Osnova gugalnice je vezana plošča iz lesa topola in breze, po sredini pa je vpeta debela vrv. Foto: Arhiv Šviga Švaga
Osnova gugalnice je vezana plošča iz lesa topola in breze, po sredini pa je vpeta debela vrv. Foto: Arhiv Šviga Švaga
Gugalnice ŠVIGA ŠVAGA so na voljo v treh osnovnih različicah: Frida, Grandma in Veranda. Foto: Arhiv Šviga Švaga
Površina gugalnice Veranda je ročno poslikana. Foto: Arhiv Šviga Švaga

Preprostejše zasnove od okrogle ploskve lesa in dolge vrvi, ki je z debelim vozlom zategnjena na spodnjem delu površine, verjetno ni. Če smo bili do zdaj vajeni, da smo se guncali le kot mulčki, kot starši pa si hiter randevú z otroštvom privoščimo zgolj ob izpraznjenem otroškem igrišču, "si lahko z gugalnico zdaj popestrimo tudi dom," pravi Tina Švigelj.

Po izobrazbi profesorica likovne umetnosti, "po značaju pa bolj otrok, ki nenehno raziskuje in gleda na svet z velikimi očmi," se sicer zaveda, da izdelava gugajočega se veselja ni nova pogruntavščina. "Je ena najstarejših igral, kar si jih je izmislil človek. Je enostavna, zabavna, varna in še vedno zelo priljubljena."

Frida, Grandma in Veranda
Tisto, kar daje pečat gugalnicam ŠVIGA ŠVAGA, je njihov videz. Površine treh različic so okrašene s črno-belim sitotiskom (Frida), gravuro cvetja (Grandma) ali ročno poslikavo (Veranda), katerih rdeča nit so morski motivi poletnih dni. "Vsaka je namenjena določeni stranki," nadaljuje sogovornica in razloži, da Frida prisega na moderno, Grandma na klasiko in tradicijo, Veranda pa na igrivost.

Vse gugalnice so izdelane ročno, v domači delavnici. "Največ dela je z osnovno ploskvijo, ki mora biti primerno obdelana in pripravljena na nanos motivov," pove Tina.

"Ideja, da bi oblikovala prav posebno gugalnico, je nastala spontano, ko sva s partnerjem iskala primerno darilo ob rojstvu prijateljevega otroka. Nepozaben dogodek sva želela počastiti z darilom, ki bo večno in predvsem namenjeno vsej družini. Našla sva kos lesa, ga obdelala, poslikala. Verjemite, da je darilo seglo globoko v srce. Takoj sva vedela, da je ideja vredna nadaljevanja."

Šviganje na vse strani
Okrogla oblika sedala je Tino, ki se sicer ukvarja tudi z grafičnim oblikovanjem in interierjem, navdušila zaradi preproste oblike, pri čemer ni stremela k oblikovalskemu presežku. Osnova, narejena iz vezane plošče iz topolovega in brezovega lesa, je sestavljen iz dveh delov. Večji, premera 30 centimetrov, je namenjen sedenju, manjši pa za dodatno ojačitev."Pomembna je predvsem vpetost gugalnice v eno točko, ki omogoča večjo dinamiko, torej šviganje na vse strani. Mlajšim omogoča razvijanje motoričnih sposobnosti, odraslim pa sproščeno pozibavanje in predvsem dobro voljo. Gugalnica, ki jo poznamo z otroških igrišč ravno zaradi sedalne površine, pritrjene na obe strani, omogoča le guganje naprej in nazaj." Okrogla oblika sedišča omogoča tudi enostavnejšo montažo, njena uporaba pa je bolj prikladna tudi v manjših prostorih.

Šviganje po prostoru kot tudi Tinin priimek Švigelj, ki ima različne izpeljanke, sta bila razloga, da se je tako odločila poimenovati gugalnice. "Beseda ŠVIGA ŠVAGA odraža natanko tisto, kar gugalnice so in tisto, kar omogočajo. So slovenski proizvod, namenjen razvedrilu."