Ture avanture
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
Je kitajsko domoljubje močnejše od privlačnosti pariških butikov? Foto: EPA
Kitajske oblasti francoskih obtožb, da jih bojkotirajo, niso komentirale, pekinški turistični urad pa jih je zanikal. Foto: EPA

Dodaj v

Kitajski turisti bojkotirajo Francijo

Ujezila jih je francoska glasna podpora Tibetu
15. junij 2008 ob 16:32
Pariz - MMC RTV SLO

Ljubljenčki petičnih pariških veleblagovnic: kitajski turisti, ki raje prihranijo pri hotelu, da si lahko privoščijo visoko francosko modo, ki je doma ne dobijo. Je ljubezni konec?

Pariški butiki in turistični vodniki so postali najnovejše žrtve v diplomatskem sporu okrog bliskovito približujočih se olimpijskih iger na Kitajskem. Zaradi opozoril oblasti, da je njihovo početje nepatriotsko, so kitajski turisti začeli bojkotirati Francijo.

Po kitajskih spletnih straneh kroži napotek ljudem, naj se v luči protibetanskih demonstracij v Parizu držijo čim dlje od Francije. "Akcija" je že obrodila sadove: turisti potovanja odpovedujejo kot po tekočem traku, in če bo šlo tako naprej, bo v Franciji letos poleti po napovedi nekaterih le še pol toliko Kitajcev kot v prejšnjih letih. Lani se je ta številka gibala okrog 700 tisoč; kazalo je, da bodo Kitajci v količini kupljenega blaga v brezcarinskih prodajalnah prehiteli doslej vodilne Japonce.

Tiha vojna?
Na francoskem zunanjem ministrstvu so prepričani, da so pekinške lokalne oblasti potovalnim agencijam (ustno) naročile, naj Francijo umaknejo iz svoje turistične ponudbe; opozarjajo, da tak bojkot krši njihove dogovore z EU-jem.

Stvari niso nikoli črno-bele
Seveda upadu kitajskih turistov botruje več dejavnikov: zaradi naraščajočih cen goriva so se podražile tudi letalske vozovnice, prvomajske praznike so s celega tedna skrajšali na tri dni, manj državnih uradnikov pa v Evropo pošiljajo zato, ker denar raje prispevajo za obnovo v potresu uničenega Sičuana; manj turistov bo nenazadnje prišlo tudi zaradi olimpijskih iger.

"Potovalni spor" je še dodatno obremenil že tako ali tako napete odnose: naj naštejemo le kitajsko nasilno zadušitev demonstracij Tibetancev, nasilne proteste med predajo olimpijske bakle v Parizu in takoj nato kitajski poziv k bojkotu francoskih izdelkov. Kitajce je razjezila tudi vest, da bo Pariz častno meščanstvo ponudil dalajlami, tibetanskemu duhovnemu vodji v izgnanstvu.

A. J.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Francija
link
Cannes za filmski festival uvaža mivko za svojo plažo
3
7. februar 2018 ob 15:30 Vsako leto Cannes za najbolj glamurozni filmski festival na svetu razgrne rdečo preprogo za največje filmske zvezdnike. Zdaj si mondeno letovišče na Azurni obali želi za zvezde tudi večjo plažo.
Več novic ...
Kazalo