Če vaša mačka kašlja, čimprej ustrezno ukrepajte. Foto: EPA
Če vaša mačka kašlja, čimprej ustrezno ukrepajte. Foto: EPA


O bruhanju mačk sem pisala že v enem izmed prejšnjih odgovorov. Bruhanje je pri mačkah "normalno", ko na ta način izločajo kepice dlake, ki nastajajo v prebavilih. Kako pogosto posamezna mačka te kepice izbruha, pa je odvisno od številnih dejavnikov, zato ni mogoče reči, kolikokrat lahko mačka bruha, da je to še normalno.

Dolgodlake mačke, mačke, ki jih ne krtačijo pogosto, mačke, ki ne dobivajo paste ali briketov, ki pomagajo raztapljati kepice dlake, lahko bruhajo pogosteje kot druge. Če bruhanje spremljajo še drugi bolezenski znaki kot so neješčnost, manjša živahnost, povišana telesna temperatura, driska in drugi, gre lahko za različna obolenja, ki so lahko posledica različnih bakterijskih ali virusnih okužb, zaužitja strupenih snovi, parazitov in se lahko odražajo kot obolenja različnih organov ali organskih sistemov (želodec, črevo, trebušna slinavka) ali celo sistemska obolenja (bolezni ledvic ...). Bruhanje je lahko tudi posledica stresa, vznemirjenja ali bolečine.

Kašelj pri mačkah je bolezenski znak, ki se običajno pojavlja pri različnih vnetjih grla, sapnika, tonzil, kot posledica bronhitisa ali mačje astme, pljučnice, novotvorb v predelu dihal ali bolezni srca. Kašelj je lahko suh in neproduktiven, kar je običajno pri bronhitisu, alergijah, tujkih v dihalih. Vlažen kašelj pa se običajno pojavlja pri boleznih srca, edemu pljuč (nabiranje vode v prsni votlini) in pljučnicah. Kašelj običajno spremljajo še oteženo dihanje, ki je lahko hitrejše ali počasnejše kot normalno, pomodrelost sluznic, zmanjšana telesna aktivnost, dihanje z odprtimi usti, lahko tudi povišana telesna temperatura, neješčnost in drugi. Bolezni dihal pa so lahko akutne ali kronične in jih povzročajo virusi, bakterije, glivice, paraziti, prisotnost tujkov v dihalnih poteh, draženje sluznice z različnimi dražečimi plini ipd.