Prevelik kos prtljage je že mnogim letalskim potnikom povzročil kar hude glavobole. Foto: Reuters
Prevelik kos prtljage je že mnogim letalskim potnikom povzročil kar hude glavobole. Foto: Reuters

Pristojbina, ki vam jo zaračunajo pri vratih za prtljago, ki presega omejitve za ročno, se med letalskimi družbami sicer razlikuje, a lahko nanese pri, denimo Ryanairu, tudi do 60 funtov - tudi, če je kos prtljage le par centimetrov prevelik.
Raziskava potrošniške revije Which? je pokazala, da enosmerni Ryanairov polet iz Londona v švedski Malmö maja stane 15,99 funtov, vključno z vsemi pristojbinami - kar je 44,01 funta manj kot doplačilo za preveliko prtljago.
Različni standardi
Enosmerni polet z nizkocenovnikom Monarch iz Londona v Barcelono stane 39,49 funtov, kar je še vedno 11,51 funtov manj kot pristojbina za preveliko prtljago.
Čeprav je Evropski parlament predlagal neko standardno velikost za vse letalske družbe, pa imajo te vrsto različnih pravil o velikosti in teži prtljage, kar lahko privede do zmede in neprijetnih presenečenj pri vkrcavanju na letalo.
"Tudi, če kovček oglašujejo kot primernega za ročno prtljago, ne predpostavljajte, da to drži. Naša raziskava je odkrila, da lahko letalske družbe vključijo še koleščka in ročaje, ko določajo omejitve velikosti, medtem ko lahko proizvajalec misli zgolj na glavno ogrodje kovčka," so še zapisali pri Which.