Ferran Adria, legendarni španski kuharski mojster, je svoj El Bulli nedavno zaprl. Foto: EPA
Ferran Adria, legendarni španski kuharski mojster, je svoj El Bulli nedavno zaprl. Foto: EPA
Agencija, ki ni namenjena navadnim smrtnikom. Foto: Screenshot VeryFirstTo
Agencija ponuja tudi, da vam posteljo opremi z milijon vrtničnimi lističi. Foto: freedigitalphotos.net
Krožnik trenutno najboljše restavracije na svetu, El Celler De Can Roca v španski Gironi. Foto: Reuters
Agencija ponuja tudi popotovanje po vseh krajih z Unescovega seznama svetovne dediščine. Foto: Reuters

Zadnja iz nesramno dragih in ekskluzivnih ponudb britanske agencije VeryFirstTo, ki se specializira za luksuzne izdelke in izkušnje, je večerja v prav vseh restavracijah s tremi Michelinovimi zvezdicami na svetu. To ultimativno kulinarično popotovanje, ki zajema 109 restavracij, traja pol leta, stalo pa vas bo 182.000 funtov.

"Ta izčrpujoč itinerarij od jedca zahteva, da je vsak drug dan v eni od teh restavracij - kar morda zveni kot sanje, a lahko zlahka vodi v michelinsko komo," so zapisali pri Fine Dining Lovers.
Tako pregrešno, da ne zmoreš več?
Zadnja (in edina) oseba, ki je skušal opraviti podoben dosežek, je bil švicarski dirkač Pascal Henry, ki se je leta 2008 podal na samofinancirano potovanje, na katerem naj bi večerjal v vseh restavracijah, ki so jim podelili tako zaželene "tri michelinke". Takrat 46-letni Henry je skrivnostno izginil neznano kam po večerji v legendarni španski restavraciji elBulli. Nazadnje so ga videli, ko je šel v svoj avtomobil po vizitko, nato pa je, ne da bi plačal zajetni račun, izginil brez sledu.
Za seboj je pustil klobuk, fascikel s fotografijami in dnevnik s podpisi nekaterih najbolj priznanih svetovnih kuharskih mojstrov. V tistem času je bilo sicer po vsem svetu le 68 restavracij s tremi zvezdicami, Henry pa se je ustavil v 40. Čez dva meseca so ga po veliki akciji Interpola našli med dvigovanjem gotovine v Ženevi, a brez pojasnil, zakaj točno je tisti večer odkorakal iz elBullija.
Zaradi nečesa na tem napornem popotovanju je preprosto počil, nekemu novinarju pa je povedal, da je kljub vsem obedom pri sebi čutil veliko praznino, ki je samo še rasla.

Sama zveneča imena
Ker odisejada VeryFirstTo zajema 41 restavracij več od Henryjeve pustolovščine, nihče ne more predvideti, kakšne učinke lahko na človeku pusti neskončno okušanje pregrešno dragih specialitet in vinskih kart. Vseeno pa ni dvoma, da gre za epsko kulinarično doživetje, na katerem bo izbrani gurman obedoval pri takih zvenečih imenih, kot so bratje Roca v El Celler De Can Roca, Thomas Keller v Per Se, Heston Blumenthal v The Fat Duck in Alain Ducasse v restavraciji Le Louis XV.

182.000 funtov pa vam ne bo prineslo le večerij, ampak boste tudi prenočevali v slogu - med elitnimi hoteli s 5 zvezdicami, ki bodo gosta gostili, tako najdemo Trump International (New York), Conrad (Tokio), Hotel De Paris (Monte Carlo) in Claridges (London).

Milijon funtov za pot okoli sveta
Agencija VeryFirstTo, ki jo ima v lasti britanski poslovnež Marcel Knobil, sicer deluje od lani, dostop do njenih ponudb pa imajo samo njeni člani, kar pomeni, da ceni ponudbe prištejte še 50 funtov za članarino. Poleg potovanj, ekskluzivnih dogodkov in edinstvenih izkustev pa ponuja še izdelke luksuznih znamk.

Precej odmevna je bila njena ponudba "Vsak kraj svetovne dediščine v enem dopustu", ki jo oglašujejo kot najdražji počitniški paket na svetu. Za dveletno popotovanje po 962 krajih z Unescovega seznama svetovne dediščine po 157 državah boste plačali - reči in piši - milijon funtov (5.000 od tega jih agencija sicer donira Unescu).
Med postanki tako najdemo bolj opevane turistične atrakcije (Tadž Mahal, Machu Picchu, kamboški templji Angkor Wat, egipčanske piramide, Grand Canyon, Akropola) kot tudi manj poznane bisere, kot so denimo lesene poslikane kmetije iz 19. stoletja v Halsinglandu na Švedskem.
Luksuzno. Ekskluzivno. Unikatno.
Very First To ponuja pač precej skrajne edinstvene izkušnje. Tako lahko recimo prek njih za svojo najdražjo naročite, da se na valentinovo prebudi v postelji, posuti z milijon vrtničnimi listi (70.000 funtov), ji kupite stekleničko laka za nohte iz črnih diamantov (160.000 funtov) ali pa jo zasnubite prek TV-oglasa na državni televiziji (135.000 funtov).

Lahko tudi poletite v vesolje (70.000 funtov), si privoščite najdražjo božično večerjo (125.000 za štiri osebe) ali pa vsak teden vozite drug luskuzni avtomobil, od lamborghinija do ferrarija (246.000 funtov). Lahko se tudi udeležite odprtij najtežje pričakovanih novih klubov, jeste v restavracijah še pred uradnim odprtjem in se udeležite posebnih projekcij filmskih premier.

"Very First To cilja na tiste, ki si želijo imeti luksuzne izdelke čisto prvi, ne glede na ceno," je o svoji agenciji povedal Knobil. Navadni smrtniki torej odpademo.