Foto:
Foto:
Tudi tokrat bodo glasovnice A3-formata.

Republiška volilna komisija (RVK) je določila enotno obliko glasovnice in obravnavala druga odprta vprašanja glede dela na dan volitev.

Na glasovnici bo najprej navedena zaporedna številka liste, sledil bo natisnjen logotip oz. znak stranke v barvah, nato pa še imeni liste in kandidata.

Po volilnih enotah bo zaporedje list na glasovnici različno, enotno pa ne bo niti znotraj volilne enote. Glasovanje bo tako dejansko potekalo z 88 različnimi glasovnicami, kolikor je volilnih okrajev.

Seznami po okrajih objavljeni v soboto
Volilne komisije v osmih volilnih enotah so po potrditvi list v tem tednu že izžrebale vrstni red kandidatnih list na glasovnici, sezname list kandidatov po volilnih enotah in okrajih pa bo RVK predvidoma v soboto v skladu z dosedanjo prakso objavil v treh časnikih: Delu, Dnevniku in Večeru.


Vabimo vas, da svoje mnenje glede volitev v DZ izrazite na našem forumu.

Katere glasovnice bodo neveljavne?
Člani RVK-ja so oblikovali tudi navodilo o glasovanju, ki bo natisnjeno na glasovnici. Volivci in volivke bodo glasovali z obkrožanjem zaporedne številke pred listo, posebej pa jih navodilo opozarja, da lahko glasujejo samo za enega kandidata.

Glasovnica pa bo veljavna tudi, če bo volivec sicer glasoval drugače,
in bo njegova volja kljub temu jasno razvidna. Za neveljavne pa se bodo štele tiste glasovnice, ki jih bodo volivci oddali prazne, in tiste, na katerih bodo obkrožili dve listi.

Stroški volitev za RVK
Kljub temu, da celotni stroški še niso znani, pa je v tem trenutku že jasno, da bo RVK za obvestila volivcem o glasovanju porabil prek 80 milijonov tolarjev, čez 400 milijonov pa bodo porabili za delo več kot 20.000 članom volilnih odborov, ki bodo 3. oktobra na več kot 3.400 voliščih skrbeli za nemoten potek glasovanja.