V muzejskem parku pripravljajo tudi predstavitev premogovniškega voznega parka. Foto: BoBo
V muzejskem parku pripravljajo tudi predstavitev premogovniškega voznega parka. Foto: BoBo

Dve novi sceni v muzejskem parku bosta prikazovali star način lesene podgradnje in mejnike v razvoju premogovniške dejavnosti v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki ter tehnologijo podpiranja jamskega prostora z jeklenim ločnim podporjem.

V muzejskem parku pripravljajo tudi predstavitev premogovniškega voznega parka, kot so lokomotiva in različne vozne enote, in sceno, ki bo prikazovala razvoj premogovništva skozi izdelavo in obstoj jaškov, so sporočili iz Premogovnika Velenje.

V površinskem delu muzeja bo na ogled centralna zbirka slovenske tradicije premogovništva z razstavo razvoja premogovništva od prvih najdb do velenjske odkopne metode, ki je ime Premogovnika Velenje popeljala v svet. Prikazi zgodovine, knapovskega stanovanja pred letom 1930, črne garderobe, kopalnice in legende o skoku čez kožo bodo obiskovalcem omogočili pravo predstavo o življenju in delu rudarjev.

V notranjosti zunanjega dela muzeja so dodali osnovno sceno iz jamskega dela muzeja, ki obiskovalce popelje skozi zgodbo razvoja premogovništva. Ureja se tudi nova zbirka jamomerskih in geodetskih naprav.