Oralni seks ni varen seks - resda z njim dekle ne more zanositi, še vedno pa lahko dobi spolno prenosljivo bolezen. Foto: Thinkstock
Oralni seks ni varen seks - resda z njim dekle ne more zanositi, še vedno pa lahko dobi spolno prenosljivo bolezen. Foto: Thinkstock
Seks, spolnost
Dober seks se ne zgodi kar tako - potrebna je komunikacije in spoznavanje partnerja. Foto: Thinkstock
Orgazem
Človeško telo nima navodil za uporabo, ki bi jih prebrali in nato znali do orgazma pripraviti vsako žensko, opozarja Buffman. Foto: EPA

Dr. Barry Buffman, urolog in direktor združenja Los Angeles Boston Medical Group, je za "moški" spletni portal Askmen.com razkril 10 največjih mitov, ki jim verjamejo moški in ki so povezani s spolnostjo in partnerskimi odnosi. Večina jih je že znanih, a jim nekateri očitno še vedno verjamejo, ugotavlja Buffman.

1. Ženska ne bo zanosila, če moški svoj spolni ud pred orgazmom umakne.
Moški ne vedo vedno, kdaj se začne ejakulacijska tekočina izločati. In četudi moški doživi opazen orgazem, še vedno obstaja možnost, da bodo v tekočini, ki pricurlja pred orgazmom, sledovi sperme. Že majhna količina je narmeč dovolj, da ženska (ob izpolnjenih preostalih pogojih, seveda) zanosi.

2. Sanjarjenje o nekom drugem med spolnim odnosom je slaba stvar.
Velik del spolne izkušnje se začne v glavi in ni povezana zgolj s telesnim. In um deluje po svoje, zato ga včasih zanese v taka ali drugačna sanjarjenja. Če ste sicer predani svoji dragi, pravi Buffman, ni nič slabega, če si občasno predstavljate, da ste v postelji z Angelino Jolie.

3. Prezgodnja ejakulacija lahko doleti le mlajše.
Veliko moških je prepričanih, da lahko prezgodnja ejakulacija doleti le moške, ki so na pragu spolne zrelosti (torej mlajše), a to ni res, saj ima precej moških težave s tem tudi pozneje. Prezgodnjo ejakulacijo izkusi kar tretjina moških v vseh obdobjih življenja, pogosto, predvsem pri moških v 30. letih, pa je tudi znak različnih bolezni, na primer erektilne disfunkcije, depresije, stresa, nevroloških bolezni in težav s krvnim obtokom.

4. Oralni seks je bolj varen od vaginalnega.
Ne samo Bill Clinton, tudi veliko najstnikov je prepričanih, da se z oralnim seksom lahko "izmažejo". Tudi oralni seks je seks in tudi z oralnim seksom lahko dobite ali prenašate spolno prenosljive bolezni. Tudi pri oralnem spolnem odnosu se namreč izmenjujejo tekočine, zato se lahko bolezen "vtihotapi" v telo tudi skozi najmanjše ranice in ustne razpoke.

5. Določene vrste hrane so lahko afrodiziak in lahko v nerazpoloženih zbudijo željo po seksu.
Čeprav ostrige, temna čokolada, jagode in tigrov penis veljajo za hrano, ki spodbuja vzburjenost, za to ni nobenega znanstvenega dokaza, pravi Buffman.

6. Velikost je pomembna.
Velikost penisa ni bistvena. Vsak z malo spolnih izkušenj ve, da je mogoče z iznajdljivostjo in spretnostjo prekositi vse užitke, ki jih morda nudi večje "orodje". Prav tako, dodaja Buffman, je napačen tudi mit, ki govori o povezavi med velikostjo penisa in velikostjo dlani oz. stopal.

7. Ko odpove vse drugo, bo pri erektilni disfunkciji zagotovo pomagala viagra (oz. podobna zdravila).
Tovrstna zdravila so le začasna rešitev težav z erekcijo, ki se jim mora posvetiti zdravnik. Številni, ki imajo take ali drugačne zdravstvene težave (npr. sladkorno bolezen, visok krvni pritisk) zaradi morebitnih hudih stranskih učinkov tovrstnih zdravil ne smejo jemati.

8. Ko dosežete določena leta, seks ni več pomemben.
Spolnost je pomemben vidik tako fizičnega kot čustvenega zdravja, ne glede na leta, opozarja Buffman in dodaja, da izguba spolne sle sploh ni nujno nekaj normalnega - pomeni namreč lahko tudi težave z ravnjo hormonov, depresijo, stresom, lahko je stranski učinek jemanja določenih zdravil ali pa nanjo vpliva psihološki dejavnik (težave v zvezi, izguba partnerja ipd.).

9. Moški imajo večje seksualne potrebe kot ženske.
Čeprav moški verjamejo (ali pa to vsaj zatrjujejo), da so za skok med rjuhe pripravljeni 24 ur na dan, sedem dni v tednu, tako moški kot ženske doživljajo vzpone in padce libida. Tako moška kot ženska pripravljenost na seks je odvisna od istih dejavnikov - prehrane, spanca, splošnega zdravja in počutja, stresa, samopodobe in samozavesti.

10. Dober seks se bo zgodil sam od sebe, brez prevelikega truda.
Prizori seksa v filmih se močno razlikujejo od seksa v resničnem življenju - nič se ne zgodi kar tako, samo od sebe. Poleg tega človeško telo nima navodil za uporabo, ki bi jih prebrali in nato znali do orgazma pripraviti vsako žensko. Če ste se dobro ujeli s prejšnjo partnerico, ni nujno, da se boste tudi s to. Sčasoma se partnerja namreč spoznata in je seks "lažji", kot na začetku.