Turnejo G3, v okviru katere so nastopali Satriani, Vai in Johnson, je istega leta videlo več kot 90.000 poslušalcev v Severni Ameriki, posneli pa so jo tudi v dokumentarcu z naslovom G3 Live In Concert. Foto: EPA
Turnejo G3, v okviru katere so nastopali Satriani, Vai in Johnson, je istega leta videlo več kot 90.000 poslušalcev v Severni Ameriki, posneli pa so jo tudi v dokumentarcu z naslovom G3 Live In Concert. Foto: EPA

Na svoj račun bodo v Hali Tivoli tako prišli oboževalci instrumentalnega kitarskega rocka. 54-letni Satriani je sicer od leta 1996 gonilna sila tria G3, ki ga je leta 2004 slišala tudi Ljubljana. Američan slovi kot izredno napreden kitarist, ki se je izuril v več tehnikah igranja. Prodal je na milijone plošč in napolnil koncertne dvorane po vsem svetu. Petnajstkrat je bil nominiran za grammyja, prebil se je na naslovnice največjih svetovnih revij, kot so Guitar Player, Musician in Guitar World.

Za kitaro je prijel, ko mu je bilo 14 let. Med svoje vzornike prišteva blues-rockovske ikone, kot so Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Ritchie Blackmore in Jeff Beck. Leta 1974 je študiral glasbo z džezovskim kitaristom Billyjem Bauerjem in džezovskim pianistom Lennijem Tristanom, štiri leta pozneje pa se je preselil na kalifornijski Berkeley, kjer je začel poučevati. Med njegovimi najbolj znanimi učenci so bili Steve Vai, David Bryson (Counting Crows), Kirk Hammett (Metallica) in Larry LaLonde (Primus).

Leta 1988 je bil glavni kitarist na solistični turneji Micka Jaggerja (Rolling Stones), leta 1994 je prevzel mesto glavnega kitarista v skupini Deep Purple in na turneji začasno zamenjal Ritchieja Blackmora. Leta 1996 je ustanovil G3, skupino treh instrumentalnih rockkitaristov, v kateri je ostal edini stalni član, na preostalih dveh mestih pa so se poleg Vaia izmenjali še Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, John Petrucci (Dream Theater), Kenny Wayne Shepherd, Robert Fripp, Paul Gilbert in drugi.

Svojo prvo ploščo Not of this Earth je Satriani posnel konec osemdesetih let. Oktobra letos je izdal svoj 14. studijski album Black Swans and Wormhole Wizards. Uporablja po sebi imenovano kitaro Ibanez JS Series, ki se izjemno dobro prodaja.