Ture avanture
gore
Novoizvoljeni predsednik Jože Rovan je opozoril, da je gorsko okolje vse bolj obremenjeno. Foto: BoBo
korošica
Izgradnja novega doma bo za zvezo velik finančni zalogaj, saj bo treba ves material za gradnjo na Korošico pripeljati s helikopterjem. Foto: Damjan Kočar/GRS Kamnik

Dodaj v

Gradnja koče na Korošici – evro dražja članarina za planince

Visoki stroški obnove pogorelega doma
22. april 2018 ob 08:39
Šoštanj - MMC RTV SLO, STA

Na Planinski zvezi Slovenije so ob izvolitvi novega predsednika potrdili tudi program za prihodnja štiri leta in ob tem predstavili projekt postavitve nove planinske koče na Korošici.

Lani oktobra je zaradi neprevidnosti obiskovalcev Kocbekov dom na Korošici pogorel do tal, pri tem pa so bili poškodovani trije tujci, ki so takrat v njem bivali. Nesreči je botrovalo nepazljivo ravnanje z vnetljivo tekočino, ki jo je 41-letna državljanka Poljske v prepričanju, da gre za vodo, želela prekuhati na plinskem štedilniku.

Na zvezi so takrat ocenili, da bo postavitev novega doma trajala dve leti in stala najmanj 400.000 evrov. Ker sredstva, ki jih je zveza dobila od zavarovalnice, niso zadoščala za sanacijo pogorelega doma, je bilo vodstvo za uresničitev obnove primorano sprejeti dodatne ukrepe.

Na včerajšnji redni letni skupščini Planinske zveze Slovenije (PZS) so ob potrditvi smernic za obdobje 2018–2022 predstavniki zveze sporočili, da bodo za gradnjo nove koče na Korošici odraslim članom članarino za leto 2019 povišali za en evro.

Zbrane je nagovoril tudi novoizvoljeni predsednik Jože Rovan, ki bo zvezo vodil naslednja štiri leta: "V novem vodstvu si bomo ob izkazani podpori predsednikov planinskih društev prizadevali za nadaljnje usklajene korake pri doseganju zastavljenih nalog. Čaka nas obilo dela, kar glede na to, da smo večinoma zaposleni in je delo v organih planinske zveze naša prostovoljna dejavnost, nikakor ne bo lahko."

Predsednik opozoril na vse večji obisk gora
Rovan je na čelu PZS-ja s skoraj soglasno podporo 145 delegatov nasledil Bojana Rotovnika. Kot gorski stražar, planinski vodnik, markacist in turnokolesarski vodnik je Rovan že desetletja vpet v delo zveze. Je tudi nekdanji podpredsednik Planinskega društva Ljubljana-Matica. Zaposlen je kot profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti.

V nagovoru je novi predsednik znova opozoril, da se obisk gora in s tem obremenitev naravnega okolja povečuje: "Rojevajo se tudi nove športne panoge, zato je trezna presoja o tem, kaj lahko narava še prenese, za nas ključnega pomena. Posebno skrb bomo, kot že v preteklosti, posvečali usposabljanju članstva, saj lahko le tako dosežemo relativno varno izvajanje planinskih športnih dejavnosti." Člani PZS-ja so sicer na skupščini v Šoštanju tudi potrdili vsebinsko in finančno poročilo ter poročilo nadzornega odbora za leto 2017. Ta je v poročilu med drugim ugotovil, da vodstvo PZS-ja in strokovne službe prepoznava poslovna tveganja in ustrezno obvladuje finančni položaj.

Zveza je med programske smernice za obdobje 2018–2022 uvrstila povezovanje vsebin in dejavnosti ter nadgrajevanje programov dela, da bi dosegla celovitost planinstva na vseh ravneh planinske organizacije. Prav tako bo prilagodila poslovanje PZS-ja zahtevam sedanjega časa predvsem s preglednostjo poslovanja, razširjanjem elektronskega poslovanja in večjim vključevanjem zainteresirane javnosti v procese sprejemanja odločitev. Poleg tega namerava PZS povečati delež usposobljenih članov in s tem povečati varnost planinskih dejavnosti ter zmanjšati njihov škodljiv vpliv na gorsko naravo.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 22.04.2018 ob 13:07
v bistvu je potrebna "cela študija".

koče smo zgradili planinci, večinoma s prostovoljnim delom in prispevki.

od letos moramo po novem tudi v kočah plačati turistično takso, vsi, tudi člani PZS.

skratka, kjer je možno, država pristavi nek nov davek oziroma takso.
presenečen
# 22.04.2018 ob 12:21
Gradnja koče na Korošici – evro dražja članarina za planince

Škoda ker ne obstaja državni sklad za stratežke naložbe - za razvoj turizma. Sedaj zgleda, kot da slovenske bisere rešujemo z zbiranjem zamaškov.. Farsa!

