svetovne javnosti znašel hotel Capello oziroma otoček Sentosa, v katerem sta voditelja nato imela nekajurno druženje. V zgodovinske arhive bodo šle tudi fotografije Kim Džong Una med večernim sprehodom po vrtovih znamenitega singapurskega hotela Marina Bay Sands in selfi s singapurskim zunanjim ministrom.

Med turisti največ Kitajcev in Indijcev
Vsi prebivalci še zdaleč niso bili zadovoljni z vsem vrvežem, ki je v preteklih dneh vladalo v mestni državi, a tržniški strokovnjaki jih mirijo, da oblasti vedo, kaj delajo. "Čeprav so bili stroški vrha ogromni, bi bil izkupiček za Singapur lahko še vsaj desetkrat večji. Dogodek je Singapur postavil na svetovni zemljevid za najširšo javnost," je dejal Oliver Chong, izvršni direktor singapurskega turističnega združenja, ki je presodil, da bi morali za promocijo nameniti okoli 270 milijonov dolarjev, če bi želeli doseči tak učinek, kot ga je imelo za turizem tridnevno politično dogajanje.

Turizem prispeva okoli štiri odstotke v singapurski BPD. Lani ga je obiskalo rekordnih 17,4 milijona ljudi, največ iz Kitajske in Indije.

"Vrh Trump-Kim je bil brez dvoma najpomembnejši dogodek v novejši zgodovini Singapurja. V Aziji smo si utrdili sloves učinkovite in varne države, Američane pa smo opozorili, da sploh obstajamo," je dejal Jason Tam iz oglaševalske agencije Zenith Singapore.

Nekaj podob Singapurja si oglejte spodaj.

A. P. J., foto: Reuters
Prijavi napako
Komentarji
Monopattern
# 14.06.2018 ob 11:59
Tisti, ki ima dovolj denarja za počitnice tam najbrž ve, kje leži Singapur. Američani pa itak razen ZDA, Kanade in Mehike ne vedo kje leži kaj.
Guinness
# 14.06.2018 ob 14:13
Z naskokom najbolj brezvezna turistična destinacija v Aziji... Vse kar bi bilo potencialno zanimivega je boljše pri sosedih, tako da če ti pogled na totalno brez-dušno "urejeno" mesto ni vrhunec doživetij, potem se je z izjemo vstopne oziroma izstopne točke za širšo regijo Singapurju bolje izognit.

Bodi posten. Singapurja si ne mores privoscit.
Skippy
# 14.06.2018 ob 15:39
Ko se Slovenci, ki na nemi mapi sveta ne bi našli večine držav sveta, delajo norca iz drugih narodov ...
dStroj
# 14.06.2018 ob 14:05
Na, so že pozabl na Ljubljano pri Sevnici...
Slavkoo
# 14.06.2018 ob 17:49
In zakaj se nekateri čudite? 72% Evropejcev no nikoli slišalo za Slovenijo. Podatki Eurostat 2017.
štajerc64
# 14.06.2018 ob 16:13
sem bil in glede na to koliko se je spremenilo , bi šel še enkrat.
čisto , nima veze s preostalo azijo.
verjetno zato, ker so kazni za smetenje, pljuvanje itd. drakonske.
kot tudi za alkohol med vožnjo.
malo je čudno, ko na sentosi plavaš in vidiš samo par sto metrov naprej ogromne tankerje in tovorne ladje, ampak morje tam se mi je zdelo čisto.
tehnološko zelo napredni.
edino, kar mi je res šlo na pajtl, so bili nadležni krojači, ki te vabijo ,da te zmerijo in ti naredijo obleko v par urah.
če kdo razmišlja, mu priporočam obisk, ni pa poceni.
johann
# 14.06.2018 ob 15:36
Nerazgledani jenkiji pač....

Ha, ha, idi na cesto, pa vprašaj naključne mimoidoče za glavno mesto kakšne Evropske države, pa boš videl razgledanost Slovencev....
ishgilliath
# 14.06.2018 ob 23:05
Guinness
Bodi posten. Singapurja si ne mores privoscit.
Res me zanima, kako si ti predstavljaš, da zgleda Singapur? Ker to ni neka ekskluzivna luksuzna destinacija kamor spuščajo samo dovolj petične goste, ki imajo vsaj sedem-mestne cifre na računu, ampak je poleg ekonomskega danes tudi izjemno pomemben tranzitni center, čemur se pač prilagajajo tudi cene. Seveda je precej dražji od ostale regije, ampak življenje tam (za turiste) je še zmeraj precej cenejše od večine evropskih destinacij, da o ZDA recimo sploh ne govorimo. O ceni letov pa sploh ne bi, ker je poleg Bangkoka verjetno najpomembnejše prometno središče v regiji in ima zato ogromno res poceni opcij (zato sem ga tudi jaz videl večkrat, kot bi si to želel).

