Foto:
Foto:

Vlada RS je s sklepom z dne 31.5.2012 odobrila razpis 41 podiplomskih študijskih programov, od tega 27 magistrskih druge stopnje in 14 doktorskih tretje stopnje, pri čemer so trije programi novi, in sicer: doktorski študijski program 3. stopnje Arheologija, ki ga razpisuje UP Fakulteta za humanistične študije, ter magistrska študijska programa 2. stopnje Pravo za management (UP Fakulteta za management) in Matematika s finančnim inženiringom (UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije).
Rok za oddajo prijav za obe stopnji podiplomskega študija je 7. september 2012, več informacij pa bodo kandidati lahko prejeli na organiziranih informativnih dneh, ki bodo na posameznih članicah potekali že ta teden, ponovno pa v juliju, avgustu in septembru 2012. Podrobnejši pregled je predstavljen v prilogi 1.
Ob predstavitvi naših študijskih programov izpostavljamo interdisciplinarnost dveh, ki so ju oblikovale in ju že skupaj izvaja več članic naše univerze. To sta magistrska programa – Upravljanje trajnostnega razvoja (skupaj ga izvajajo UP FM, UP FHŠ in UP FVZ) in Dediščinski turizem (skupaj ga izvajata: UP FTŠ Turistica in UP FHŠ). UP FHŠ pa v sodelovanju z UP PEF že drugo leto zapored razpisujeta pet pedagoških študijskih programov druge stopnje (v prilogi 2 je pregled vseh podiplomskih študijskih programov).
Univerza na Primorskem bo podiplomski študij v naslednjih letih izvajala tudi prek Podiplomske šole Univerze na Primorskem (POŠ UP), ki bo v študijskem letu 2012/2013 akreditirala prvi podiplomski študijski program Latinsko – ameriške študije. Le-ta nastaja v sodelovanju z beograjsko univerzo Megatrend in se bo izvajal na obeh podiplomskih stopnjah (več v prispevku RTV SLO, od 7'38'' dalje [video]http://tvslo.si/predvajaj/prvi-dnevnik/ava2.134362838/[/video]. V načrtu je tudi akreditacija drugega, naravoslovno usmerjenega študijskega programa, pri katerem bo sodelovalo več univerz iz tujine.
POŠ UP je bila ustanovljena že oktobra 2009 z namenom prenove študijskih programov 2. in 3. stopnje, poenotenja izvajanja podiplomskega študija, učinkovitejšega povezovanja članic UP, racionalizacije študijske ponudbe na podiplomski stopnji in povečanja mednarodnega sodelovanja ter prepoznavnosti UP in njenih članic. Z njenim delovanjem spodbujamo proces internacionalizacije kakor tudi sodelovanje med članicami pri ponudbi interdisciplinarnih študijskih programov.
V teh dneh pa je izšel tudi razpis za prosta mesta mladih raziskovalcev v letu 2012 za pridobitev doktorata znanosti. Enajst mest je tako prostih na štirih članicah Univerze na Primorskem, in sicer na obeh raziskovalnih inštitutih - Inštitutu Andrej Marušič [/url]in Znanstveno-raziskovalnem središču, ter na dveh fakultetah – Fakulteti za management in Pedagoški fakulteti. Rok za oddajo prijav je 6. julij 2012. Več informacij lahko zainteresirani pridobijo prek spletne povezave oziroma v Sektorju za znanstveno-raziskovalno in razvojno ter umetniško delo Univerze na Primorskem preko kontaktov: e-pošta: szrrd@upr.si ali tel. 05/611-7522.
Informativni dnevi za podiplomski študij – vpis 2012/2013
Razpis za vpis v podiplomske študijske programe v študijskem letu 2012/2013
Novico je napisal uporabnik Mirella Baruca.