Če bi "izgubljene" miljarde raje vlagali v turizem, bi bilo v Sloveniji in ljudeh lahko..
elektrupunk
# 22.04.2018 ob 18:59
seveda... kočo bomo plačali člani pzs..ob obisku nove koče, ko se bomo pošlatal za denarnico pa bo glas razuma izza šanka dejal.. ti a sploh veš kolk dnarja smo dal za novo kočo..,.. hej ..sem strastni palninec in ni mi težko dat par ojrov za novo kočo ...edino kar prosim je da mi potem ne prodajate v tej novi lepotici topel pir v pisksni po 4-5 ojrov.. hvala!
ajvard
# 22.04.2018 ob 19:24
Lastniki koč so PDji.

Taksa gre v občinsko blagajno.


to dobro vem.
sem pa mnenja, da je pobiranje takse planincem nedopustno. nenazadnje koč nismo gradili kot turistične objekte, temveč kot - koče. za skromno zatočišče v gorah. vsaj v visokogorju.
TIGR
# 22.04.2018 ob 16:12
Razliko naj poravna "brihtna" Poljakinja, ki ne loči vode od ostalih tekočin.

Kdaj bo kdo na PZS naredil red med okupatorji bivakov, ko se med sezono za več dni, celo za cel teden, v bivake naselijo horde vzhodnjakov?
thomasnn
# 22.04.2018 ob 20:01
Turistka staro zažge in dobesedno zravna z zemljo, za novo kočo pa se zviša članarina?! Ja, fantastično.
Bivši uporabnik
# 23.04.2018 ob 09:47
v bistvu je potrebna "cela študija".

koče smo zgradili planinci, večinoma s prostovoljnim delom in prispevki.


Danes pa je to prepovedano. To je razlog zakaj planinsko drustvo Paloma prodaja Ribnisko koco. Vcasih so jo clani sami obnavljali (tudi sam sem imel ta privilegij), dandanes pa ne sme drustvo nic vec. Med clani imas fasaderje, imas krovce, imas zidarje, ki bi prostovoljno obnavljali, ampak danes mora it vse preko firme, tega pa drustvo ne zmore. Zato prodaja => zaton planinstva. Novi lastniki bodo pa razmisljali pa o ekspresnem turizmu (za pokrivanje stroskov), kamor se turisti pripeljejo z avti in stirikolesniki, potem pa lunapark party => smrt hribov. Skratka resitev mora biti sprostitev in podpiranje prostovoljstva, kot tudi dragonsko kaznovanje smetenja. Nic druga. Ce jaz nekje v spalki prespim, sem v prekrsku, nekdo drug pa lahko strese vrecko smeti v naravi in mu nic ne mores. To ni normalno.
bori
# 22.04.2018 ob 18:33
makoshark, # 22.04.2018 ob 17:25
Lastniki koč so PDji.
Taksa gre v občinsko blagajno.

Takso bi morali dati PZS. Edina še normalna organizacija v državi. In Hribi, Gore naj ostanejo Hribi in Gore. Vsaj tu počistimo za seboj. Ohranimo jih. To ne more biti predmet masovnega turizma, ker se človek pač nima kam dati... potem pa z eurocardom ali bitcoini ne more plačati.. pa internet po dolinah ne lovi.. za fejsbuk.
Skippy
# 22.04.2018 ob 12:33
Najbolj bedne opazke so v stilu: "vedno večji obisk gora", "vedno več turistov" ... logično, če nas je vedno več in vedno več si lahko privoščimo.
naš človek
# 22.04.2018 ob 14:15
@Skippy
Tukaj si pa falil, ni vsaka zadeva povezana s tvojimi fiksnimi idejami. Logično ali ne, treba je poskrbeti za razumno obremenitev narave. Marsikje po svetu je število obiskovalcev na določenih območjih ali poteh omejeno (ZDA, Nova Zelandija )
aaa
# 23.04.2018 ob 07:04

naš človek
Logično ali ne, treba je poskrbeti za razumno obremenitev narave. Marsikje po svetu je število obiskovalcev na določenih območjih ali poteh omejeno (ZDA, Nova Zelandija )


Če so naše gore, ko nimamo praktično nobene žičnice, preobremenjene, potem bi se avstrijske, italjanske, švicarske... kjer se po visokogorju komot sprehajajo dame v visokih petkah morale že zdavnaj zrušit.
bori
# 22.04.2018 ob 21:19
thomasnn, # 22.04.2018 ob 20:01
Turistka staro zažge in dobesedno zravna z zemljo, za novo kočo pa se zviša članarina?! Ja, fantastično.