Čeprav ok, sej razumem od kje ti ideja, da moraš bit bogat, da si lahko privoščiš it v Singapur... Ker dejansko je največja turistična znamenitost Singapurja ravno to, da je bogat in drag. Pač, določen tip ljudi (večinoma ne ravno najbolj razgledan in svetovljanski tip) privlačijo take destinacije, ali zato, ker jih zanima kako živijo v bolj bogatih državah ali pa zato, ker hočejo dokazat da si tudi oni lahko privoščijo tako potovanje. Sem živel nekaj časa v JV Aziji in vem, kakšen statusni simbol predstavlja Singapur. Pač, ni boljšega načina kako dokazat da si premožen in uspešen, kot da hodiš dol na šoping/ izlet, ker to pač vsi uspešni in premožni počnejo, tako da tudi če ti dejansko nisi ne uspešen ne premožen potem vsaj izpadeš tako... Saj ni naklučje, da je večina turistov tam Indijcev in Kitajcev, pač za tisti konec Azije je singapur nekaj podobnega, kot sta za nas Pariz, London ali Dubaj, ali kot je bil včasih za Slovence Portorož... Tja greš, ker je to popularno in da pokažeš, da si lahko privoščiš.
Zdaj, s tem ni nič narobe, ampak vsaj jaz ne vidim točno kaj tako izstopajočega ponuja Singapur turistom, sploh evropskim. Mislim kar se šopinga tiče ni tam nobne stvari, ki se je ne bi dalo kupit v Milanu, Dunaju, Parizu, luksuzne storitve so najbrž sicer res oh in sploh posh, ampak spet ne vem, kdo bi potoval čez pol sveta, da bo dopustoval v hotelu sredi mesta, če gre pa lahko v nek dejansko luksuzen resort v Malezijo... Za budget turiste pa v Singapuru tako sploh ni nič pametnega, zgodovine nima, kulturno je nezanimiv (par opuljenih hindujskih templov in lifeless Chinatown), hrana je dražja in slabša kot v Maleziji, plaže so itak bolj ali manj umetne (tudi Singapurci večinoma hodijo k sosedom na dopust, sentosa je pa at best itak samo Singapurska kopija Coney Islanda)...
Zame osebno Singapur nima nekega svojega karakterja, za razliko od večine ostalih Azijskih prestolnic, sploh center je totalna brez duše... Mene zmeraj spominja na letališki terminal - zrihtan, ampak na smrt dolgočasen. Ostalega dela pa očitno večina komentatorjev tu niti ni dobro videla, ker recimo Little India s centrom nikakor ne deli snobizma in urejenosti, predmestja so pa tako v bistvu samo spalna naselja, ki se praktično v ničemer ne razlikujejo od kakih kitajskih novogradenj. Pač, Singapur je primarno poslovno središče in je kot tak bolj funkcionalen, kot turistično zanimiv.
kalamaris
# 14.06.2018 ob 11:27
Nerazgledani jenkiji pač....
suicider
# 14.06.2018 ob 19:54
@Slavkoo po drugi strani sem se pa pogovarjal z enim naključnim Malezijcem na avtobusu v Penangu pa je takoj vedel kje je Slovenija, vedel je da smo EX-YU država znal je našteti vse balkanske države in je rekel da nikoli ni še bil izven Malezije :)

Ampak ja saj niti veliko italijanov neve da je Slovenija njihova soseda to se mi zdi najbolj žalostno, da ne veš katere so ti sosednje države.
Ghurka
# 14.06.2018 ob 12:07
Kje je Singapur?????? hahahahahhahaha-In tile se imajo za svetovne policaje,pa pojma nimajo kje je Singapur.Bože mili....
janezkranjski122
# 16.06.2018 ob 07:58
Grem stavit da 90% tukajsnjih komentatorjev ne bi znalo locirati Singapurja znotraj radija 200km na nemi mapi.
Guinness
# 15.06.2018 ob 12:31
Kaj misliš, da grem na morje v Grčijo ker si Portoroža ne morem privoščit?

Seveda. Kamp Lucija in kebab v centru niso za vsakogar.
Franc 1952
# 15.06.2018 ob 11:07
@Guinness
Bodi posten. Singapurja si ne mores privoscit.
Zlasti pa ne pljuvanja po Singapurju, metanja smeti...! Mogoče bi prenesla to tvoja denarnica, tvoj hrbet pa ne!:)
Guinness
# 15.06.2018 ob 08:18
Lepo in informativno napisano. Precej bolje kot pri prvem vpisu, kjer si izpadel kot uzaljen backpacker.
delfino_
# 17.06.2018 ob 12:12
Singapur je zrastel dobesedno iz nič in že to je samo po sebi nek čudež. Ko pa se zaveš da za njim stojijo Kitajci in še prej Angleži ti je slika dosti bolj jasna zakaj je na takšnem nivoju kot je.
sik
# 16.06.2018 ob 09:10
Kdor zna pač zna.
In kdaj se bosta srečala na Brdu ?
Aja mi promocije ne rabimo smo dovolj samovšečni.To se nam zna nekoč maščevati.Tudi drugje po svetu je lepo.
V fitnesu je na plakatu reklama za zavarovalnico kjer piše :"Eni trenirajo doma."
Lesnikovsok
# 16.06.2018 ob 08:45
Američani v politiki igrajo šah mi pa domino :)
aaa
# 15.06.2018 ob 09:51
@Guinness
Mene pa res zanima zakaj nekateri takoj ko nekdo reče, da je nekaj brezveze, pomislite da zato ker si nečesa ne morejo privoščit. Kaj misliš, da grem na morje v Grčijo ker si Portoroža ne morem privoščit? Ali misliš, da se Trump baše s hamburgerji, ker si kaj drugega ne more privoščit?
maslic
# 14.06.2018 ob 17:54
Sem gledal itaijanski dokumentarec ki je kazal kako so se v singapurju lotili ekologije in kako so se vrnile živali v mesto.
Ramus
# 14.06.2018 ob 16:43
"Kje je Singapur?" To je bilo vprašanje, ki so ga ameriški uporabniki med srečanjem Donalda Trumpa in Kim Džong Una največkrat vpisali v iskalnik Google.

Onkraj vašega velika čudovitega zida,....
ishgilliath
# 14.06.2018 ob 11:27
Z naskokom najbolj brezvezna turistična destinacija v Aziji... Vse kar bi bilo potencialno zanimivega je boljše pri sosedih, tako da če ti pogled na totalno brez-dušno "urejeno" mesto ni vrhunec doživetij, potem se je z izjemo vstopne oziroma izstopne točke za širšo regijo Singapurju bolje izognit.
Kazalo