Foto:
Foto:
V aferi Zbiljski gaj so bili oškodovani predvsem starejši.

Sodnike bi po mnenju državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu Karla Erjavca in kandidata DeSUS-a na parlamentarnih volitvah razbremenili opravil, ki ne pomenijo sojenja v ožjem smislu.

Za boljše delovanje sodstva predlagajo še prenovitev zakona o prisilni poravnavi stečajev in likvidacij. Spremembe tega zakona bi namreč po Erjavčevem mnenju poleg novele zakona o notariatu preprečile afere, kot so bile Zbiljski gaj, Orion in Tam, in v katerih so bili pogosto oškodovani starejši.

Za pravno varnost starejših
Erjavec se je zavzel predvsem za pravno varnost starejših, ki ni mogoča brez socialne varnosti in obratno. S spremembami zakona o notariatu naj bi dosegli boljši nadzor nad delom notarjev, med skrajnimi ukrepi pa noveliran zakon predvideva tudi trajni odvzem opravljanja notarske funkcije.

Sodnih zaostankov manj
Statistika na področju delovanja sodstva in predvsem sodnih zaostankov pa v zadnjem času kaže, da se je število zaostankov pri vseh zadevah v prvi polovici letošnjega leta zmanjšalo za 2,4 odstotka, pri pomembnih zadevah pa celo za 4,5 odstotka. Erjavec ne zanika, da se trend izboljšuje, a meni, da s stanjem še ne moremo biti zadovoljni. K zmanjšanju zaostankov je prispevala tudi uvedba elektronske zemljiške knjige, ki je v letu in pol zmanjšala zaostanke na tem področju za 30.000 zadev.