Je kitajsko domoljubje močnejše od privlačnosti pariških butikov? Foto: EPA
Je kitajsko domoljubje močnejše od privlačnosti pariških butikov? Foto: EPA
Kitajske oblasti francoskih obtožb, da jih bojkotirajo, niso komentirale, pekinški turistični urad pa jih je zanikal. Foto: EPA

Pariški butiki in turistični vodniki so postali najnovejše žrtve v diplomatskem sporu okrog bliskovito približujočih se olimpijskih iger na Kitajskem. Zaradi opozoril oblasti, da je njihovo početje nepatriotsko, so kitajski turisti začeli bojkotirati Francijo.

Po kitajskih spletnih straneh kroži napotek ljudem, naj se v luči protibetanskih demonstracij v Parizu držijo čim dlje od Francije. "Akcija" je že obrodila sadove: turisti potovanja odpovedujejo kot po tekočem traku, in če bo šlo tako naprej, bo v Franciji letos poleti po napovedi nekaterih le še pol toliko Kitajcev kot v prejšnjih letih. Lani se je ta številka gibala okrog 700 tisoč; kazalo je, da bodo Kitajci v količini kupljenega blaga v brezcarinskih prodajalnah prehiteli doslej vodilne Japonce.

Tiha vojna?
Na francoskem zunanjem ministrstvu so prepričani, da so pekinške lokalne oblasti potovalnim agencijam (ustno) naročile, naj Francijo umaknejo iz svoje turistične ponudbe; opozarjajo, da tak bojkot krši njihove dogovore z EU-jem.

Stvari niso nikoli črno-bele
Seveda upadu kitajskih turistov botruje več dejavnikov: zaradi naraščajočih cen goriva so se podražile tudi letalske vozovnice, prvomajske praznike so s celega tedna skrajšali na tri dni, manj državnih uradnikov pa v Evropo pošiljajo zato, ker denar raje prispevajo za obnovo v potresu uničenega Sičuana; manj turistov bo nenazadnje prišlo tudi zaradi olimpijskih iger.

"Potovalni spor" je še dodatno obremenil že tako ali tako napete odnose: naj naštejemo le kitajsko nasilno zadušitev demonstracij Tibetancev, nasilne proteste med predajo olimpijske bakle v Parizu in takoj nato kitajski poziv k bojkotu francoskih izdelkov. Kitajce je razjezila tudi vest, da bo Pariz častno meščanstvo ponudil dalajlami, tibetanskemu duhovnemu vodji v izgnanstvu.

A. J.