Še dobro, da se ni kakšen terorist z letalom zaletel vanjo. Sicer pa članarina in članstvo ni obvezno in vezano na električni števec, hoja v hribe pa tudi ne. Televizor je izjemna pogruntavščina, po spletu pa lahko 'tv širokopasovni' internet planinec gleda v dolino s pomočjo kamere, tako, da mu ni potrebno gor hoditi, potem pa še dol.. in to za nič.
mali_piscek
# 22.04.2018 ob 19:31
S povečanjem dejavnosti se poveča negativen vpliv na naravo.

Ljudi na tem svetu je pač že preveč.
makoshark
# 22.04.2018 ob 17:25
ajvard
koče smo zgradili planinci, večinoma s prostovoljnim delom in prispevki.

od letos moramo po novem tudi v kočah plačati turistično takso, vsi, tudi člani PZS.

skratka, kjer je možno, država pristavi nek nov davek oziroma takso


Lastniki koč so PDji.

Taksa gre v občinsko blagajno.
21.12.2012
# 22.04.2018 ob 12:40
Ja kdor koristi ugodnosti članstva, bo pač prispeval ta evro. Cela študija zdaj na to :)
Bivši uporabnik
# 23.04.2018 ob 09:40
V nagovoru je novi predsednik znova opozoril, da se obisk gora in s tem obremenitev naravnega okolja povečuje

Zdaj se pa pocasi odlocite. Hocete imeti clane, ki financirajo PZS ali ne?
Hocete da namesto v nase gore skocim v avto in se peljem na morje ali pa se bolje na letalo in hop na Maldive? A potem z povecanim ogljicnim odtisom prispevamo k ohranitvi ledenikov?

Nikoli vam ni prav. Ce vas tako skrbi povecana populacija, potem to jasno povejte in bomo spremenili natalitetno politiko. Ce pa vas skrbi onesnazenje (kar tudi mene), potem pa uvedite drasticne kazni, ne pa da so gore polne embalaze snickersov in energijskih pijac.

In PZS, za bozjo voljo, kaj je res tako nemogoce ponuditi neko spodobno slovensko aplikacijo za planinske poti po Sloveniji?
stotrideset
# 22.04.2018 ob 20:35
povsod, okoli gora, kjer so dostopi na pohodne in gorske poti in kjer so parkirni prostori, je treba zaračunati parkirnino, pa je to v naravnem ali kakršnem koli parku ali pa izven. V veliko primerov so zemljišča v zasebni lasti in dogovor je pač potreben z recimo PZS ali občino, ali.... Bistvo je, da se del denarja nameni vlaganju v gorske objekte vseh vrst, kot tudi vzdrževanju parkirnega prostora. V tujini ne moreš kar tako nekje pustiti avta in gremo.... Sploh pa, če si tujec, je stvar kaj hitro na očeh domorodcem (osebne izkušnje). Pa se nihče ne pritožuje.
aaa
# 23.04.2018 ob 07:18
@stortrideset
Saj ni nič narobe s pobiranjem parkirnine, če to ni višek turistične ponudbe, tako kot pri nas. Da pa moraš v tujini kar tako vsepovsod plačevati parkirnino, ta je pa malo bosa. Jaz sem kr nekaj planinaril po Korziki, Avstriji, Italiji in Črni Gori in sem res izjemoma plačeval parkirnino. Tudi v Grčiji nisem. Ampak ok, tam je gorski turizem res popolnoma nerazvit in si v hribih praviloma čisto sam.
ElTorro
# 23.04.2018 ob 22:30
Erm....če je bila koča zavarovana, in denar ne zadošča za sanacijo škode.....kdo je tukaj zamočil?

Ali je nekdo sklenil neustrezno zavarovanje.....ali pa prehitro sprejel prenizko ponudbo zavarovalnice za odškodnino.
kingeston
# 23.04.2018 ob 11:04
se obnašajo kot da so lastniki gora, ko jamrajo da je vedno več turistov??
pepieinschlag
# 23.04.2018 ob 05:58
Razliko naj poravna "brihtna" Poljakinja, ki ne loči vode od ostalih tekočin.

Lahko smo veseli, da vseeno še nismo tako zelo »amerikanizirani«.
Tam bi se lahko celo zgodilo (s spretnim odvetnikom) da bi ona tožila PZ ali državo za odškodnino.
Kazalo